Kanta-Häme

Ekokem ryhtyy kierrättämään kuluttajamuovia

Ekokem ryhtyy kierrättämään kuluttajamuovipakkauksia vuoden 2016 alusta lähtien.

Tällä hetkellä suurin osa muovipakkauksista ohjautuu sekajätteen mukana joko kaatopaikoille tai energiahyötykäyttöön.

Vuoden 2016 alusta tuottajien pitäisi järjestää muovipakkausten keräyspisteet myös kotitalouksille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muiden jo kierrätettävien pakkausmateriaalien, kuten kartonki-, metalli- ja pahviastioiden viereen ilmestyy muovinkeräysastioita. Niihin kuluttaja voi käydä pudottamassa esimerkiksi tyhjät ketsuppipullot ja makkarapaketit.

Kuluttajamuovipakkauksia arvioidaan syntyvän noin 100 000 tonnia vuodessa. Ekokemin liiketoiminnan johtaja Vesa Soinin mukaan on arvioitu, että ensimmäisinä vuosina kierrätyksen kautta jatkojalostukseen voisi Suomessa päätyä kuluttajien muovijätettä noin kymmenesosa tästä määrä.

Ekokem ja kuluttajamuovipakkauksia keräävä Suomen Uusiomuovi ovat solmineet kuluttajamuovin kierrätystä koskevan aiesopimuksen.

Suomen Uusiomuovi kerää kuluttajamuovipakkauksia koeluonteisesti jo nyt Tampereella ja Kuopiossa ja toimittaa ne hyödynnettäviksi mm. Ekokemille.

Kymmeniä työpaikkoja

Kierrätystä ja jatkojalostusta varten Ekokem aikoo rakentaa muovijalostamon.

Jalostamon sijoituspaikka on vielä harkinnassa. Soinin mukaan harkintaa tehdään käytännössä parin kolmen paikkakunnan välillä. Päätös muovijalostamon sijoituspaikasta tehtäneen syksyyn mennessä.

– Investointina kyse on useista miljoonista, mutta ei kuitenkaan kymmenistä miljoonista. Työpaikkoina taas puhutaan kymmenistä, ei kuitenkaan sadan työntekijöiden laitoksesta, Vesa Soini muotoilee.

Tarkoitus on, että Ekokem valmistaa tulevaisuudessa kotitalouksien muovipakkauksista uusioraaka-ainetta teollisuuden käyttöön sekä erilaisia profiileja, joita käytetään muun muassa ympäristörakentamisessa sekä maatalouden tarha- ja karsinarakenteissa. Uusia teknisiä käyttökohteita jätemuoveille tutkitaan koko ajan.

Muovijalostamossa kierrätysmuovi erotellaan eri muovilaaduiksi ja jalostetaan muovirakeiksi.

– Sellainen jae, josta on vaikea tehdä korkealaatuista raaka-ainetta, pyritään hyödyntämään omassa muoviprofiilituotannossamme. Loppu menee muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Ekokem jalostaa jo nyt Riihimäen Kynttilätiellä kierrätetystä muovista esimerkiksi sahapukkeja sekä istutuslaatikoita, sekä viiniköynnöksille tarkoitettuja tukikeppejä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic