Kanta-Häme

"Ei ohjusjärjestelmään pystymetsästä operaattoria oteta"

Suomen puolustusvoimilla on vielä vähän aikaa käytössään vastaavia Buk-ohjuksia, kuin millä Malaysan Airlines -yhtiön matkustajakone todennäköisesti ammuttiin alas Itä-Ukrainassa torstaina.

Perjantaina Ukrainan tiedustelupalvelu julkaisi salakuunnellun puhelinkeskustelun, jossa Helsingin Sanomien mukaan Venäjältä tulleet vapaaehtoiset kasakat olisivat keskustelleet koneen ampumisesta alas. Virallista tietoa ampujasta ei kuitenkaan ole. Turmassa kuoli kaikki 295 koneessa ollutta.

Suomessa käytetään Buk M1-ohjusjärjestelmää. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, millainen tarkka asejärjestelmä Itä-Ukrainassa on ollut tai millainen koulutuspohja käyttäjillä oli.

Panssariprikaatissa Parolassa toimivan Helsingin ilmatorjuntarykmentin 2. ohjuspatterin varapäällikkö, kapteeni Timo Tolkki kertoo, että suomalaista järjestelmää opetetaan ohjusryhmälle useita kuukausia. Siinäkin ajassa opitaan hänen mukaansa pelkät perusteet.

– Järjestelmä on melko haastava. Ei siihen pystymetsästä operaattoria oteta. Tietysti on mahdollista opettaa vain painamaan nappia, mutta meidän maailmassamme puhutaan useiden kuukausien koulutuksesta, Tolkki sanoo.

Pystyy toimimaan itsenäisesti

Suomessa käytössä olevan Buk-ohjusjärjestelmän lavetissa on Tolkin mukaan oma tutkansa, jonka avulla järjestelmä pystyy toimimaan.

– Ohjusvaunun tutkan mittausetäisyys on 100 kilometriä. Periaatteessa järjestelmä pystyy tuolla etäisyydellä toimimaan, mutta kyllähän se helpottaa, jos järjestelmä on saanut kohteesta ennakkovaroituksen, Tolkki kertoo.

Matkustajakone lentää tavallisesti 8–10 kilometrin korkeudessa. Buk-ohjus pääsee pystysuunnassa 22 kilometrin korkeuteen, ja ohjuksen voi laukaista 35 kilometrin päässä kohteesta. On siis teoreettinen mahdollisuus, että kone on voitu pudottaa ilman ennakkovaroitusta valvontatutkalta.

– Buk-ohjusvaunu kykenee toimimaan itsenäisesti, mutta sen suorituskyky paranee, jos muu järjestelmä ympärillä on kunnossa. Periaatteessa yhdelläkin vaunulla voi toimia, hän sanoo.

Suomen Buk-ohjusjärjestelmä tullaan lähivuosina korvaamaan norjalais-amerikkalaisella Nasams II -järjestelmällä. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic