Kanta-Häme

Ei vain kahvipussilaukkuja!

Kierrättäminen on tänään paljon muutakin kuin kahvipaketista punottuja tai videonauhasta kudottuja kasseja, eivätkä juomatölkkien klipseistä tehdyt iltalaukut tai liivitkään ole enää uusinta uutta.

Viikonvaihteessa Kaapelitehtaalla Helsingissä järjestetyssä Kierrätystehtaassa puhuttiin ennen kaikkea ekologisen tekemisen ja ympäristöystävällisten valintojen eli kokonaisen elämäntavan puolesta.

Työpajoissa messukansaa opetettiin tuunaamaan vaatteita, tekemään koruja kravateista tai kaivamaan arvometalleja omasta kotitietokoneesta.

Kierrättämisen grand old maniksi itseään kutsuva Jukka Isotalo Evolum-ekolasitehtaasta on hyvillään kierrättämisen suosion kasvamisesta. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa: kun ekotuote alkaa myydä, siirretään sen tuotanto Kiinaan. Ilmiö on valitettava ja kaikkea muuta kuin ekologinen.

Isotalo valmistaa Evolumissaan tuotteet käsityönä hiomalla ja kiillottamalla sellaisista lasipulloista, joita ei Suomessa käytetä uudelleen. Koska Isotalon mielestä ekoajatteluun liittyy aina lähituotanto, on materiaali Helsingistä niin kuin tekijäkin.

– Minulla ei ole, eikä tule ajokorttia. Niinpä kuljetan kaikki tuotteeni aina isoilla Ikean kasseilla ratikalla paikasta toiseen. Ekoajattelu on valintoja. Minulta on esimerkiksi pyydetty tuotteita myyntiin Japaniin ja Saksaan, mutta mikäli tuotteita kuljetettaisiin lentokoneella, eivät ne olisi enää ympäristöystävällisiä. Olen siis pitänyt tuotannon varsin pienimuotoisena, 25 vuotta kierrätyslasia tehnyt Isotalo pohtii.

Kierrättäminen muuttuu

Kierrättämisessä ei ole mitään uutta. Suomessa on aina kierrätetty milloin paperia, räsyjä tai vaikkapa muovisia maitopusseja.

Valintoja ohjasi 50-, 60- ja 70-luvuilla ennen kaikkea säästäväisyys tai materiaalipula, eivät niinkään ympäristökysymykset.

Vasta 1980-luvulla alettiin puhua voimallisesti kierrättämisestä, joka arkipäiväistyi lopulta 1990-luvulla. Tämän jälkeen kierrättäminen on yleistynyt koko ajan niin, että siltä ei voi enää välttyä.

Jukka Isotalon mielestä maailma on niin täynnä tavaraa, että käsityöläisen pitää miettiä jokaista tekemäänsä esinettä todella tarkkaan.

– Ensin pitää aina miettiä, onko esineellä oikeasti tarvetta. Turhaa tavaraa on maailma tulvillaan, Isotalo muistuttaa.

Kierrätystehtaassa oli oma osastonsa myös luonnonkosmetiikalla. Hyvinkääläisen Flow-kosmetiikan tuotteet kehitetään ja valmistetaan omassa pikkutehtaassa Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla.

Vaikka luonnonkosmetiikan yhteydessä ei voi puhua kierrättämisestä, on samoja tuotteita käytetty Suomessa hyväksi jo vuosisatojen ajan. Hyvä esimerkki on vaikkapa terva.

Flowkosmetiikan kantavia voimia ovat äiti ja tytär. Riitta ja Suvi Kunnari ovat pyörittäneet yritystä jo kymmenen vuotta. Molemmat ovat koulutukseltaan kampaajia, mutta kouluttaneet itseään lisää luonnonkosmetiikan tekemisessä.

– Luonnonkosmetiikka on nyt kovassa nosteessa niin kuin kaikki muukin ympäristöön liittyvä. Luonnonkosmetiikan jos minkä valmistaminen on todellista käsityötä, sillä se on tarkasti säädeltyä, Suvi Kunnari kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic