Kanta-Häme

Ei tullut Gaddafin luksushotellia

Joitakin vuosia sitten Hämeenlinnassa toimiva Hämeen Lasitoimi sai maailmalta erikoisen tilauksen.

Piti valmistaa ja toimittaa taivutettua eristelasia 2 000 neliön edestä. Lasit olivat kooltaan kaksi kertaa kaksi metriä, ja ne pakattiin kymmenen kappaleen laatikoihin. Tuotteiden takuuajaksi määriteltiin kymmenen vuotta. Sitä, mikä lasien alkuperäinen kohdemaa oli, toimitusjohtaja Mika Selinko ei enää muista.

Kului 9 vuotta ja 364 päivää. Libyasta saapui reklamaatio, jonka mukaan osa laseista on rikki. Lasit taivuttaneen firman edustaja lähti Libyaan selvittämään, mistä oli kyse.

Etsintöjen lasit löytyivät aavikolta. Ne olivat samoissa paketeissa kuin Suomesta lähetettäessä. Paketeista yksi oli kaatunut, ja lasit sen sisällä olivat rikki.

– Kävi ilmi, että tilaus oli tehty Muammar Gaddafin luksushotellia varten. Hotellia ei kuitenkaan koskaan tullut. Muistan vieläkin, miten vapisevin käsin kirjoitin vastauksen, se meni jonnekin Gaddafin hallintoon, Selinko muistelee.

Perinteinen perheyritys

Hämeen Lasitoimen tarina alkoi oikeastaan 60 vuotta sitten, kun silloinen parivuotias yritys siirtyi kokomaan Mika Selingon vanhempien, Anja ja Lasse Selingon, omistukseen.

– Isän ensimmäinen asiakas oli Hätilän Torni Hämeenlinnassa, sinne hän laittoi ikkunat.

Pienestä aloittaneeseen yritykseen palkattiin ensimmäiset työntekijät joskus 50-luvun lopulla. Tällä hetkellä perheyritys työllistää 14 ihmistä. Mukaan on laskettu muun muassa toimitusjohtaja Selinko, hänen kolme sisartaan sekä neljä kesätyöntekijää.

Tuleva toimitusjohtaja pyöri jo pikkupoikana yrityksen tiloissa. Noista ajoista on muistona oikeassa käsivarressa oleva pitkä arpikin, kun lasi leikkasi viisivuotiaan pojan kättä lasivarastossa.

Selinko itse siirtyi firmaan heti koulujen ja armeijan jälkeen. Toimitusjohtajana hän on pyörittänyt yritystä noin parikymmentä vuotta.

Etelämantere valloitettu

Hämeen Lasitoimi toimittaa lasia pääasiassa rakennusteollisuuden tarpeisiin, mutta myös yksityisille. Yksi tuotevalikoiman lippulaivoista on sähkölämmitteinen lasi, jota Selingon mukaan Suomessa tekee heidän lisäkseen vain Saint-Gobain.

Sähkölämmitteistä lasia yritys toimitti muun muassa Turun telakalla vuonna 2010 valmistuneeseen maailman suurimpaan risteilyalukseen, Allure of the Seas:iin. Aluksessa olevien kylmäkalusteiden lasit ovat Lasitoimen tekemiä.

– Meidän yrityksemme vahvuus on siinä, että olemme lähteneet tekemään rohkeasti erilaista. Pelkkä peruslasin laitto ei ole riittänyt. Väitän, että tietotaidoltamme olemme yksi alan kovimmista yrityksistä.

Lasitoimen kohteita löytyy kotikaupungin ja muun maan lisäksi maailmalta.

– Etelämantereella on tutkimusasema, jonka pihalla olevissa konteissa ja puskutraktorissa on meidän lasit. Pohjoisnavalle ei ole vielä menty, Selinko nauraa.

Lasitoimen toteuttamia kohteita ovat muun muassa Luhdan pääkonttori Lahdessa, Dome Piccadillyn lasikupoli Lontoossa, Saariselällä sijaitsevan hotelli Kakslauttasen pihalla olevat lasi-iglut sekä Lappeenrannassa sijaitseva ja hyppyrimäen mallinen Lauritsalan kirkko.

Yrityksen käsialaa ovat myös Helsingin Sanomatalon sisäpuoliset lasiosat, Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan saneerattujen kasvihuoneiden lasit sekä Hämeenlinnan rautatieaseman lasitukset.

Tehdään vaikka lasivasikka

Osaaminen on syntynyt yrityksen ja erehdyksen kautta. Puuhun on menty perse edellä, mutta Selingon mukaan tämä on kannattanut. Ja näköjään sana on myös kiirinyt.

– Yhtenä päivänä liikkeeseen käveli taiteilija Miina Äkkijyrkkä, joka suunnitteli Riihimäen lasipuistoon valtavaa lasivasikkaa. Hän ilmoitti, että Hämeenlinnasta kuulemma löytyy yksi hullu lasiliike, Selinko nauraa.

Taiteilija piirsi näkemyksensä paperille. Ajastus oli, että teos olisi valmiina 16 metriä pitkä ja 16 metriä korkea. Käytännössä siis kahden lyhtypylvään korkuinen.

– Tein vasikasta pienen prototyypin, ja lähetin siitä kuvan Äkkijyrkälle. Hän sanoi, että hieno tekniikka, mutta oudon näköinen.

Riihimäelle jättivasikkaa ei koskaan tehty. Ensin suunnitelma kutistui neljä kertaa neljän metrin vasikkaan. Lopulta suunnitelma haudattiin, koska rahoitusta ei löytynyt. Pikkuvasikka nököttää kuitenkin yrityksen pihalla muistuttamassa tästäkin kokeilusta.

– Se, mistä tässä työssä tykkään, on se, että itsensä saa haastaa. (HäSa)

Hämeen Lasitoimi järjestää kahvitarjoilun 60 vuotta kestäneen uransa kunniaksi perjantaina 4.7. kello 12–14 osoitteessa Uhrikivenkatu 6, Hämeenlinna.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic