Kanta-Häme

Eikö mielesi tekisikin tanssia?

– Aika helppoa opeteltavaa. Ilmavaa liikekieltä ja isoja liikkeitä käsillä.

– Jaa, minä kyllä katsoisin ensin jalat, siis askeleet.

– Kaikkea ei ole pakko opetella kerralla. Tarvittaessahan tämän voi tanssia vaikka pyörätuolissa.

Tällaisilla ohjeilla Sibelius-opiston balettioppilaat evästävät ketä tahansa mattimeikäläistä opettelemaan showtanssinumeron, jonka opetusvideot löytyvät Koko Suomi tanssii -kampanjan kotisivuilta.

Kyse on Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvasta valtakunnallisesta tanssihaasteesta. Ideana on opetella itsenäisesti tai koulutettujen tanssihaasteopettajien ohjauksessa joku tanssi: baletti, nykytanssi, katutanssi, pari- ja kansantanssi, showtanssi tai oma tanssi. Sitten kuvataan tanssi ja jaetaan video sosiaalisessa mediassa. Ja tietenkin haastetaan kavereita mukaan.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki on jo jakanut oman tanssivideonsa tanssihaastekampanjassa. Kaupungin johto ja luottamushenkilöt harjoittelivat ja kuvasivat katutanssinumeron sen jälkeen, kun balettia tanssineet Helsingin kaupunginjohtajat olivat haastaneet Suomen muut kaupungit mukaan kampanjaan.

Oitin koululaiset ovat puolestaan ladanneet oman showtanssivideonsa kampanjaan.

Seuraavaksi oman videonsa tallentavat Sibelius-opiston, Vanajaveden opiston, Tanssikeskuksen, Bellazes-tanssiryhmien, Kansantanssinuorten, Pivotkerhon ja Carmenin Kengän tanssijat. He esittävät tanssihaasteeseen kuuluvan showtanssin Hämeenlinnan torilla perjantaina, kansainvälisenä Tanssin päivänä.

– Olemme haastaneet mukaan kaikki Hämeenlinnan koulut, tanssihaasteopettaja Katarina Teperi ja Tanssin päivän tapahtumaa valmisteleva tanssinopettaja Heidi Wasko kertovat.

Teperi on valmiina opettamaan showtanssia, balettia ja nykytanssia esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa ja yhdistyksissä Kanta-Hämeen alueella.

– Ei tarvita tanssisalia. Näitä voi opetella missä vain, vaikka toimistossa. Jokainen tanssii tyylillään, hän kannustaa.

Miksi sitten kannattaisi kutsua tanssihaasteopettaja esimerkiksi työpaikalleen?

Katarina Teperin mielestä tanssi tuo hyvän mielen itselle ja yhteisölle. Alle satasella saa koulutetun tanssinopettajan pitämään tunnin mittaisen opetustuokion. Yhtä hyvin voi tilata pikaopetuksen varttitunnin kahvitauolle tai liittää ohjaukseen lisäksi esimerkiksi venyttelyä.

Muutamilla Sibelius-opiston opiskelijoilla tanssin päivä on kirjaimellisesti yhtä tanssia: he kiiruhtavat Hämeenlinnan torilta suoraan Kevään rytmi -tanssiteoksen kenraaliharjoitukseen ja esitykseen Elenia-areenalle.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tuottamassa suuressa tanssiteoksessa joukko hämeenlinnalaisia nuoria tanssii sinfoniaorkesterin säestyksellä. Osalla on taustaa tanssiharrastuksesta, osa tulee ”pystymetsästä”.

– Porukka on ryhmäytynyt tosi hyvin ja esitys on kehittynyt matkan varrella tanssijoiden omista ideoista, koreografi Sami Saikkosen apulaisohjaajana toimiva Taru Kallio sanoo.

Tanssijat kiittelevät, ettei koreografi ole tarjonnut nuorille valmista mallia, vaan on etsinyt tanssijoiden omaa liikekieltä improvisaatioiden kautta. Ryhmässä on esimerkiksi mukana muutamia maahanmuuttajapoikia. Koreografi on ottanut mukaan elementtejä heidän kulttuurinsa tansseista.

– Hiki päässä saadaan vetää koko tanssin päivä, Kia Grönlund, Iida Pakarinen, Mimmi Laakso, Annika Pelkonen ja Taru Kallio nauravat.

Tanssin päivän tapahtuma Hämeenlinnan torilla perjantaina 28.4. kello 16.30Koko suomi tanssii ja tanssihaaste http://www.suomitanssii.fi/

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic