Kanta-Häme

Eksotiikka pakenee Riihimäen opistosta

Opiston kevätkauden ohjelmasta löytää hyvin vähän eksoottisia lyhytkursseja. Riihimäen kansalaisopistossa on jouduttu säästöjen vuoksi karsimaan keväästä lähes 300 tuntia eli parikymmentä lyhytkurssia.

– Kävimme opettajakunnan kanssa läpi tarkkaan, mitä kursseja toteutetaan. Olemme välttäneet kursseja, jotka saattavat jäädä opiskelijapulan vuoksi toteutumatta, kertoo opiston rehtori Usko Saraneva.

Joka lukukausi noin kymmenen prosenttia suunnitelluista kursseista peruuntuu, koskei ilmoittautuneita ole riittävästi.

Lisäksi ryhmille asetettu 10 opiskelijan alaraja lopettaa osan kursseista kesken lukukauden. Vahvimmilla ovat suursuosikit kuten kaikki liikunta.

Pienten ryhmien kiinnostusta herättäviä kursseja yritetään järjestää nykyistä useammin yhdessä Hyvinkään kanssa.

Saraneva kertoo, että esimerkiksi kiinan kielen kurssille löytyi lopulta riittävästi opiskelijoita, kun kurssia markkinoitiin yhtä aikaa niin Riihimäellä kuin Hyvinkäällä. Hyvinkään opistossa pystyttiin käynnistämään opetus.

Menojen leikkaus syö tuloja

Leikkuri on iskenyt erityisesti huhti- ja toukokuussa järjestettyihin lyhytkursseihin. Lasten käden taitojen pajat on kuitenkin jätetty ohjelmaan, koska kaupunki ei ensi kesänä enää järjestä Saloisten leirikeskuksessa kesäleirejä.

Opiston pitäisi säästää ensi vuoden talousarviosta 16 000 euroa, mutta tuntien ja menojen leikkauksista huolimatta tavoite jää saavuttamatta. Säästöt leikkaavat ensi kevät- ja syyskaudelta yhteensä yli 500 tuntia. Tuntimäärä supistuu nykyisestä 8 100:sta runsaaseen 7 500:een.

– Kun tunteja leikataan, myös kurssimaksujen tuomat tulot pienenevät. Jos kurssimaksuja korotettaisiin, opiskelijamäärä vähenee vastaavasti ja jälleen menetetään tuloja. Se nähtiin jo tänä vuonna, kun kurssimaksut nousivat seitsemän prosenttia, Saraneva sanoo.

Kaupungin taloustilanteen vuoksi tehtävät säästöt harmittavat Riihimäen opistossa, jossa opiston roolia pidetään tärkeänä erityisesti laman aikana. Kun työttömyys on kasvussa, opisto pystyy tarjoamaan 40 prosentin verran kevennetyin kurssimaksuin edullisen harrastuspaikan. (HäSa)