Kanta-Häme

Ei Tuuriin vaan Tuuloseen

Hanssin-Jukan sijoittaminen kauppakeskus Tuulosen yhteyteen on tällä hetkellä toteuttamiskelpoisin idea. Tätä mieltä on sotakoneen kunnostusta johtanut ja koneelle uutta paikkaa etsivä eversti evp. Juha Suonperä.

– Paikka ja idea ovat hyviä. Emme halua, että kone olisi pelkkä näytteille pantu kappale, vaan toimisi pikemminkin museona vitriinissä. Hämeenlinna on hyvä vaihtoehto, jos sitä ei kerran Ilmailumuseoon saada, Suonperä sanoo.

Historiallisesta koneesta on julkisuudessa aiemmin ilmoittanut olevansa kiinnostunut Tuurin kyläkauppias Vesa Keskinen. Tämä vaihtoehto näyttää kuitenkin kuivuneen kokoon, sillä Tuurista yhteydenottoja ei koskaan tullut.

Ajatus Hanssin-Jukan hankkimisesta Tuuloseen syntyi olutyrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Pekka Kääriäisen päässä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Häme.

– Keskinen havitteli konetta näyttävästi Tuuriin. Kun koneen kotipaikka on pitkään ollut Hämeenlinna ja mekin olemme osa kaupunkia, tuli mieleen, jos se sopisi Tuulosen yhteyteen, Kääriäinen sanoo.

Kun sekä kiinteistöyhtiö että kauppakeskusyhdistys suhtautuivat ehdotukseen myönteisesti ja vihreää valoa väläytti myös Tuuloseen tutustumiskäynnin tehnyt Juha Suonperä, päätettiin aloittaa perusteellinen selvitys.

Rahoittajia etsitään

Arkkitehti tutustui paikkaan tiistaina, ja alustavan kustannusarvion pitäisi olla valmis ensi viikolla.

Pekka Kääriäisen täysin hihasta vetäisty arvio on, että koneen sijoittaminen Tuulosen yhteyteen voisi maksaa noin 200 000–300 000 euroa.

Ajatus koneen palauttamisesta Hämeenlinnaan on syntynyt alkujaan sosiaalidemokraattisen ryhmän aloitteesta. Kaupunkia rahoittajaksi kaivataan edelleen, ja Kääriäisen mukaan uusimmista käänteistä on päättäjiäkin informoitu.

– Kukaan ei ole ainakaan pannut hanttiin. Nyt katsotaan, onko siirrolle realistisia edellytyksiä ja löytyykö rahoitusta, Kääriäinen sanoo.

Radio Hämeen tiistaina haastattelema apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo pitää Tuulosen suunnitelmaa erinomaisena vaihtoehtona. Hän pitää täysin mahdollisena, että kaupunki osallistuisi kustannuksiin jotenkin.

Yksi mahdollisista rahoittajista kaupungin lisäksi voisi olla kauppakeskus Tuulosen rakennuttaneen Suomen kauppayhtiöt oy:n omistaja kauppaneuvos Kari Hautanen.

– Mukana ollaan, ainakin jossain määrin – jos porukka saadaan muuten kokoon, Hautanen vahvistaa.

– Olisihan se mukavaa, jos kone jäisi Hämeeseen. Ensin täytyy kuitenkin tutkia edellytykset. Otetaan sen jälkeen lopullinen kanta asiaan, hän sanoo.

Kokonaan katon alle

Koneelle on katsottu paikkaa kauppakeskuksen uuden ja vanhan puolen välissä olevasta syvennyksestä.

– Kerralla se ei siihen mene, mutta koneen perä mahtuisi, jos sitä nostettaisiin hieman ja siivet tulisivat osittain kattojen päälle.

Hanssin-Jukka pääsisi kerralla monien katseiden alle, sillä kauppakeskuksessa käy vuosittain noin kaksi miljoonaa asiakasta. Valaistuna se näkyisi myös 10- ja 12-teiden suuntaan. Käynti koneeseen olisi kauppakeskuksen sisältä.

Tuulosessa kone tulisi kokonaan katon alle, puolilämpimään tilaan. Kahvilaa koneeseen ei ole tulossa, mutta sen ympärillä voitaisiin järjestää erilaisia tilaisuuksia. Lisäksi samaan yhteyteen tulisi näyttelytilaa.

Jatkossa tulee mietittäväksi, olisiko kannatusyhdistyksen perustaminen järkevää.

– Jako olisi sellainen, että kauppakeskus vastaisi tiloista, lämmityksestä ja vartioinnista ja Ilmavoimien Kiltaliitto edelleen ylläpitäisi konetta, Kääriäinen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic