Kanta-Häme

Ekokem kasvaa pörssiin

Riihimäkeläinen Ekokem saattaa muutaman vuoden kuluessa listautua pörssiin. Yrityksen alkuperäiset osakkeenomistajat saisivat sijoituksilleen sievoisen tuoton.

Ekokem on jo muuttunut tavalliseksi voittoa tuottavaksi osakeyhtiöksi, joka jakaa hyvää osinkoa. Yhtiö on saavuttanut pääosin strategiansa tavoitteet. Tänä vuonna laadittavan uuden strategian tavoitteena saattaa olla pörssilistaus.

Valtion omistajaohjausyksikön finanssineuvoksen Arto Honkaniemen mielestä Ekokem olisi erinomainen yhtiö pörssiin. Yhtiön ainoa huono puoli on kuitenkin, että se on liian pieni.

– Pörssissä on pienempiäkin yrityksiä, mutta niiden osakevaihto ja arvon kehitys on heikkoa. Se ei ole erinomaista elämää, Honkaniemi sanoo.

Ekokemin liikevaihto on kasvussa huolimatta siitä, että teollisuuden tuotanto ja sen jätemäärät ovat pienentyneet. Varsinkin Ruotsista ostetun Sakabin toiminta vaatii kuitenkin kehittämistä.

– Mielellään nähdään, että Sakabin haltuunotto viedään loppuun. Suomen liiketoimintatapa on ajettava läpi myös Ruotsissa, Honkaniemi sanoo.

Ruotsin vaikeuksia on kirjattu myös Ekokemin tilinpäätökseen. ”Suhdanteiden heikkeneminen ja teollisuuden volyymin aleneminen vaikuttivat Sakabin liikevaihdon ja tuloksen kehitykseen”, kerrotaan hallituksen toimintakertomuksessa. ”Ruotsin projektiliiketoiminta ei kehittynyt suunnitelmien mukaan”, sanotaan ympäristörakentamisesta. Ympäristö- ja jätepalveluista kerrotaan, että Ruotsissa myyntiprosessin kehittäminen jatkui.

Ei estettä myymiseen

Ekokemin osakkeilla käydään kauppaa Privanet-pankkiiriliikkeessä. Osakkeesta maksettiin vuoden vaihteessa hinta, jolla Ekokemin markkina-arvo olisi 195,4 miljoonaa euroa.

Suomen valtio on Ekokemin suurin osakkeenomistaja runsaan 34 prosentin osuudella. Toiseksi suurin osakkeenomistaja on Suomen Kuntaliitto, jolla on runsaat 21 prosenttia osakkeista ja äänistä. Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on neljänneksi suurin osakas. Muut omistajat ovat yhtiössä alkuperäisinä asiakkaina tai sijoittajina.

Honkaniemi kertoo, että valtio ei näe esteitä Ekokemin pörssilistautukseen tai omistuksensa myyntiin.

– Ekokem ei ole yhtiö, jolla olisi valtiolle strateginen merkitys. Sen myyntiin ei tarvittaisi edes eduskunnan suostumusta.

Ekokemillä ei ole niin ikään sellaista markkina-asemaa, että se olisi säilytettävä julkisten yhteisöjen määräysvallassa. Yhtiön liiketoiminta on laajentunut alkuperäisestä huomattavasti aloille, joilla on avointa kilpailua.

– Häijyimpien jätteiden keräys ja käsittely on enää reilusti alle kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Tällaista jätettäkään ei synny enää yhtä paljon kuin ennen, koska se käsitellään jo teollisuuslaitoksissa.

Ekokem tuottaa energiaa tavallisia polttamalla jätteitä. Yhtiö kerää, käsittelee ja valmistaa jätteistä uusia tuotteita. Yhtiö on esimerkiksi ostanut riihimäkeläisen Muovixin liiketoiminnan. Muovix valmistaa jätemuovista uusia muovituotteita.

– Ekokem on erinomainen yhtiö, joka on kehittynyt viime vuosina aivan loistavasti, Honkaniemi sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic