Kanta-Häme

Ekokem tuhoaa Syyrian kemiallista jätettä

Suomalaisyritys Ekokem on valittu tuhoamaan Syyrian kemiallisten taisteluaineiden käsittelystä syntyvää jätettä.

Varsinainen kemiallisten aseiden hävittäminen on oma operaationsa, johon Ekokem ei osallistu.

Ekokemille käsiteltäväksi tulee kemikaalien hävittämisprosessissa syntyviä jätteitä. Yhtiö kertoo käsittelevänsä säännöllisesti vuosittain tuhansia tonneja Syyrian kemikaalien hävittämisestä syntyvien jätteiden kaltaisia aineita.

Materiaali poltetaan korkealämpötilauunissa eli 1 050–1 200 asteen lämpötilassa, jolloin poltettavan jätteen pitkä viipymä uunissa varmistaa jätteiden täydellisen palamisen. Polttolämpö otetaan kattilassa talteen ja jalostetaan sähköksi ja kaukolämmöksi.

Polttolinjan savukaasut puhdistetaan parhaalla mahdollisella tekniikalla ja päästöjä tarkkaillaan jatkuvasti. Ekokemillä käsiteltäviä jätteitä arvioidaan olevan noin 5 000 tonnia, lopullinen määrä on vielä avoin.

Sopimuksen toisena osapuolena on kansainvälinen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW. Sen tavoitteena on, että kemiallisten aseiden hävittämisohjelma on loppunut tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

– On hienoa, että saamme olla mukana tässä projektissa. Koemme projektin kansainvälisenä hyvän tahdon eleenä, Ekokemin toimitusjohtaja Timo Piekkari toteaa.

Tarjouskilpailu jätteistä

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW valitsi yhtiöt niiden antamien tarjousten perusteella. Järjestö sai yhteensä 14 tarjousta.Tarjouksia arvioitiin niiden hinnan ja teknisten edellytysten perusteella. Ekokemin lisäksi jätettä tuhoamaan on valittu myös amerikkalainen Veolia Environmental Services.

OPCW toteaa tiedotteessaan, että kilpailuprosessin päättyminen on tärkeä askel siinä, että Syyrian kemialliset aseet saadaan tuhottua sovitussa aikataulussa.

Tuhottavat aineet kuljetetaan meriteitse Syyriasta Italiaan, missä ne siirretään Yhdysvaltojen laivaston alukseen. Yhdysvallat on tarjoutunut tuhoamaan vaarallisimmat asekemikaalit merellä.

Työ tehdään merellä amerikkalaisaluksella käyttäen hydrolyysia, jonka avulla vaaralliset kemikaalit neutraloidaan. Näiden kemikaalien kohdalla työ on määrä saada päätökseen jo keväällä.

Kuljetuksen turvaamiseen osallistuu myös suomalaisia sotilaita. (HäSa–STT)

Päivän lehti

30.5.2020