Kanta-Häme

Eläinsuojelukeskus Onnentassulle eläinten hyvinvointipalkinto

Suomen Eläinlääkäriliitto on myöntänyt eläinten hyvinvointipalkinnon eläinsuojelukeskus Onnentassulle Riihimäellä.

Onnentassu saa palkinnon hyvin järjestetyn, toimivasti verkostoituneen ja systemaattisesti hoidetun eläinsuojelutoiminnan sekä toimintaan tuloja tuovan eläinhoitolan ylläpitämisestä. Suomen Eläinlääkäriliiton kolmas eläinten hyvinvointipalkinto jaettiin valtakunnallisilla Eläinlääkäripäivillä Helsingissä 2. joulukuuta.

– Onnentassu on ollut korvaamaton yhteistyökumppani valvoville virkaeläinlääkäreille, kun eläimille on tarve järjestää kiireellisesti pysyvää tai väliaikaista hoitoa. Onnentassun toiminta eläinten yksilöllisen hoidontarpeen määrittelyssä, eläimen uudelleensijoitusmahdollisuuksien arvioinnissa ja tarvittaessa myös eläimen kärsimyksen päättämisessä on ollut eläimen etua kunnioittavaa, sanoo Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Maria Wahlfors.

Perusteluissa todetaan, että käytettävissä olevat resurssit on suunnattu järkevästi.

Onnentassu tekee paljon yhteistyötä myös hoitavien eläinlääkärien kanssa. Yksityisellä eläinlääkärillä on Onnentassussa hoitohuone eläinsuojelun eläimille, ja rakennuksessa sijaitsee myös Riihimäen kaupungineläinlääkärin vastaanotto.

Onnentassun toiminta on Eläinten auttajat ry:n ylläpitämää.

Yhdistyksen toiminta alkoi yli 20 vuotta sitten. Nykyisissä Onnentassun tiloissa Pohjoisella Rautatienkadulla on toimittu vuodesta 2006.

Vuonna 2014 Onnentassun eläinsuojelutyön asiakkaina oli 324 kissaa ja 186 koiraa sekä pieni määrä jyrsijöitä ja muita pikkulemmikkejä. Eläimet olivat omistajien pitovaikeuksien takia luovuttamia, löytöeläimiä sekä eläinsuojeluviranomaisten päätöksellä hoitoon toimitettuja.

Lisäksi toiminnan osana on lemmikinomistajia palveleva eläinhoitola, joka tarjoaa hyvät olot sisällä ja ulkona hoitoon jääville lemmikeille sekä tuottaa muun varainhankinnan ohella tuloja eläinsuojelutyöhön. Eläimistä valtaosa palasi omaan kotiin tai sai uuden, tarkkaan harkitun kodin.

Kunnilla on eläinsuojelulain mukaan velvollisuus huolehtia irrallaan tavattujen kissojen ja koirien sekä muiden pienikokoisten seura- ja harraste-eläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä.

Riihimäen Onnentassu tuottaa palvelun 12 kunnalle: Riihimäki, Loppi, Hausjärvi, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Pukkila, Nurmijärvi, Tuusula, Pornainen, Hausjärvi ja Askola. Lisäksi se huolehtii Hyvinkään alueen löytökoirista.

Suomen Eläinlääkäriliitto kiinnitti erityisesti huomiota ammattimaisella otteella ja linjakkaasti johdettuun toimintaan, jonka keskiössä on eläinten hyvinvointi ja auttaminen.

Liitto arvostaa Onnentassun hyvää, joustavaa ja luotettavaksi todettua yhteistyötä eläinsuojeluviranomaisten kanssa, muun muassa eläinsuojelullisista syistä tuotavien eläinten ja löytöeläinten jättäminen hoitoon on järjestetty viranomaisille erinomaisesti myös yöaikaan. Toiminnan järjestelmällisyydestä voi liiton mukaan ottaa mallia.

Toimintaan kuuluu myös yleisövalistus, neuvonta ja erilaiset kampanjat sekä puuttuminen eläinten huonoon kohteluun tekemällä ilmoituksia viranomaisille.

Vapaaehtoisia otetaan toimintaan mukaan hyvin mietityllä tavalla, ja palkattua henkilökuntaa on neljä eli riittävästi toiminnan ylläpitämiseen.

Eläinsuojelukeskuksen tilat ja koko rakennus, ilmastointi ja lämmitys sekä ulkoilutarhat on varta vasten suunniteltu ja rakennettu tällaisen käyttöön. Kissoille ja koirille on juuri niille sopivat tilat. Rakennushankkeeseen saatiin EU:n Leader-tukea.

Toimintaa johdetaan yrityksen tapaan, eli menot eivät voi ylittää tuloja. Toiminta on myös vastuullista: kotia etsiviä lemmikkejä ei luovuteta hetken mielijohteessa niitä haluaville, vaan ihmisten tietotaito, kyky ja halu sitoutua eläimen hoitoon pyritään selvittämään.

Palkinnon saajia ehdottivat Suomen Eläinlääkäriliiton jäsenet, ja liiton eläinsuojeluvaliokunta valmisteli ehdotuksen liiton hallitukselle.

Palkinnolla kannustetaan eläinten parissa työskenteleviä entistä parempaan eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä palkitaan erinomaisella tavalla tässä onnistuneita tahoja. Palkintorahat 3 000 euroa lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Edelliset palkinnot annettiin vuonna 2012 ja 2009.