Kanta-Häme

Ekokem panee vauhtia muovijätteen hyötykäyttöön

Muoviteollisuuden tuotannossa syntyvät tuotantojätteet ja lajiteltu kaupan muovijäte muuttuvat Riihimäellä yhä useammin muoviseksi profiiliksi eli lankuiksi ja palkeiksi, uusiomuovimurskeeksi tai -helmiksi.

Ekokem osti viime viikolla Muovixin liiketoiminnot ja nimesi uuden toiminnan Ekokem muovinkierrätykseksi. Näin avattiin tehokas kanava Ekokemin vastaanottaman muovin kierrätykseen ja jatkojalostukseen.

– Puhtaan raaka-aineen saamisessa on ollut vaikeuksia. Nyt teollisuuden ja kaupan muovit ohjautuvat meille ja toisaalta Ekokem pääsee nostamaan hyötykäyttöön lajiteltavan muovin osuutta, arvioi tehdaspäällikkö Mikko Koivuniemi Ekokem muovinkierrätyksestä.

Jätevoimaloita varten vastaanotetusta muovijätteestä on tarkoitus lajitella asteittain mahdollisimman suuri osa uusioraaka-aineeksi polton sijaan.

Jätemuovista valmistettua Muovix-profiilia käytetään erityisesti maatalouden ja ulkorakentamisen kohteissa, joissa perinteisesti on käytetty kyllästettyä puuta tai vesivaneria. Muoviprofiilin ikä on 70–80 vuotta.

Ekokemin toimitusjohtaja Timo Piekkari kertoo Ekokemin kehittävän jatkuvasti myös keinoja lajitella yhdyskuntajätteen seasta käyttökelpoisia muoveja hyötykäyttöön. Sekalaisen ja likaisen raaka-aineen lajittelu on kuitenkin vielä hankalaa, mutta mahdollista nykyaikaisen teknologian avulla.

Hyötypisteisiin pian astia muovipakkauksille

Kotitalouksissa kierrätetään jo pantilliset PET-pullot tarkkaan, mutta muu pakkausjäte joudutaan vielä heittämään sekajäteastiaan.

Uusi jätelaki tehostaa myös muovisen pakkausjätteen hyötykäyttöä. Jätelaki velvoittaa pakkausjätettä tuottavat yritykset järjestämään pakkausten keräilyn ja hyödyntämisen. Lausunnolla oleva asetus tuo uusia vaatimuksia tuottajien järjestämälle keräysverkostolle sekä kierrätystavoitteelle.

Hyötyjätepisteiden verkosto täydentyy lähivuosina lisäastioilla, joihin kotitalouksiin kertyvät muovipakkaukset saa viedä. Ennen kuin laki tulee voimaan, kerääjäyrityksistä ei ole tietoa sen paremmin kuin koko keräysjärjestelmästäkään.

Tampereella ja Kuopiossa on toteutettu pakkausjätteiden kierrätyskokeiluja. Ekokem on tutkinut näissä kerättyjen pakkausten soveltumista kierrätettäväksi. Myös muovien lajittelua erilleen sekajätteestä on kokeiltu.

– Tarkoitus on lajitella kierrätykseen sopivia muovilaatuja. Puhdistetusta ja sulatetusta massasta on jo valmistettu koekappaleita. Tutkimushankkeet kuuluvat osana laajempaan Ekojalostamoprojektiin, joka jatkuu edelleen, kertoo viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden päällikkö Auli Westerholm Ekokemiltä.

Purkitkin pian kierrätykseen?

Muovix ei ole tähän saakka ottanut vastaan epäpuhtaita eli hyvin sekalaisia kotitaloudesta peräisin olevia pakkauksia vastaan.

Pakkausjätteen tulevat kierrätystavoitteet voivat lisätä myös kotitalouksista syntyvien muovien hyödyntämistä Muovix-tuotteiden valmistamisessa.

– Pystymme tällä hetkellä käyttämään sekalaista ja heikkotasoista muovijätettä sekoittamalla sitä jonkin verran muihin muoveihin profiilinvalmistuksessa. Siitä ei kuitenkaan ole ollut muualle myytäväksi tai ulkomaille markkinoitavaksi uusioraaka-aineeksi, kertoo Mikko Koivuniemi.

Ekokemin kehitystyön tavoitteena on saada kierrätykseen entistä enemmän muovimateriaaleja lajittelu- ja pesutekniikoista sekä muita esikäsittelytekniikoita hyödyntämällä.

Pakkausmuovin hyötykäyttö lähtee liikkeelle uuden lain myötä ja saattaa synnyttää uusia yrityksiä alalle. Toistaiseksi Ekokemin Muovix-tuotteiden valmistuslaitos on ainoa sekamuovia kierrättävä laitos Suomessa.

– Raaka-aineista ja profiilista yli 85 prosenttia menee vientiin. Kotimaassa profiilista valmistetaan erityisesti tallien ja navetoiden karsinoita, mutta myös aitatolppia, pengerryksiä, meluaitoja ja vastaavaa, kertoo Koivuniemi.

Kotitaloudet eivät Suomessa juurikaan vielä ole löytäneet piharakentamiseensa muoviparrua tai -lankkua. Keski-Euroopassa tuotteilla on Koivuniemen mukaan hieman vahvempi jalansija. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020