fbpx
Kanta-Häme

Eläkeläisen ei enää kannata muuttaa Portugaliin, jos haluaa välttää veroja

Suomi ja Portugali solmivat verosopimuksen vuonna 1970. Sopimus rajoitti Suomen oikeutta verottaa Suomesta maksettuja eläkkeitä ja esimerkiksi eläkeläisen saamia vuokratuloja.
Monet eurooppalaiset muuttavat Portugaliin verovapauden vuoksi. Kuva: MARIO CRUZ / epa
Monet eurooppalaiset muuttavat Portugaliin verovapauden vuoksi. Kuva: MARIO CRUZ / epa

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen irtisanominen tuo tästä vuodesta alkaen Suomelle noin 3–6 miljoonan euron vuosittaiset lisäverotulot.

Verosopimus purettiin viime vuoden puolella, ja nyt maiden välillä on verosopimukseton tila. Aiemmin moni suomalainen eläkeläinen on voinut välttää verojen maksun muuttamalla Portugaliin.

Suomi ja Portugali solmivat verosopimuksen vuonna 1970. Sopimus rajoitti Suomen oikeutta verottaa Suomesta maksettuja eläkkeitä ja esimerkiksi eläkeläisen saamia vuokratuloja. Verosopimusta yritettiin uudistaa vuonna 2016, mutta Portugalin parlamentti ei ole hyväksynyt sopimusta.

Parisataa luopunut jäsenyydestä

Verohallinnon ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastajan Iisa Väänäsen mukaan Portugalissa asuu hetkellä noin 600 henkilöä, jotka saavat eläkettä Suomesta.

Portugalissa asuvien suomalaisten eläkeläisten määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin vuodesta 2010 lähtien. Silloin Portugalissa asui 105 suomalaista eläkkeensaajaa.

Portugalin Algarven Suomi-seuran puheenjohtajan Ilkka Saarnin mukaan seuran jäsenyydestä on kuitenkin luopunut viime aikoina 200 henkilöä.

– Meillä ei tosin ole mahdollisuutta selvittää, miksi he ovat palanneet Suomeen, mutta uskoisin, että epävarmuus kaksinkertaisesta verosta on saanut ihmiset tekemään ratkaisunsa.

Non-habitual resident -status

Portugali muutti verolainsäädäntöään vuonna 2010 niin, että ulkomailta muuttava henkilö voi hakea niin sanottua non-habitual resident -verostatusta. Jos henkilö on saanut NHR-statuksen, Portugali ei verota ulkomailta saatuja tuloja.

NHR-statuksen saamisen edellytyksenä on, että henkilöstä tulee Portugalissa verotuksellisesti asuva, eikä hän ole asunut siellä edellisen viiden vuoden aikana. Status voi olla voimassa enintään kymmenen vuoden ajan.

– Suomen Verohallinnolla ei ole tietoa siitä, kuinka monella Portugalissa asuvalla on NHR-verovapaus-status, Väänänen kertoo.

Vuonna 2010 Portugalissa asuvan suomalaisen eläkeläisen keskieläke oli 1 986 euroa. Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan Portugaliin maksettu keskimääräinen kokonaiseläke joulukuussa 2016 oli 3 493 euroa. Viime vuonna keskieläke oli 3 516 euroa.

Valtiovarainministeriön vuonna 2016 laatiman laskelman mukaan Portugalin ja Suomen verosopimuksen irtisanominen toisi Suomelle 3–6 miljoonan euron vuosittaiset verotulot.

Portugaliin muutettu eri puolilta Eurooppaa

Portugalissa vuodesta 2016 alkaen asunut Ilkka Saarni kertoo, että hän on maksanut itse säästämästään eläkkeestä veroa Suomeen jo ennen kuin verosopimukseton tila astui voimaan vuoden alussa.

– Olen maksanut myös terveydenhuollosta Suomeen.

Portugaliin hän ei maksa edelleenkään veroa, sillä hänellä on NHR-status.

Saarnin mukaan Portugaliin on muuttanut paljon ihmisiä eri puolilta Eurooppaa, muun muassa Britanniasta ja Ranskasta.

– Britit ostavat sieltä isoja taloja, joihin heillä ei olisi kotimaassaan varaa.

Saarni kertoo, että myös italialaiset ovat alkaneet muuttaa Portugaliin.

– Niin, se kuulostaa kummalliselta. Heillä syynä ei ole sää, niin kuin meillä muilla, Saarni miettii.

Hän toteaa, että moni suomalainen on muuttanut Portugaliin muista syistä kuin verotuksen takia, esimerkiksi terveyssyistä, ja nyt he voivat joutua maksamaan eläkkeestään veroa kumpaankin maahan.

Hän kertoo, että suomalaiset veroviranomaiset ovat kertoneet usealle Portugaliin muuttaneelle, ettei heillä saa olla Suomessa asuntoa, jos he haluavat NHR-statuksen. Muuttajat myivät asuntonsa ja nyt heillä ei ole paikkaa, mihin palata.

Mutta miksi isoa eläkettä saavan ei pitäisi maksaa veroa?

– Eihän moni muukaan haluaisi maksaa veroja. Suomessa veroprosentti on korkea, mutta ei se ole isotuloisilla matala Portugalissakaan. Jos veroja täytyy maksaa, maksaisin mieluummin Portugaliin.

Vastoin Suomen verosopimuspolitiikkaa

Valtiovarainministeriön neuvottelevan virkamiehen Anders Collianderin mukaan verosopimukseton tila tarkoittaa sitä, että kumpikin maa voi verottaa Portugalissa asuvaa suomalaista eläkeläistä lakinsa mukaan.

– Portugalissa asuva eläkeläinen maksaa veronsa Suomeen täysimääräisenä. Sitä emme seuraa, miten Portugali verottaa siellä asuvia suomalaisia eläkeläisiä, Colliander sanoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että eläkeläisiä verotetaan nyt kaksinkertaisesti.

Suomi irtisanoi verosopimuksensa Portugalin kanssa viime vuoden kesäkuussa, koska sopimus ei vastaa Suomen verosopimuspolitiikkaa ja se rajoittaa Suomen oikeutta verottaa Portugaliin maksettuja eläkkeitä. Sopimukseton tila astui voimaan tammikuussa.

– Suomella ei ole muiden maiden kanssa vastaavaa ongelmaa, Colliander summaa.

Menot