Kanta-Häme

Eka kerta tuntui kivalta

Viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon sai hämäläiset liikkeelle. Prisman ennakkoäänestyspisteessä kävi jo alkuiltapäivään mennessä enemmän äänestäjiä kuin maanantaina, joka oli tällä kerralla toiseksi vilkkain äänestyspäivä Hämeenlinnassa.

Heidän joukossaan olivat myös Kaarin ja Varpu Allenius, jotka kertoivat varanneensa tiistain tärkeiden asioiden hoitamista varten.

– Varpulla oli ensin autokoulun teoriakoe, sitten kävimme ostamassa ylioppilaslakin ja nyt vielä kävimme äänestämässäkin, äiti Kaarin Allenius hymyilee.

18-vuotiaalle Varpu Alleniukselle eurovaalit olivat ensimmäiset vaalit, joissa hän sai käyttää äänioikeuttaan. Äänestäminen oli entisen kuntapoliitikon tyttärelle itsestäänselvä asia.

– Tosi kivalta tuntuu! Olin jo oikein odottanut, koska pääsen äänestämään. Kävin läpi ehdokkaita, mutta valinta ei ollut vaikea, Varpu Allenius sanoo.

Keski-ikäiset hoitavat asian pois alta

Vaalitoimitsijat Laura Kaivosoja ja Salla Janhunen vahvistavat, että tiistaina väkeä riitti äänestyspisteessä muita päiviä enemmän.

– Näissä vaaleissa ihmiset heräävät vähän myöhään. Moni kuitenkin haluaa hoitaa asian pois alta ennakkoon, Kaivosoja pohtii.

Toimitsijoiden mukaan nuoria on ollut liikkeellä kuitenkin melko vähän.

– Eläkeläiset käyvät äänestämässä aamupäivällä, mutta muutenkin keski-ikä on ollut siinä kuudenkympin paikkeilla, Kaivosoja ja Janhunen arvioivat.

Nuoret jäävät nukkumaan

Vaikka tiistaina Prisman äänestyspaikalla riitti välillä väkeä pieneksi jonoksi saakka, ennakkoäänestys ei kokonaisuutena sujunut niin vilkkaasti kuin etukäteen odotettiin.

Alleniukset pitävät ilmiötä harmillisena.

– Eurovaalit ovat tärkeät vaalit, eivät yhtään sen kauempana tavallisesta ihmisestä kuin kunta- tai eduskuntavaalit. Toivoisin, että erityisesti nuoret aktivoituisivat äänestämään, Kaarin Allenius sanoo.

Tytär kertoo koettaneensa innostaa kavereitaan uurnille, mutta huonolla menestyksellä.

– Hiljaista on ollut. Ehkä tietämystä ei ole tarpeeksi, eikä perehtymistä. Nuoret eivät vielä näe, miten EU:ssa tehtävät päätökset koskettavat meitä kaikkia, Varpu Allenius pohtii.

Molemmat arvioivat, että sähköinen äänestys voisi helpottaa tilannetta, koska nuoret joka tapauksessa ovat netissä.

Tiistai oli vilkkain päivä

Äänestysinto kiihtyi myös koko maassa loppua kohden. Tiistai oli ennakkoäänestyksen vilkkain päivä, kun taas kaikkein hiljaisinta äänestyspaikoilla oli viime viikonloppuna.

Maanantaina kävi äänestämässä 120 143 ja viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä tiistaina 187 336 suomalaista.

Kaikkiaan äänensä antoi ennakkoon 17,1 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on hieman vähemmän kuin viimeksi.

Viisi vuotta sitten ennakkoon äänesti 17,6 prosenttia ja varsinaisena vaalipäivänä 22,7 prosenttia äänioikeutetuista. (HäSa)