Kanta-Häme

Ei osakkeenomistuspakkoa

Yhä useampi golfkentän ravintola haluaa karistaa taakseen ajan, jolloin syömään pääsi ainoastaan soittamalla ovikelloa ja vilauttamalla jäsenkorttia.

Ainakin Aulanko Golfissa tässä on onnistuttu. Ravintola Everstin asiakkaista jopa neljä viidestä tulee lounastamaan viheriöiden ulkopuolelta, arvioi ravintolapäällikkö Anssi Nykopp.

Nykopp arvelee, että omasta, lähes 30-vuotisesta ravintola-alan kokemuksesta Hämeenlinnassa on hyötyä.

– Asiakkaita riittää lounaalla jonoksi asti, vaikka olemmekin kaukana keskustasta. Jos jokin asiakkaita verottaa, on se sitten huono sää, Nykopp sanoo katsellen taivaalle kertynyttä paksua pilvipeitettä.

Eroon ennakkoluuloista

Hattula Golfin Kartanoravintola Pehtoorissa on voinut lounastaa huhtikuusta alkaen. Terassilla raikaa musiikki, ja golftarvikkeita myyvässä liikkeessä pikeepaidan saa outlet-hintaan.

Tuore ravintolapäällikkö Panu Kekäle kokee sydämenasiakseen sen, että ravintola voisi olla matalan kynnyksen kokoontumispaikka kaikille, kiinnosti sitten golfaus tai ei.

– Golfkenttien ravintolat ovat kesäravintoloita, jotka ovat auki samalla sijainnilla läpi kesän, seitsemänä päivänä viikossa. Siitä huolimatta näitä hyödyntää vain murto-osa kaupunkilaisista.

Kekäleen mielestä golfravintoloilla on etäisen ja kalliin paikan maine.

– Hintatason vetäminen tappiin on ihan omiaan karkottamaan asiakkaita.

Vaikka edullisuus onkin osa ravintolan imagoa ja liikeideaa, Kekäle vakuuttaa, ettei tarkoitus suinkaan ole luopua golfin perinteistä, kuten etiketistä tai hyvistä käytöstavoista.

– Tarkoitus on hieman kansanomaistaa lajia sekä madaltaa kynnystä golfauksen aloittamista kohtaan.

Korkean kynnyksen paikkana pidettyyn Vanajanlinnan Klubiravintolaan voi hyvin tulla päästä varpaisiin urheiluvaatteisiin sonnustautuneena, vakuuttaa paikan ravintolapäällikkö Mika Jokela.

– Meillä hinnat ovat jopa neljänneksen edullisemmat kuin linnan puolella, koska golfaajat maksavat kenttämaksujen lisäksi usein myös osakkuutta.

Avoimet ovet houkuttelevat

Suljettuja ja hivenen elitistisempiä golfklubeja löytyy kuitenkin edelleen ainakin pääkaupunkiseudulta. Näille viheriöille ei välttämättä ole tulemista ilman osakkeenomistusta eikä tuulipuvussa.

Suljetut klubit ovat luoneet koko harrastukselle tietyn yläluokkaisen maineen, uskoo Tawast Golfin ravintolapäällikkö Emmi Wickström

– Jos ei edes tunne ketään, joka harrastaa golfia, voi kynnys golfravintolaan menemiselle olla korkea, kun ei oikein tiedä, mikä paikan päällä odottaa.

Ulkopuoliset ovat tervetulleita, vaikka Tawast Golfin tavoitteena on myös jatkossa palvella ensisijaisesti golffareita.

Wickström kertoo, että Tawast Golfin järjestämät avoimien ovien päivät sekä ravintolan jakamat mainoslehtiset lähialueen asukkaiden postilaatikkoihin ovat tuottaneet tulosta.

– Nykyisin meillä käy paljon asiakkaita, jotka eivät golfaa. Lähialueiden asukkaat ja mökkiläiset poikkeavat terassille kahville tai oluelle. (HäSa)

Kansallinen golfravintolaviikko 2.6-8.6.2014