Kanta-Häme

Eläinkään ei matkusta anonyyminä

Koira, kissa ja fretti tarvitsevat eläinlääkärin myöntämän lemmikkipassin matkustettaessa toiseen EU-maahan. Lemmikkien matkustamista valvomalla halutaan estää eläintautien leviäminen. Passissa on lemmikin tunnistus- ja rokotetiedot.

Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty tatuoinnilla tai mikrosirulla. Tunnistusmerkintä tarkistetaan aina, kun passiin lisätään uusia tietoja.

Passiin merkitään tiedot omistajasta ja eläimen rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.

Pelkkä passi maksaa noin viisi euroa. Lääkärikäyntien ja rokotusten hinnat vaihtelevat eläinlääkäreittäin. Passi on voimassa eläimen koko elinajan.

Passin saa lyhyelläkin varoitusajalla

Eviran ylitarkastaja Jaana Vuolle sanoo, että vaatimus lemmikkipassista on melko hyvin matkustavien eläinten omistajien tiedossa.

– Joskus käy niinkin, että tieto tulee yllätyksenä vasta matkalle lähdettäessä. Useimmiten lemmikin omistajat kuitenkin ovat ottaneet selvää asioista, Vuolle sanoo.

Kunnaneläinlääkäri Minna Kauppi-Kuusinen sanoo, että passin saa lyhyelläkin varoitusajalla, jos se on unohtunut hakea.

Jos eläimellä on kaikki kunnossa, passi hoituu yhdellä lääkärikäynnillä, jolla voidaan antaa myös tarvittavat puuttuvat rokotukset.

Jos lemmikki pysyy ainoastaan kotimaassa, passia ei tarvita, vaan rokotetiedot merkitään rekisteritodistukseen tai rokotekirjaan.

Kauppi-Kuusinen sanoo, että esimerkiksi näyttelykissoille ja -koirille hankitaan passit heti ensimmäisellä rokotuskäynnillä.

Lemmikkieläinpassi on otettu käyttöön EU-maiden lisäksi myös Norjassa, Sveitsissä, San Marinossa ja Liechtensteinissa. Jos eläin tuodaan muusta EU:n ulkopuolisesta maasta, passin sijaan vaaditaan erityinen eläinlääkärin todistus.

Matkustettaessa EU:n ulkopuolelle tarvittavista eläinten matkustusasiakirjoista saa tietoa kyseisen maan suurlähetystöltä.

Lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön heinäkuussa 2004 Euroopan Unionin alueella. (HäSa)

Menot