fbpx
Kanta-Häme

Ei pelkkää hupia, vaan myös euroja –  tuore tutkimus: kansalaisopisto-opiskelu tuo myös taloudellista hyötyä

Kansalaisopistot hyödyttävät yksilöä ja yhteiskuntaa sosiaalisesti mutta myös taloudellisesti. Maria Kaisa Hast opasti Seija Ollia (edessä oikealla) Vanajaveden opiston Surface Design -kurssilla.

Kansalaisopisto-opiskelulla on merkittäviä suoria ja välillisiä hyötyjä sekä yksilölle että yhteiskunnalle, selviää Kansalaisopistojen liiton tuoreesta tutkimuksesta.

Kursseille osallistuminen tuottaa suurimmalle osalle vastaajista opittujen asioiden lisäksi merkittävää muuta hyötyä kuten hyvinvointia, luottamusta, uutta osaamista arkeen ja työhön sekä ystävyyssuhteita.

Noin puolet vastaajista tunnisti erilaisia taloudellisia vaikutuksia, joita kursseille osallistuminen on tuottanut joko heille itselleen tai yhteiskunnalle.

Vaikutukset näkyvät yksilön elämässä esimerkiksi lisätuloina tai säästöinä

– Omaehtoisen opiskelun tuottamat hyvinvointihyödyt ja uusi osaaminen lisäävät varmasti suomalaisen työn kilpailukykyä ja tuottavuutta, puhumattakaan säästöistä sote-kuluissa. Kansalaisopiston sosiaalisen tuottavuuden arviointi on haastavaa, mutta tämä uusi tutkimus osoittaa sen, että opiskelu tuottaa myös taloudellisia vaikutuksia, kommentoi Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen.

Opiskelu on kohottanut myös opiskelijoiden onnellisuuden tunnetta tuntuvasti. Näin koki 84,1 prosenttia vastaajista. Myös pyrkimykset noudattaa terveitä elämäntapoja ovat opiskellessa kasvaneet lähes 65 prosentilla vastanneista.

Kuntalaisen kohentunut hyvinvointi vähentää välillisesti kunnan sote-kustannuksia sekä heijastuu yhdessä työhyvinvoinnin lisääntymisen kanssa myös työtehon kasvuun.

Mannisen tekemässä tutkimuksessa arvioitiin teemahaastattelujen ja verkkokyselyn avulla mitä ja miksi kansalais- ja työväenopistojen aikuisopiskelijat opiskelevat ja millaista hyötyä opiskelu tuottaa.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kansalaisopisto-opiskelun merkitystä tutkitaan näin laajasti, kertoo Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen.

Tutkimuksen perusteella kansalaisopistolla on selvä yhteys myös kuntien hyvinvointitehtävään. Yksilön ja lähiyhteisön elämänlaadun paraneminen tekee kunnasta paremman paikan asua ja elää. HäSa

Menot