fbpx
Kanta-Häme

Ekaluokkalaiselle kännykkä on apuväline

Kesällä hankitut matkapuhelimet roikkuvat pian kouluun lähtevien lasten kaulassa. Näky on ainakin näiden tyttöjen kohdalla harvinainen, sillä yleensä kännykkä on vanhempien katseen alla tai viety sisälle turvaan.

– Kerran soitin kaverille ilman lupaa ja vanhemmat takavarikoivat puhelimen, Lounamilja Mäkinen tunnustaa.

Saara Salminen puolestaan kertoo, että trampoliinilla pomppiessa puhelin voi lentää ja akku irrota. Ekaluokkalaiselle puhelin ei ole vielä niin tärkeä, että sitä ei joskus sattuisi unohtamaan naapuriin tai kummitädille.

Sisaruksilla Verka ja Vilka Vähätiitolle riittä yhteinen puhelin.

– Kouluun lähtiessä puhelin voi olla lapselle tarpeellinen, mutta siitä ei saa tulla napanuoran jatke. Sitä käytetään muuttuneista suunnitelmista ilmoittamiseen, eikä siihen, että lapselle soitetaan “oletko lähtenyt kouluun” ja “joko tulit kotiin” -puheluita, sisarusten äiti, kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo kommentoi.

Hänen mielestään lapsen pitää osata tehdä asioita ilman, että vanhemmat muistuttavat puhelimitse. Matkapuhelimen avulla lapselle voi opettaa vastuuta ja kännykkä taskussa voi harjoitella vaikka yksin kaupassa käymistä.

Turha puhelimen vaihto pois

Kortesuo kehui hiljattain blogissaan, miten teleoperaattorit osaavat taitavasti markkinoida liittymiä juuri ekaluokkalaisille.

– Itse en ole törmännyt aggressiiviseen markkinointiin. Onneksi tarjoukset tulevat vanhempien nimellä, eivätkä suoraan lapselle.

Hän on päättänyt, ettei lapsille hankita joka vuosi uusinta puhelinmallia.

Myöskään jatkuva näytön tuijottaminen ei ole hyväksi.

– Meillä ruutuaika on noin tunnin tai puolitoista päivässä. Tähän lasketaan niin televisio, tietokone kuin puhelinkin.

Kestävyys on valttikortti

Lapselle puhelinta hankittaessa moni vanhempi on huolissaan laitteen kestävyydestä.

– Puhelimen täytyy kestää pudotuksia ja vähän säätäkin, jos lapsi on ulkona puhelimen kanssa, tietää Teknisten elektroniikkamyyjä Sami Saha.

Hän neuvoo, että älypuhelimessa kosketusnäytön pitää olla kestävästä materiaalista. Esimerkiksi Apple tekee iPhonen näytöt lasista, joka menee herkästi säröille.

Gigantin tavaratalopäällikkö Henri Nergin mukaan peruspuhelimia ostetaan lapsille älypuhelimia enemmän.

– Puhelinten hinnat ovat tippuneet, joten esimerkiksi isovanhemmat ostavat niitä lahjaksi lapsenlapsilleen.

Nerg muistuttaa, että lapselle oikeanlaisen liittymäpaketin sorvaaminen on tärkeää. Parin päivän datasiirroilla voi tehdä satojen eurojen laskun.

– Vanhemman on hyvä käydä lapsen kanssa läpi pelisäännöt, miten puhelimessa käyttäydytään ja saako sitä lainata kavereille.

Sahan mukaan älypuhelimella ei tee mitään ilman nettiliittymää, sillä monet sovellukset vaativat internetin toimiakseen.

Kortesuon mukaan puhelimessa on yhtä lailla vaaroja, kuin trampoliinilla hyppimisessä. Molempien käytössä täytyy olla selkeät säännöt.

– Tekniikan käyttöä on hyvä opettaa. Tärkeintä on seurata, mitä laitteilla tehdään ja minkälaista sisältöä niistä katsotaan. (HäSa)

Menot