Kanta-Häme

Ekoportin koelaitos lopettaa

Ekoport Turku Oy joutuu sulkemaan Kiimassuon koelaitoksen vuoden vaihteessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän koetoimintaluvan päättyessä. Toiminnan jatkaminen merkitsisi ympäristöluvan hakemista.

Ekoportin toimitusjohtaja Johan Krause sanoo koelaitoksessa tehtävän koeajoja viimeiseen asti erilaisten ratkaisumallien testaamisessa.

Tavoitteet eivät ole toteutuneet

Ekoport sai ympäristöluvan dieselpolttoaineen valmistuslaitokselle Hämeen ympäristökeskukselta vuoden 2008 lopulla. Yritys tilasi laitoksen aikanaan avaimet käteen -periaatteella, mutta laitosta ei ole saatu toimimaan niin kuin alunperin suunniteltiin.

Krausen mukaan laitokseen on investoitu tähän mennessä muutostöineen yli neljä miljoonaa euroa. Hän arvioi, että tuotannon käyntiin saattaminen kunnolla olisi edellyttänyt vielä huomattavia lisäinvestointeja.

Krause sanoo, ettei yrityksessä ole vielä tehty lopullisia päätöksiä koelaitoksen tulevaisuudesta, eli siitä, lähteekö yritys hakemaan ympäristölupaa.

– Tavoitteet Kiimassuolla eivät ole toteutuneet. Meillä on ratkaistavana muutama vaihtoehtoinen polku. Tätä enempää asiasta ei voi sanoa, Krause toteaa.

Ekoport Turku Oy:lle Kiimassuon koelaitoksesta on muodostunut melkoinen riippa eikä 1,5 miljoonan vuosittaista liikevaihtoa pyörittävällä yrityksellä ole ollut riittäviä resursseja saada puutteelliseksi osoittautunutta laitosta kunnolla toimivaksi.

Valitus hallinto-oikeudessa

Krause sanoo yrityksen valittaneen Vaasan hallinto-oikeuteen yritykselle asetetun vakuuden nostosta tuhannesta eurosta 450 000 euroon, joka vastaa Rautatienkadun varteen Parman tehdasalueelle hallitiloihin varastoitujen yli tuhannen pissiöljykontin arvioituja käsittely- ja hävityskustannuksia kuljetuksineen.

Krause sanoo, että varastosta materiaalit päätyvät käsittelyyn Saksaan eikä Ekokemille.

– Ekokemillä materiaalien polttaminen maksaisi puolet enemmän kuin Saksassa huolimatta siitä, että Saksaan on kymmenkertainen matka Riihimäelle kuljetukseen verrattaessa, Krause vertaa.

Krausen mukaan toinen hallinto-oikeudessa oleva valitus koskee öljypohjaisten jätteiden varastoinnin sitomista koetoimintaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on viime kuussa keskeyttänyt ympäristölupahakemuksen lupamääräysten tarkistamishakemuksen käsittelyn, koska aluehallintovirasto on marraskuun alun päätöksellä rauettanut dieselpolttoaineen ympäristöluvan. (HäSa)