Kanta-Häme

Ekoase mullisti lasten ja nuorten ampumaharjoittelun

 

Ekoase on mullistanut ampujien ja ampumahiihtäjien harjoittelun. Ekoaseella lapsikin voi harjoitella turvallisesti ampumista ja aseen kokonaisvaltaista käsittelyä. Ekoase on sähköisesti toimiva ase, jonka tähtäysjärjestelmä perustuu infrapunavaloon ja kameraan. Ohjelmistot ovat aseen piirilevyllä.
Ahveniston Ampumahiihtäjien junioriryhmä harjoittelee ekoaseella niin yhteisharjoituksissa kuin kotioloissa.
 
– Lapsi oppii oikean aseenkäsittelyn ja itse ammunnan paremmin kuin aikuinen. Lapsena opitusta taidosta on helpompi jalostaa myös urheilullista menestystä verrattuna tilanteeseen, jossa ase- ja ammuntaharjoittelu alkaa vasta lähellä aikuisikää, hiihdon olympiavoittaja, AAH:n nuorten valmennuksesta vastaava Marjut Rolig sanoo.
 
Turvallista, edullista
 
Koska ekoaseessa ei käytätä lainkaan patruunoita, turvallisuus on taattu vaikka lasten keskinäisissä harjoituksissa.
 
– Silti turvallinen asekäsittely korostuu kaikissa tilanteissa. Asetta pitää käsitellä aina niin kuin siinä olisi oikea patruuna, seuran puheenjohtaja Hemmo Koivunen painottaa opetuksen lähtökohtaa.
 
Turvallisuuden lisäksi ekoaseen hyötynä on edullisuus. Varsinaisen investoinnin jälkeen ei ole käyttökustannuksia. Kilpailuaseella ammuttaessa jokainen patruuna maksaa 8–12 senttiä. Kun laukauksia pitää aloittelevallekin ampumahiihtäjälle kertyä useita tuhansia, niin kustannussäätö on ajan kanssa merkittävä.
 
Suomen parhaana ah-seurana viisi kertaa perättäin palkittu AAH turvaa tulevaisuutta aktiivisella nuorisovalmennuksella. Viime keväänä Hämeenlinnassa järjestetyn hiihtokoulun päätteeksi nuorille tarjottiin mahdollisuutta siirtyä ampumahiihdon pariin. Haaviin tarttui toistakymmentä uutta harrastajaa.
 
Nuorten ryhmä on harjoitellut koko kesän rullasuksilla Marjut Roligin oppien mukaisesti vähintään kerran viikossa, osalla viikoista kaksi kertaa. Toisena nuorten vastuuvetäjänä toimii Kimmo Koivunen.
 
Sopii myös viihteeksi
 
Moottoriradan harjoituksissa aseella harjoitellut Jenni Keränen käyttää asetta myös kotioloissa.
 
– Ekoase on muuten samanlainen, mutta tästä puuttuu ampumista tukeva remmi.
 
Eko-Aimsin tekniikka perustuu kameroissakin käytettävään optroniikkaan. Kun ampuja tähtää tauluun, järjestelmä tunnistaa taulun keskellä olevan led-pisteen, muodostaa siitä koordinaatit ja lähettää ne reaaliajassa erilliselle näytölle tai tietokoneelle. Näytöltä ampuja näkee välittömästi graafiset tähtäys-, osuma- ja tulostiedot.
 
– Ekoaseella ammutaan ah-harjoituksissa kymmenen metrin etäisyydeltä. Kokonaisuus on suhteutettu sellaiseksi, että se vastaa normaalia kilpailujen ampumaetäisyyttä, Hemmo Koivunen selvittää.
 
Ekoaseela ampuminen käy hyvin myös viihteeksi.
 
– Seuran aseita on kierrätetty esimerkiksi yritysten virkityspäivillä. Kun ampuu keskittyneesti, varmasti unohtaa kaiken muun, Koivunen vakuuttaa.
 

Päivän lehti

5.4.2020