Kanta-Häme

Eläinhoitola Hepuli ei väsynyt eläimiin, vaan jatkuvaan vastuuseen: Hämeenlinna kilpailuttaa löytöeläinpalvelut

Hämeenlinnan kaupunki kilpailuttaa parhaillaan löytöeläinpalveluja. Viisi vuotta työtä tehnyt eläinhoitola Hepuli ei enää lähde kilpailutukseen mukaan.
Iittalasta talteen otettu kissa odottaa pääsyä kotiin Eläinhoitola Hepulissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Iittalasta talteen otettu kissa odottaa pääsyä kotiin Eläinhoitola Hepulissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Vuoden loppuun asti Hämeenlinnan löytöeläinpalveluista vastaava eläinhoitola Hepuli lopettaa palvelun henkisesti liian raskaana.

Hepuli on vastannut Hämeenlinnan löytöeläimistä jo viisi vuotta, mutta uutta sopimusta se ei enää kaupungin kanssa solmi.

Merja Toukovalkama Hepulista kertoo, että työntekijät yksinkertaisesti väsyivät löytöeläinpalvelun pyörittämiseen. Ennen kaikkea ympärivuorokautinen päivystys kävi liian raskaaksi eläinhoitolan yrittäjälle.

– Emme me eläimiin väsyneet. Ne ovat edelleen meille tärkeitä ja niiden kanssa me haluamme työskennellä vastaisuudessakin. Me väsyimme ennen kaikkea henkisesti siihen, että löytöeläinpuolen hoitamista pidetään täällä lähinnä vitsinä. Se on työtä, jota ei arvosteta, Toukovalkama sanoo.

Arvostuksen puutteesta kertoo Toukovalkaman mielestä myös palkkaus. Hepulissa on arvioitu, että päivystävän työntekijän tuntipalkaksi jää ainoastaan kaksi euroa.

Löytöeläimiin on päätynyt myös hamsteri.

Ei vielä yhtään tarjousta

Hämeenlinnan kaupungin hankintapäällikkö Aapo Korte sanoo, ettei Hämeenlinnassa ole tehty vielä ainuttakaan tarjousta löytöeläinpalveluista. Toisaalta tarjousaika päättyy vasta syyskuun lopussa.

Kaupungin löytöeläinpalveluista vastaava virkaeläinlääkäri Jenni Kaukonen ymmärtää, että löytöeläinpalvelut tuntuvat yrittäjistä joskus kohtuuttoman raskailta. Hänen mielestään nykyinen järjestelmä ei ole paras mahdollinen.

Kaukonen sanoo olevansa pettynyt, ettei Suomessa kahdeksan vuotta valmisteltu uusi eläinsuojelulaki tullut vieläkään voimaan. Sen piti astua voimaan jo vuonna 2021, mutta suunnitelmat kariutuivat, kun hallitus, sote ja maakuntauudistus kaatuivat.

– Olen pettynyt siihen, ettei laissa mukana olleesta kissojen merkitsemispakosta tule vieläkään mitään. Hallitsemattomasti leviävät kissapopulaatiot ovat suuri ongelma koko maassa, sillä rokottamattomia ja erittäin sairaita kissoja syntyy koko ajan lisää. Jos kissat olisi pakko siruttaa, olisi niillä isäntä, joka olisi eläimistä vastuussa, Kaukonen muistuttaa.

Lammilla asuva Merja Toukovalkama tietää hyvin kissalaumojen ongelman, sillä hän on loukuttanut kissoja yksin jo pitkään omalla kustannuksellaan. Kissat ovat erittäin sairaita ja epämuodostuneita, sillä ne ovat myös sisäsiittoisia.

– Tällaiseen työhön on vaikea löytää vapaaehtoisia. Olen loukuttanut yksin jo ainakin 150 kissaa, Toukovalkama huomauttaa.

Kiertänyt usealla hoitolalla

Löytöeläinpalveluja ovat hoitaneet aiemmin Hämeenlinnassa esimerkiksi Etelä-Hämeen eläinhoitola, Koirien turvakoti Tassula ja Kissakoti Kattila. Viisi vuotta löytöeläimet ovat olleet eläinhoitola Hepulin vastuulla.

Palvelun arvonlisäveroton arvo on kaupungin mukaan 20 000–25 000 euroa vuodessa.

– Hinnassa ei ole otettu ollenkaan huomioon sitä, että esimerkiksi ruuat ja eläinlääkärimaksut nousevat koko ajan. Toisaalta hintaakin tärkeämpää on se, että hoitajalla on riittävästi ammattitaitoa eläinten hoitamiseen, Toukovalkama muistuttaa.

Hämeenlinnassa otettiin talteen toukokuun loppuun mennessä kaikkiaan 55 löytöeläintä, joista kissoja oli 27, koiria 20 ja muita pieneläimiä kahdeksan. HäSa

Eläinsuojelulaki

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien, kissojen tai muiden pieneten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä.

Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Nykyinen eläinsuojelulaki on vuodelta 1997.

Uutta lakia on valmisteltu Suomeen jo vuosikausia. Se on viivästynyt useita kertoja,