Kanta-Häme Riihimäki

Eksynyt-patsaan kohdevalo siirretään – Häiritsee autoilijoita Riihimäellä

Liikenneympyrässä seisovan pikkupatsaan valaistus häiritsee autoilijoita.
Riihimäellä liikenneympyrässä seisovan patsaan valaistusta on kritisoitu – se häiritsee rautatieaseman suunnalta tuleva liikennettä.

”Ufomies.”, ”Olio.”, ”Perus riksulaisen näköinen, joka on vähän hukassa ja eksynyt suuressa maailmassa”.

Vaikka Tommi Toijan patsas Eksynyt on kerännyt Riihimäellä ja kaupungin nimeä kantavassa someryhmässä jo monta luonnehdintaa, on itse teos saanut patsastella liikenneympyrässä suhteellisen koskemattomana.

– Joku oli ehtinyt sen kerran roskapussilla peittää, mutta muuten patsaaseen ei ole kajottu, puistotyönjohtaja Jouni Suni kertoo.

Facebook-ryhmässä arvioitiin perennojen ja havujen keskellä seisovan patsaan peittelyn johtuneen siitä, että patsas joko ei kestänyt päivänvaloa tai sitten hahmo oli vielä aamutuimaan yöpuulla.

Suni haluaa muistuttaa, että liikenneympyrään ei ole asiaa muilla kuin kaupungin kunnossapitotyöntekijöillä.

– Liikenne kulkee ympyrässä monesta eri suunnasta. En kannusta ketään jalankulkija menemään sinne.

 

Kritiikkiä on kerännyt myös taideteoksen valaistus: on valitettu, että valo osuu ikävästi silmiin varsinkin rautatieaseman suunnasta ympyrään tuleville.

– Riippuu vähän katsojan silmästä, miten liikennettä seuraa. Ei valoon tarvitse suoraan tuijottaa, mutta kyllähän se varmasti jonkin verran häiritsee, Suni arvioi.

Sunin mukaan valaistus on vähän hankala.

– Itsekin mietin, miksi se on niin alas painettu. Voisiko sen sijoittaa eri tavalla, on sitten kysymys jonkun muun arvioitavaksi.

Voisiko valon sijoittaa eri tavalla, Riihimäen kaupungin sähköteknikko Asko Paajanen?

– Kyllä voi. Led-kohdevalo siirretään sivuttaissuunnassa niin, että se ei enää häikäise. Tämä tapahtuu viimeistään ensi viikolla. Mitään suotimia siihen ei kuitenkaan voida laittaa.

Oletko saanut suoraa palautetta patsaan kohdevalosta?

– En ole, mutta ilmeisesti se on häirinnyt enemmän kuorma-auto- ja bussikuskeja kuin henkilöautoilla ajavia. Näin olen kuullut. HäSa

Lisää aiheesta: Lähes kymppitonnin kaksipäinen patsas liikenneympyrässä hämmentää Riihimäellä – ”Kaiken taiteen tehtävä ei ole miellyttää”

Kommentti: Osui silmään mutta ei sokaissut

Pohjoisen Rautatiekadun ja Keskuskadun risteyksessä liikenneympyrässä seisovan patsaan valaistus häiritsee autoilijoita, sanotaan.

Kävin juttukeikalla kaartamassa koekierroksen liikenneympyrässä ja tämä (somessa nimetty) ”valaistu dildo” ei tuikkinut ainakaan minun silmääni iltahämärässä. Huomiota se kyllä herättää.

Tiedä sitten, vaikuttaako patsaan valaistuksen häiriötä aiheuttaviin tekijöihin kuskin korkeus, istuinkorkeus, ajoneuvon korkeus vai kaikki edellä mainitut?

Sitä vastoin hämärässä ajaessa minua häiritsevät enemmän vastaan tulevien ajoneuvojen valot: vastavalossa kaikki muu häipyy kuvasta paitsi polttimot.

Tuulilasi-lehden mukaan (26.3.) jopa YK:ssa pohditaan, alkaako esimerkiksi uusien autojen ajovaloissa olla jo liikaakin tehoja. Jos kirkas ksenon ei polta umpioita, niin polttaa se ainakin hetkellisesti vastaantulijan verkkokalvot.

Pidän siis liian kirkkaita ajovaloja suurempana turvallisuusriskinä kuin liikenneympyrässä patsastelevan ufomiehen kohdevaloa.

Toni Rasinkangas

Päivän lehti

19.1.2020