Kanta-Häme

Eino Leino on edelleen kysyttyä kamaa

Eino Leinon tunnelmallisimmat runot alkaen Heinäkuun lapsesta on juuri julkaistu juhlakirjana runoilijamestarin syntymäpäivän kunniaksi.

Armas Einar Leopold Lönnbohmin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 140 vuotta, ja merkkipäivää juhlitaan monin tavoin eri puolilla Suomea.

 

Kortensa kekoon ovat kantaneet myös kirjakauppiaat, jotka ovat huomannet, että Leinon tuotantoa kysytään edelleen usein.

– Olemme yrittäneet koota monipuolisen kokoelman hänen tunnelmallisimpia ja suosituimpia runojaan, kertoo taloustirehtööri Arto Pakkanen.

Arto Pakkanen perusti oman kirjakaupan, nykyisen Kirja & Idean Hämeenlinnaan vuonna 1986. Hän kertoo vuosikymmenten näppituntumalla, että Leinoa myydään enemmän kuin nykyrunoilijoita yhteensä.

– Näin on pakko todeta, hän pysyy pinnalla. Leinoa lukevat myös miehet. Leinoa siteerataan, ja koska hänen tuotantoaan on myös sävelletty paljon, sekin pitää hänet ihmisten mielissä, Pakkanen sanoo.

Juhlakirja Laulu onnesta on koottu varta vasten juhlavuotta varten, se ei siis ole uusintapainos mistään aiemmasta kokoelmasta.

 

Pakkanen tunnustautuu idean isäksi, mutta työ on tehty yhdessä muiden kirjakauppiaiden ja Aurinko Kustannuksen kanssa. Hämeenlinnan Kirjakauppa oy:n lisäksi mukana ovat Turun Kansallinen Kirjakauppa oy, Kirjakeskus Oulu sekä Valkeakoskella toimiva Kauppatorin Kirja oy.

Omaksi mielirunokseen Pakkanen nimeää lyhyen tuumimisen jälkeen Leinon myöhäistuotantoon kuuluvan runon Moment Musical.

Se on kirjoitettu vuonna 1924, ja se alkaa säkeellä Laula, lintunen, lehvältäs mulle laulusi lempein.

– Sen sanoma on niin tunteisiin vetoava, ettei sitä voi sivuuttaa.

 

 

Eino Leino syntyi 6. heinäkuuta vuonna 1878 Paltamon Paltaniemellä, joka on nykyisin osa Kajaania. Hän kävi Kajaanissa alkeiskoulua ja sen jälkeen Oulun suomalaista lyseota, mutta muutti vuonna 1890 Hämeenlinnaan veljensä, toimittaja Oskar Lönnbohmin luokse.

Oskar Lönnbohm toimi Hämeen Sanomien tuolloin päätoimittajana, ja niinpä Eino Leinon ensimmäinen julkaistu runo, Kajaanin linna, ilmestyi Hämeen Sanomissa 26.9.1890.

Toinen veli Kasimir oli kannustanut pikkuveljeään kirjoittamaan ja antoi Armas Lönnbohmille kirjailijanimen Eino Leino.

Eino Leino kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta vuonna 1895 ja muutti sen jälkeen Helsinkiin. HÄSA