Kanta-Häme

Ei oikealle vaan eteenpäin

– Kartanonherrat ovat puhuneet, kommentoi demarineuvottelija, kun kokoomus ja keskusta löysivät toisensa Hattulan luottamuspaikkaneuvotteluissa.

Voihan Kaj Nordenswania (kesk.) ja Kari Ventolaa (kok.) niinkin luonnehtia, sillä toinen isännöi Ahlbackan kartanoa ja toinen sukutilaa Mierolanvirran rannassa.

– Mutta kadehtijoille voisin sanoa, että tervetuloa lämmittämään vanhan maalaistalon kymmentä vetoista huonetta talvipakkasilla, sanoo tuore kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola.

– Sehän on terveellistä, ilma kiertää, kun joka nurkasta vetää, huomauttaa valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan.

Pitkän linjan kunnallisvaikuttajia

Molemmat ovat pitkän linjan kunnallisvaikuttajia, jotka ovat nyt nousseet aiempaa näkyvämpään asemaan.

Hattulassa kunnanvaltuuston puheenjohtajuus on 20 vuoden ajan ollut sosiaalidemokraateilla. Uudet nokkamiehet vakuuttavat, että vaikka nuijia heiluttavat nyt kokoomus ja keskusta, odotettavissa ei ole käännöstä oikealle.

Neuvotteluissa kaikki puolueet löysivät heidän mukaansa toisensa, sillä kaikki isot ryhmät joustivat, eikä liittoutumia syntynyt.

– Puolueiden väliset erot ovat kunnallispolitiikassa loppujen lopuksi pienet. Keskusta painottaa haja-asutusaluetta, demarit sosiaalipuolta ja kokoomus taloutta, mutta siinä se sitten onkin, Ventola sanoo.

Nordenswanin mukaan käytännön työ täytyy aloittaa listaamalla, mitä asioita tehdään ja missä järjestyksessä.

– Lähtökohtana on valtuuston tekemä päätös pysyä itsenäisenä kuntana. Sen eteen on tehtävä töitä eli huolehdittava esimerkiksi siitä, että kunnan talous saadaan kuntoon, Ventola sanoo.

Kuntaliitoksesta ei kannata aloittaa

Molemmat toivovat, että Hämeenlinnan seudulla pystyttäisiin nyt luomaan aito keskusteluyhteys kuntien välille.

– Kuntaliitos jätti juovan, mutta se tilanne on tasaantunut. Nyt kunnissa on uusia ihmisiä johtopaikoilla, jolloin olisi luontevaa ryhtyä ajamaan yhdessä seutukunnan etua, Ventola sanoo.

– Ei ole asioita, joista ei kannata avata keskustelua. Taikka on, eli kuntaliitos, mutta mistä tahansa muusta yhteistyöstä voidaan keskustella, Nordenswan sanoo.

Hattulassa keskusteltiin viime vuoden lopulla Kehittämiskeskus oy Hämeen roolista. Kunta varasi elinkeinoyhtiölle budjettiin 100 000 euroa vähemmän kuin mitä Kehke esitti.

Hämeenlinnassa tämän tulkittiin tarkoittavan käytännössä sitä, että Hattula irtautuu elinkeinoyhtiöstä. Hattulalaiset olivat toista mieltä, ja ovat edelleen.

Ventola ja Nordenswan korostavat, että heidän mielestään ”joitakin elinkeinoasioita” pitää ehdottomasti hoitaa seudullisesti.

– Seudun markkinointi ja yhteiset hankkeet ovat sellaisia, Ventola aloittaa.

– Ja erikoisasiantuntijat. Eihän meillä kunnassa tai yrittäjäjärjestössä ole esimerkiksi kansainvälisen kaupan asiantuntijoita, Nordenswan jatkaa.

– Tarkoitus on käydä keskustelua siitä, miten Kehke hoitaa omaa rooteliaan ja mikä on kunnan oma rooli elinkeinoasioissa. Esimerkiksi teollisuusalueiden kaavoitus on sellainen asia, jonka jokainen kunta hoitaa itse, Ventola sanoo.

Vanhan korvaaja pitäisi olla tiedossa

Yksi päällimmäisistä töistä niin Hattulassa kuin muissakin kunnissa on lausunnon antaminen sote-raportista ja kuntarakennelaista.

– On aika kohtuutonta, että kuntien pitäisi antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta muutamassa viikossa, kun sitä on ensin pohdittu valtionhallinnossa ja työryhmässä kuukausikaupalla eikä saada aikaan mitään, Nordenswan sanoo.

– Kuntien ongelma on kestävyysvaje, eikä missään raportissa puututa sanallakaan siihen, miten se paikataan, Ventola huomauttaa.

Nordenswanin mukaan esimerkiksi sairaanhoitopiirien alasajo voi olla harkitsematon ratkaisu, jos ei ensin tiedetä tarkkaan, mitä niiden tilalle tulee.

– Eihän vanhaa konetta voi heittää roskiin, jos uutta ei ole vielä olemassa, hän sanoo. (HäSa)

 

Mainos