Kanta-Häme

Eläimet ja luonto hoitavatkeskussairaalan potilaita

Fuchksie ja Ulla ovat niin lystikkään näköisiä eläimiä, että ne voisivat jo pelkällä ulkomuodollaan antaa kenelle tahansa terapiaa. Alpakan ei tarvitse kuin vilkaista vierasta pitkän otsatukkansa alta, kun suupielet alkavat vetää kohti korvia.

Hattulalaisen Ylitalon eläimet ovat olleet pilottiyrityksenä mukana Luontoinnovaatiot-hankkeessa Kanta-Hämeessä keväästä lähtien. Terapiaeläinten lisäksi Kehittämiskeskus oy Hämeen pilottihankkeita ovat myös Lopella keräilytalouteen liittyvä keräilykokeilu sekä Forssan villiruokakokeilu.

– Olin mukana yhdessä hankkeen tilaisuudessa ja siellä puhuttiin Ahveniston hiljaisista kulkureiteistä. Ajattelin heti, että sehän on kuin meidän eläimillemme luotu, sillä alpakat ja laamat ovat hiljaisia eläimiä. Olimme tehneet aiemmin vastaavaa yhteistyötä Lopen Enduron kanssa ja kokemukset olivat hyviä, eläinten kasvattaja Pirkko Kivikari kertoo.

Kova innostus

Vaikka pilottihanke onkin ollut käynnissä vasta muutaman kuukauden, ovat kokemukset olleet innostavia.

Kivikari kertoo, että eläinten varauksia tulee nyt koko ajan sairaalasta. Myös monet hämeenlinnalaiset koulut haluaisivat lystikkäät eläimet vierailulle.

– Olen innoissani hankkeesta, sillä on ihanaa nähdä kuinka eläin saa syrjäänvetäytyvät nuoretkin mukaan ryhmään.

Varsinaista terapiaa eivät Ylitalon eläimet Ahvenistolla anna, sillä mukana ei ole toimintaterapeuttia. Eläimet hoitavat sairaalan potilaita omalla olemuksellaan. Myös luonnolla on toiminnassa suuri merkitys.

Pirkko Kivikarin ja Tommi Ylitalon kasvattamia eläimiä on koulutettu terapiakäyttöön jo pienestä asti. Tällä hetkellä varsinaisia terapiaeläimiä on 20 eläimen laumasta kaksi.

–Kaikista eläimistä ei suinkaan ole tähän työhön. Laama ja alpakka eivät toimi koskaan ihmiselle, vaan ihmisen kanssa. Ulla ja Fuchksie pitävät ihmisiä harmittomina olentoina, joiden touhuja ne uteliaina eläiminä mielellään seuraavat, Pirkko Kivikari nauraa.

Yhteistyö vie eteenpäin

Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan maakuntien on tarkoitus hakea lisää elinvoimaa luonnonvara-alasta. Tavoitteena on hyödyntää alan monia mahdollisuuksia luomalla uusia yrityksiä ja samalla myös uusia työpaikkoja.

Perjantaina Turengissa järjestetty työpaja pureutui luonnonvarojen kestävään käyttöön, mutta pelkäksi sananhelinäksi tilaisuus ei jäänyt. Outi Myllymaa Kehittämiskeskus oy Hämeestä korostaa, että työpajojen ja erilaisten ideariihien tarkoituksena on jalostua käytännön toiminnaksi.

– Nyt käynnistettyjen kolmen pilottihankkeen tulokset pitäisi saada joulukuun puoliväliin mennessä. On hyvinkin mahdollista, että aloitamme vielä pari kokonaan uuttakin hanketta, Myllymaa sanoo.

Myllymaa on tyytyväinen pilottihankkeiden tämän hetkiseen tilanteeseen ja uskoo, että näin saadaan luotua uusia työpaikkoja. Ilman yhteistyötä se ei kuitenkaan onnistuisi. Samaa mieltä on myös Pirkko Kivikari.

– Minä uskon vahvasti siihen, että yhteistyö kannattaa aina. Se kannattaa tietenkin tässä hankkeessa, mutta myös meidän terapiaeläinten kasvattajien kesken. Toivottavasti kokemuksemme kannustavat myös muita yrittäjiä tulemaan mukaan toimintaan, Pirkko Kivikari sanoo. (HäSa)