Kanta-Häme

Ei varmaankaan opita

Kiinteistövälittäjä Antti Vaahteran, 65, mielestä tasaiset hinnat ja kaupankäynti olisivat kaikkien asuntokaupan osapuolten etu. Siitä hyötyisivät ostajat, myyjät, välittäjät ja rahoittajat.

– Ei varmaankaan koskaan opita. Asiat unohdetaan nopeasti, kun suhdannekuva muuttuu.

Vaahtera toivoo, että ihmiset irtautuisivat hieman tunteista tehdessään asuntokauppoja ja käyttäisivät nykyistä enemmän järkeä.

– Tarpeiden pitäisi ratkaista asunnon vaihtaminen. Ihmiset tekevät kuitenkin ratkaisut tunteilla.

Antti Vaahtera on erittäin pitkän linjan kiinteistönvälittäjä. Hän on välittänyt asuntoja eri rooleissa yli 40 vuotta. Hän on kokenut paljon asuntokaupan erilaisia vaiheita ja suhdanteita. Vaahtera on nähnyt myös tragedioita, kun asuntojen ostajat ovat ottaneet liian suuria asuntolainoja.

– Olen joutunut olemaan myös sellaisessa mukana, kun hirveitä on tapahtunut.

Jakelusta…myyntiboomiin

Maailma ja asuntokauppa oli toisenlaista silloin, kun Antti Vaahtera aloitti kiinteistönvälityksen myyntineuvottelijana Huoneistomarkkinoinnissa vuonna 1973.

– Välitys oli jakelua, koska oli kova asuntopula. Tietyissä tilanteissa rahoittaja kertoi, kenelle asunnot myydään.

Vaahtera kuvaa 1980-luvun muutosta valtavaksi. Rahoitusmarkkinat vapautettiin, mitä seurasi kaupan kasvu ja hallitsematon hintojen nousu. Markkinat taas romahtivat 1990-luvun alun lamavuosina.

– Markkinatalous on sellainen, että välillä syntyy kuplia. Usein vedetään liinat kiinni yhtäkkiä, vaikka siihen ei olisi syytäkään.

Vaahteran mielestä asuntojen ostajat tuijottavat liikaa oman asunnon hintakehitystä. Arvon hyvä kehitys yllyttää asunnon vaihtamiseen.

– Kun suhdanteet menevät aina eri suuntiin, on asunnonvaihdossa kyse välirahasta. Se ratkaisee. Ihmiset kuitenkin laskevat hyötyä, kun oman asunnon arvo on noussut. Sitten ostetaan entistä kalliimpi ja isompi asunto.

Vaahtera epäilee, että suomalaisilla on edelleen asuntokaupassa ajattelua, joka on peräisin säännöstelyn kaudelta.

– Aikanaan oli lottovoitto, kun sai ostaa asunnon.

Sokeuttavat…asuntomessut

Suomalaiset perheet siirtyivät aikaisemmin pikkuhiljaa pienistä asunnoista suurempiin. Vaahtera sanoo, että kymmenen vuotta sitten nuoret rupesivat ostamaan ensiasunnoiksi kalliita asuntoja.

– Rahalaitokset myivät heille kilpaa lainoja. Nuoret ottivat suuria lainoja.

Tilastot kertovat selvästi, miten asuntolainojen riskit ovat keskittyneet nuorille kalliiden asuntojen omistajille. Viidenneksellä ihmisistä on noin 80 prosenttia asuntolainoista.

– Hämeenlinnan hinnat karkasivat vuoden 2007 asuntomessujen aikaan. Hinnoille sokeuduttiin.

Kun hinnoissa 300 000-400 000 euron raja puhkesi, kauppa hidastui. Vaahteran mukaan asuntokauppa on jälleen eräänlaisessa murroksessa.

– Kun asunto maksaa yli 300 000 euroa, myyntiaika on huomattavan pitkä. Uudisrakennuksien asuntoja on jonkin verran myymättä.

– Kaupankäynti on hidastanut. Kauppoja on tehty tänä vuonna 10-15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Varsinkin isojen asuntojen reaalihinnat ovat laskeneet.

Vaahteran mukaan Hämeenlinnan tilanne on kuitenkin parempi kuin maassa keskimäärin. Täällä uskotaan tulevaisuuteen. (HäSa)