Kanta-Häme

Ekokem alkaa polttaa Crocseja energiaksi

Ekokemin ja vapaa-ajanjalkineita valmistavan Crocsin yhteinen kampanja alkaa tuottaa käytetyistä muovikengistä energiaa.

Käytetyt kengät ja vaatteet kuten muutkin sekajätteet päätyvät Suomessa vielä suurimmaksi osaksi kaatopaikoille. Kampanjalla Ekokem ja kenkävalmistaja pyrkivät osoittamaan, että hitaasti hajoavan jätteen kaatopaikan penkkaan päätymisen sijaan monet vaatekappaleet sopisivat hyödynnettäviksi energiaksi.

– Käytännössä muutkin kengät ja vaatekappaleet sopisivat energiajätteeksi, mutta Suomesta puuttuu vielä tähän käyttöön toimiva kierrätysjärjestelmä, kertoo Ekokemin viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden päällikkö Auli Westerholm.

Suomessa on myyty satojatuhansia Crocs-jalkineita. Niiden kaltaiselle muovijätteelle kierrätysratkaisuja on vielä rajoitetusti, mutta käytetyt Crocsit soveltuvat hyvin energiahyödynnettäviksi.

– Kenkien materiaali vastaa energiasisällöltään lähes öljyä. Tavallinen energiansäästölamppu palaa yhden kenkäparin energialla yli kaksi viikkoa yhteen menoon, Westerholm kuvailee.

Poltosta syntyneellä energialla tuotetaan kaukolämpöä Riihimäen ja Hyvinkään alueelle sekä sähköä lähialueen verkkoon.

Kenkien kierrätys Ekokemille toimii Crocsin omien myymälöiden tai Partiovaruste-ketjun kautta. Käytetyn kenkäparin palauttaja saa viiden euron alennuskupongin uusien ostamiseen. Keräyskampanja on voimassa vuoden 2013 loppuun saakka. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic