Kanta-Häme

Ei pelkkää totista touhua – Hirvijahtiin mukaan voi lähteä ilman aikaisempaa kokemusta metsästyksestä

Hirvijahdin osallistujat lämmittelivät tulen äärellä Topenon Erän majalla. Osallistujat olivat juuri tulleet passeista ja jahdista majalle. Kuva: Tomi Vesaharju
Hirvijahdin osallistujat lämmittelivät tulen äärellä Topenon Erän majalla. Osallistujat olivat juuri tulleet passeista ja jahdista majalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Joukko oranssiasuisia ihmisiä lämmittelee tulen äärellä Topenon Erän majalla.

Puheensorinan seasta kuuluvat naurahdukset kertovat rennosta ja mukavasta tunnelmasta.

Käynnissä on Ellit Erätulilla -hirvijahdin kolmas ja samalla viimeinen päivä.

18. kertaa Lopella järjestettävä jahti on luonnosta ja metsästyksestä kiinnostuneille naisille tarkoitettu. Mukaan jahtiin pääsee iästä ja kokemuksesta riippumatta.

– Täällä pääsee todella matalalla kynnyksellä tutustumaan hirvijahtiin. Mukaan on helppo tulla, sillä osallistujalla ei tarvitse olla metsästystutkintoa eikä oikeastaan mitään aikaisempaa kokemusta metsästyksestä, kertoo Ellit Erätulilla -tapahtuman järjestäjä Mari Skogberg

 

Mari Skogberg kuvailee hirvijahtia myös tietynlaiseksi irtiotoksi arjesta. Kuva: Tomi Vesaharju
Mari Skogberg kuvailee hirvijahtia myös tietynlaiseksi irtiotoksi arjesta. Kuva: Tomi Vesaharju

 

Tänä viikonloppuna hirvijahtiin osallistui yhteensä kaksikymmentäseitsemän naista ympäri Suomen ja maailman.

Kaukaisimmat osallistujat tulivat viikonlopuksi Lopelle Saksasta asti.

Saksalainen Lea Fröhlich osallistui ensimmäistä kertaa hirvijahtiin Suomessa. Kotimaassaan hän on metsästänyt jo kuusi vuotta.

– Ihanaa olla täällä. Kaikki ryhmäläiset ovat mukavia ja niin hyväsydämisiä. Mahtavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään, Fröhlich kehuu.

 

Lea Fröhlich on metsästänyt jo useamman vuoden. Suomessa hän metsästi ensimmäistä kertaa. Kuva: Tomi Vesaharju.

 

Matalan kynnyksen vuoksi mukaan metsästysporukkaan lähtee usein täysin ensikertalaisia. Yksi heistä tällä jahdilla oli turenkilainen Satu Koskela.

– Olen suorittanut metsästyskortin ja opiskellut metsästysammuntaa, mutta nyt vasta osallistuin ensimmäistä kertaa hirvijahdille. On ollut mielenkiintoista, Koskela tuumaa

Koskelan mukaan kokemattomammassa porukassa on helpompi tunnustaa, ettei välttämättä osaa jotain kuin vakiintuneessa metsästysseurassa.

Samaa mieltä ovat myös tuusulalainen Rita Nygren ja tamperelainen Maria Virtanen. Heistä Nygren osallistui hirvijahdille myös ensimmäistä kertaa.

– Porukka ja tunnelma ovat mahtavia. Alusta asti minulla on ollut tunne, että kuulun joukkoon, ja tästä saan aivan varmasti kipinän metsästykselle, Nygren toteaa.

 

Rita Nygren (vas.) ja Maria Virtanen (oik.) olivat Lopella ensimmäistä kertaa. Virtanen on ollut metsällä ennenkin, sillä hänen eno ja isä kuuluvat hirviporukkaan. Kuva: Tomi Vesaharju.

 

Satu Koskela on suorittanut metsästyskortin. Hirvijahti Lopella oli hänen ensikerta jahdilla. Kuva: Tomi Vesaharju.

 

Skogberg kertoo, että vuosien varrella hirvijahdissa on käynyt hyvin erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä.

Mukaan ovat lähteneet niin äiti-tytär -parit kuin yläkouluikäiset nuoret.

– Hienoa, että niin moni uskaltaa lähteä mukaan. Yhteishenki on aina ollut hyvä, sillä kaikki otetaan vastaan samalla tavalla, Skogberg kertoo.

Hirvijahdin ei tarvitse olla pelkästään totista touhua. Tärkeimpinä asioina Skogberg pitää luontokokemuksia ja mukavaa seuraa.

– Ja aina joku on löytänyt ystäviä hirvijahdilta. Eräihmiset ovat samanhenkisiä, Skogberg toteaa ja naurahtaa. HäSa