fbpx
Kanta-Häme

Ei naurupoliiseille

– En usko Jumalaan. Lain edessä olen rangaistukseni suorittanut, mutta joka aamu herään taustani kanssa. Mitä repussa on, sillä mennään, sanoo Miika Pettersson.

Pettersson tunnetaan stand up -koomikkona. On hän paljon muutakin, entinen talous- ja huumerikollinen sekä alkoholisti, mutta myös kuuden lapsen isä ja aviomies.

“Pitää olla rehellinen itselleen ja olla oma itsensä.”

Petterssonin repussa on omia kipupisteitä, joista hän puhuu usein.

Pettersson on avioeroperheestä. Isä oli alkoholisti ja isäsuhde on kaihertanut mieltä.

Pikkuveli joutui ylivilkkauden vuoksi poikakotiin 13-vuotiaana ja kuoli 30-vuotiaana.

– Hän ei saanut mahdollisuutta, kuten minä. Se tuntuu epäreilulta.

Petterssonin oma mahdollisuus tuli eteen vuonna 2005. Silloin hän päätti alkaa elää rehellisesti. Taakse jäi 20 vuotta rikollista elämää. Viina oli jäänyt jo kymmenen vuotta aikaisemmin.

Töitä löytyi rakennusalalta ja erilaisista myyntitöistä. Siellä seinä kuitenkin nousi pystyyn, kun talous kiristyi ja Petterssonin tausta tiedettiin.

– Päätin työllistää itse itseni ja olla juuri sellainen kuin olen. Ei tätä taustaa voi salailla, vaan sen kanssa pitää elää joka päivä.

Stand up -esiintymislavalle hän nousi ensimmäisen kerran marraskuussa 2010.

2012 tuli tuomio vanhoista jutuista, ja Pettersson lusi Hämeenlinnan vankilassa puolitoista vuotta. Koevapauteen päästessään vuonna 2013 hän teki jo täydellä rähinällä stand up -keikkaa. Nykyään keikkoja on vuosittain noin 200.

17-vuotiaana Pettersson muutti Ruotsiin. Siellä hän oli syntynytkin, mutta viettänyt nuoruutensa Pohjois-Satakunnassa.

Ruotsissa hän löysi ensimmäisen kerran myös stand upin. Pettersson näki homon stand up -koomikon esityksiä, joka heitti juttua omasta seksuaalisuudestaan. Siihen aikaan se oli ihmeellistä ja poikkeuksellista. Tapa toimia jäi Petterssonin mieleen.

Meni kuitenkin vuosia ennen kuin Pettersson löysi stand upin uudelleen. Hän työskenteli rakennusalalla, muttei rehellisesti. Pettersson istui kuittitehtailusta ja rahanpesusta, kunnes löysi huumebisneksen. Välillä alkoholi vei mennessään.

– Olen viettänyt viikkoja kuset housussa pulikämpissä, 10 vuotta vankiloissa, 20 vuotta rikollista elämää. Vaatii työtä, että voin sen hyväksyä.

Pettersson sanoo olleensa aina lahjakas kettuilemaan ja nopea heittämään juttua. Sen vuoksi stand up oli luonnollinen laji.

Koomikko ei koe vitsien kertomista kuitenkaan suurimmaksi lahjakseen vaan kirjoittamisen.

Vuonna 2001 Like-kustannusyhtiö tilasi Petterssonilta omaelämäkirjan. Pettersson aloitti kirjoittamisen, mutta kirja ei ole valmis.

– Se on pitkä prosessi. Moni on sanonut mulle, että sun pitäisi kirjoittaa ja olenkin kirjoittanut pöytälaatikkoon aina. Pelkään kuitenkin kirjoittamisessa epäonnistumista.

Kyseessä on fiktiivinen elämäntarina, joka pohjautuu tositapahtumiiin. Työnimenä kulkee “Kaikki päivät eivät ole illassa”. Kirjan kätilönä on toiminut Juha Vuorinen.

“Elämä on prosessi, kestävyyslaji.”

Nykyään Pettersson toimii myös Kris – rikollisten revanssi yhteiskunnassa -järjestön Etelä-Suomen toiminnanjohtajana. Hän käy säännöllisesti vankiloissa kertomassa omasta elämästään.

– Haluamme sanoa, että muutos on mahdollinen. Siihen ei tarvita Jumalaa tai vittumaista akkaa, vaan jokainen voi löytää sen itsestään.

Petterssonin 30-vuotiaana kuollut pikkuveli vietti osan elämäänsä vankiloissa. Hänen tavaroistaan löytyi “kulkurin testamentti”– päiväkirja, jossa veli oli käynyt yksityiskohtaisesti elämäänsä läpi.

– Tekstistä kävi hyvin ilmi, kuinka yhteiskuntaan kiinnittyminen oli aivan nurkan takana.

Pettersson korostaa omaa tahtoa. Kris-järjestöstä saa apua ja tukea, mutta vain, jos on rehellinen, päihteetön ja jos ihmisellä on oma tahto muuttaa elämäänsä.

Kyllästyttääkö koskaan ammentaa omaa elämäänsä stand up -vitseihin, kirjoitusprojekteihin ja kertoa tarinaansa vielä vankiloissakin?

– Ei, kun yleisö on mukana ja kiinnostunut. Uskon, että joka ainoa miettii vankilassa, että voisi tämän lopettaa.

Hän haluaa omalla tarinallaan olla todistamassa, että muutos on mahdollinen. Jokainen vanki voi nähdä itsensä siviilissä ja alkaa uskoa siihen näkyyn.

Pettersson sanoo, ettei hänelle ollut merkitystä tuomioiden pituudella tai vankilan olosuhteilla.

– Rakastuin vapauteen ja itseeni.

Hän kuitenkin muistuttaa, että päätöstä seuraa vaikein vaihe. Normaali elämä.

– Se se vasta laji onkin. Tämä on puurtamista ja tylsyyden kestämistä. Kicksejä saan lavalla, kun katson lavakuolemaa silmiin.

“Ihminen on sopeutuvainen.”

1990-luvulla Ruotsissa Pettersson löysi vaimonsa, mutta pari erosi Petterssonin juomisen vuoksi. Pariskunta löysi toisensa jälleen 2004.

– Mun ensirakkaus.

Verkatehtaalla vaimokin on pitkästä aikaa yleisössä. Hän ei ole kuullut moniakaan Petterssonin jutuista. Stand up -uran alussa mies yritti testata uusia vitsejä kertomalla niitä vaimolle, muttei hän koskaan nauranut. Niinpä vaimo on päätynyt useisiin vitseihin.

– Koomikon vaimon rooli ei ole helppo, Pettersson nauraa ja lisää, että oikeastaan juttujen vaimo on fiktiivinen hahmo.

Millainen isä Pettersson sitten itse on?

Kuulemma kohtuullinen. Hän myös vaatii itseltään, että syrjäytyminen loppuu häneen. Lapset saavat elää rutiiniperuselämää.

– En hae pisteitä. En ole lasten paras kaveri vaan minulla on kasvatusnäkökulma. Olen isä. HÄSA

STAND UPPikku tuhma stand up -show tänään kello 20 Vanaja-salissa Verkatehtaalla. Illan isäntänä Miika Pettersson. Lavalla koomikot Robert Pettersson, Piia Rekola ja Janne Lemmetty.

Menot