Kanta-Häme

"Ei ole järkeä lopettaa meidän koulua"

Viimeviikkoinen uutinen Löyttymäen koulun lakkauttamisesta jo tulevan kevätlukukauden jälkeen oli huono uutinen Löyttymäen koulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

– Ei ole järkeä lopettaa tätä koulua. Täällä on hyvä ruokala ja liikkasali. Tanttalan koulussa ei ole edes sisävessoja, sanoo kuudesluokkalainen Laura Hakala.

Löyttymäen koulun tytöt katsovatkin, että parempi olisi yhdistää Tanttalan koulu Löyttymäen kouluun.

– Me ja Tanttala oltaisiin hyvä koulu yhdessä, Laura sanoo.

”Koulut väärinpäin”

Koulun johtajaopettaja Kimmo Jokela on samaa mieltä.

– Tänne mahtuisi hyvin kolme luokkaa, ja enemmänkin. Tanttalassa ei ole käsityöluokkaa eikä liikuntasalia. Nämä koulut ovat väärinpäin, Jokela sanoo.

Tämä juuri on ongelmana. Tanttala sijaitsee lähempänä Turenkia, ja sen ympäristössä on enemmän asutusta kuin Löyttymäessä. Löyttymäen koulussa on paljon tilaa, mutta alakouluikäisiä lapsia ei asu sen lähellä riittävästi.

Löyttymäen koulussa on nyt 15 oppilasta, joista 12 kuuluu koulun omaan oppilaaksiottoalueeseen. Janakkalan kunnanvaltuusto päätti kymmenen vuotta sitten, että koulu lopetetaan, jos oppilasmäärä putoaa alle 20:n. Viime vuonna sääntöä lievennettiin niin, että koulun oppilasmäärä saisi olla kaksi vuotta peräkkäin alle 20:n ennen kuin koulun ovet pannaan lopullisesti säppiin.

Armovuosi jäänee saamatta

Löyttymäen koulun piti saada siis armovuosi, ja koululla elettiinkin siinä uskossa, että aikaa olisi vielä koko ensi lukuvuosi. Nyt kuitenkin kunnanhallitus on lähtenyt ensi vuoden budjettiehdotuksessaan siitä, että Löyttymäen koulua rahoitetaan vain toukokuun loppuun asti.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola sanoo, että koulun lopettamisasia menee vielä normaaliin valmisteluun eli kasvatus- ja koulutuslautakunnan ja kunnanhallituksen käsittelyyn. Valtuusto tekee koulun kohtalosta lopullisen päätöksen todennäköisesti ensi vuoden toisessa kokouksessaan, huhtikuussa.

Budjetista valtuusto päättää ensi maanantain kokouksessaan.

Huono taloustilanne on Wilpolan mukaan suurin syy siihen, miksi koulu halutaan lakkauttaa jo ensi vuonna.

– Säästöä tulee ensi vuodelle 60 000 euroa, ja sen jälkeen noin 100 000 euroa vuosittain.

Wilpola huomauttaa, että kun Löyttymäen koulun kaksi opettajaa sijoitetaan muihin, isompiin kouluihin, heidät saadaan nykyistä laajemman oppilasmäärän käyttöön. Säästöä saadaan, kun määräaikaisten opettajien tarve pienenee tämän takia.

Janakkalassa on nykyään viisi kaksiopettajaista koulua: Löyttymäen lisäksi Tanttalan, Heinäjoen, Vähikkälän ja Viralan koulut. Wilpola sanoo, että pikkukouluista on tarkoitus tehdä ensi keväänä selvitys.

Sitä, mihin kouluihin Löyttymäen oppilaat sijoitetaan ensi lukuvuodeksi, ei ole vielä tietoa.

Poukkoilu ihmetyttää

Kimmo Jokela ihmettelee päättäjien poukkoilua.

– Tähän mennessä ei ole osattu päättää juuta eikä jaata – tilanteen on vain annettu olla. Olisin kaivannut kokonaissuunnitelmaa tälle seudulle siitä, mitä täällä tehdään viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Jokela ei kaipaile lisävuoden perään, sillä se päätös oli hänelle yllätys eikä päätöksessä ollut hänen mielestään järkeä.

– Miksi antaa lisävuosi, jos ei kuitenkaan ole mitään muuta suunnitelmaa?

Jokelan mukaan tunnelmat koululla ovat olleet tämän viikon alussa hieman alamaissa.

– Yksi poika oli illalla itkenyt kotona koulun loppumista. Lapsethan tuntevat syvästi – koulu on heille yhtä tärkeä kuin työpaikka on aikuiselle.

Se, ettei Löyttymäen koululle luvata tulevaisuutta kunnan budjettiesityksessä, tuli yllätyksenä myös Löyttymäen ja Jokimaan kyläseuroille. Ne olivat vähän aiemmin julkistaneet ehdotuksensa Itä-Janakkalan koulusta, joka muodostuisi yhdistämällä Tanttalan ja Heinäjoen koulut Löyttymäen kouluun. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic