fbpx
Kanta-Häme

Eläinlääkäri pureutui raivotautiin

Jukolassa vastaanottoa pitävä eläinlääkäri Minna Kauppi-Kuusinen kotiutui maanantaina paikasta, jonne ei turisteilla ole asiaa.

Hän oli kaksi viikkoa mukana Pohjois-Intiassa Bhubaneswarissa rabiesrokotusrumbassa. Temppelikaupungissa on värikästä hohtoa, mutta nurkan takaa saattaa löytää itsensä mitä ankeimmasta slummista.

– Siellä on arviolta 30 000 rabiesta eli tappavaa raivotautia vastaan rokotettavaa koiraa, jotka ovat surkeannäköisiä, laihoja ja kapisia.

Kauppi-Kuusisen mukaan pysäyttävintä oli kuitenkin huomata, kuinka lapset juoksivat slummeissa iloisina.

– Heitä menehtyy yksi tunnissa rabiekseen sairastuneen koiran puremasta aiheutuvaan vesikauhuun.

Ihmisiä autetaan

koiria rokottamalla

– Rabies on rokotuksilla poistettava keskushermostosairaus, joka leviää pureman kautta eläimeen tai ihmiseen. Koirilla se ilmenee raivotautina ja ihmisillä vesikauhuna.

Nykyään sairaus yritetään kitkeä koiran lopettamisen sijaan rokotuksella.

– Resurssit eivät millään riittäisi 120 miljoonan intialaisen suojaamiseen. Koiria on “vain” miljoonia.

Worldwide Veterinary Services -järjestön luotsaaman projektin tavoite oli asetettu 50 000 rokotteeseen.

– Saimme suojattua neljällä tiimillä kuutisentuhatta koiraa rabiekselta, kun koko maassa rokotuksen sai 60 000 ihmisen parasta ystävää.

Kauppi-Kuusinen huomauttaa, että vaikka ohjelma meni yli odotusten, oli se vasta alkulaukaus.

Spraymaalilla

merkki turkkiin

Päivät venyivät pitkiksi urakan aikana. Ryhmä lähti liikkeelle kukonlaulun aikaan, jolloin koirat ovat aktiivisimmillaan.

– Meillä oli apuna myös neljä paikallista kiinniottoammattilaista, jotka nappasivat villikoirat haaveilla.

Kiinniottotilanteissa sai olla tarkkana, sillä ihmisiä tavallisestikin väistävät luontokappaleet rimpuilivat henkensä edestä hyökkäämisen sijaan.

– Kiinniotto, rokote, spraylla merkki selkään ja koira vapaaksi. Ovathan ne sentään osa Intian jätehuoltoa, kun syövät ihmisten heittämät ruokajätteet ympäristöstä.

Oma koira

voi purra

Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan 95 prosenttia rabies-tartunnoista tulee kotikoirista. Vuosittain sairauteen menehtyy 55 000 ihmistä.

– Monet omistajat pelkäävätkin omia koiriaan niin paljon, että pitävät ne tontillaan kettinkiin kytkettynä, Kauppi-Kuusinen huomauttaa.

Hän pääsi opettamaan myös koirankäsittelytaitoja paikallisille.

– Kyse oli ihan perusasioista. Esimerkiksi miten lähestytään ruokailevaa koiraa, vaikka se olisi oma.

Matkakaverina Kauppi-Kuusisella oli paimiolainen eläinlääkäri Hanna-Lea Taskinen. Yhteensä WVS:n jäseniä matkassa oli 80, enemmistö Iso-Britanniasta.

– Saimme paljon apua paikallisilta eläinlääkäreiltä, opiskelijoilta ja vapaaehtoisilta. Oli mukava huomata, kuinka paljon siellä oli eläinten ystäviä.

– Tavoitteet täyttyivät ja terveenä selvittiin. Jos Intiassa selviää kolmekaistaisen tien ylittämisestä, saa huokaista helpotuksesta, Minna Kauppi-Kuusinen naurahtaa. (HäSa)

 

Menot