fbpx
Kanta-Häme

Eläinlääkäri varoittaa: Aidot luut yleisimpiä syitä koirien hammasmurtumiin

Vaikka hampaiden pesu on ylivoimaisesti tehokkain tapa pitää huolta koiran suun ja hampaiden terveydestä, auttaa myös kaikenlaisten pureskeluaktiviteettien lisääminen pitämään plakkia kurissa hampaiden pinnalta.

Eläinlääketieteen lisensiaatti, Evidensia Järvenpään eläinlääkäri Ulla Eskelinen neuvoo koirien omistajia kuitenkin olemaan varovaisia aitojen putkiluiden suhteen, vaikka ne ovatkin monille koirille mieluista pureskeltavaa.

– Aidot luut ovat keppien ja kivien kantelun ja pureskelun ohella yleisin syy koirien hammasmurtumiin. Hyvin usein on niin, että koirien poskihampaat eivät kestä aitojen luiden syömistä. Siksi nahkaluut ovat parempi vaihtoehto. 

Kovien luiden järsimisen lisäksi myös frisbeeleikit voivat murtaa helposti koirien hampaita. Pahimmillaan murtuma voi johtaa jopa hampaiden kuolioon. Myös hyvin hiekkaisten tennispallojen kantelu voi olla haitallista ja aiheuttaa koiran hampaiden kulumista. 

Vaikka murtumat ja erilaiset purentaviat ovat koirilla varsin yleisiä, on parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus kuitenkin koirien yleisin hammasvaiva. Hoitamattomana se on kivulias ja voi aiheuttaa eläimelle hampaan vieruskudoksen tulehduksia ja paiseita ja kuormittaa monin eri tavoin koko kehon puolustuskykyä. Erityisesti kääpiökokoisilla koirilla parodontiitti voi johtaa jopa alaleuan leukamurtumaan.

Eskelisen mukaan omistajien tietoisuus siitä, miten tärkeä merkitys hammasterveydellä on myös koirien kokonaisterveyden kannalta, vaihtelee edelleen hyvin paljon.

– On paljon omistajia, jotka käyttävät koiraansa säännöllisesti hammastarkistuksissa ja hoitavat lemmikin hampaita, mutta valitettavasti on myös niitä, jotka eivät osaa tuoda lemmikkiään ajoissa hoidettavaksi. 

Hammasvaivat aiheuttavat koirille kipua, mutta aina omistaja ei huomaa tätä, sillä koira ei näytä kipua kovin hyvin. Kipeänäkään koira ei esimerkiksi helposti jätä ruokaansa syömättä.

Silja Aitoaho

Menot