Kanta-Häme

Eläkeläisiä työntekijäpankkiin etsinyt hämeenlinnalaisyritys oli hukkua hakemuksiin

Eläkeläisiä työhön etsinyt Onnexi oy sai moninkertaisen määrän hakemuksia tarpeeseen nähden. Yritys aikoo laajentua valtakunnalliseksi toimijaksi.
Päivi Hakomaata kiinnostavat etenkin lastehoitotyöt. Esko Anttola kertoo olevansa valmis lähes kaikenlaisiin tehtäviin paitsi ruoanlaittoon.

Hämeenlinnalainen Esko Anttola, 71, allekirjoitti marraskuussa uuden työsopimuksen.

Noin kahdeksan vuotta eläkkeellä ollut Anttola oli yksi 18:sta kymmenien vuosien työuran tehneestä eläkeläisestä, jotka riihimäkeläisyritys Onnexi oy rekrytoi uuteen työntekijäpankkiinsa.

Onnexi julkaisi noin kuukausi sitten Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa työnhakuilmoituksen, jossa haettiin nimenomaan eläkeläisiä osa-aikatöihin. Ilmoitus ja esiintyminen Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla poikivat hakemusten tulvan, kertoo Onnexi oy:n yrittäjä Ulla-Maija Soininen.

– Hakemuksia tuli kaikkiaan noin 80 kappaletta. Sydäntä särki, koska jouduin toiminnan ollessa vielä näin alussa karsimaan ja valitsemaan tiiviin joukon, Soininen kertoo.

 

Yrityksen toiminta-ajatus on, että työntekijäsivustolta voi tilata haluamansa eläkeläisen esimerkiksi siivoamaan, puutarhatöihin tai pienimuotoisiin korjaustöihin.

Ulla-Maija Soininen piti perehdytystilaisuuden viime viikolla. Ensi vaiheessa työsopimus tehtiin 20 henkilön kanssa.

Työurallaan automaatioasentajana, rakennusalalla, kiinteistönhuollossa ja yli 30 vuotta sivutoimisena yrittäjänä toiminut Esko Anttola kertoo olevansa valmis lähes kaikkiin tehtäviin.

– Olen rajannut työtehtävistä pois ainoastaan ruoanlaiton. Poikamiesaikoina opettelin valmistamaan pyttipannun, mutta muuten en osaa kuin lämmittää eineksiä.

Janakkalalainen Päivi Hakoma, 68, puolestaan kertoo kokkauksenkin sujuvan. Lähes koko työuransa ajan saman yrityksen palveluksessa ollut Hakoma on valmis varsinkin lastenhoitoon silloin kun muilta kiireiltään ehtii.

– Minulla on kolme tukilasta, ja teen vapaaehtoistyötä Pelastakaa lapset ry:ssä. Tässä systeemissä hyvää on se, että voin itse päättää, milloin olen käytettävissä.

 

Ulla-Maija Soininen kertoo, että eläkeläisten työnvälitys herätti kiinnostusta mahdollisissa työnantajissa jo ennen sen virallista avaamista.

– Uskon, että pääasiallisina palvelun ostajina ovat kotitaloudet, joissa on tarvetta esimerkiksi siivoukselle. Meiltä voi myös ostaa lahjakortin, jonka yritys voi antaa työntekijöilleen esimerkiksi joululahjaksi.

Vuokra- ja osa-aikatyöläisten välitys on siirtynyt yhä enemmän suurten henkilöstövuokrausfirmojen haltuun. Samalla on yleistynyt kevytyrittäjyys, jossa työntekijän ansioista tietty osa menee lakisääteisistä maksuista huolehtivalle palveluntarjoajalle.

 

Soinisen mukaan Onnexi toimii ”vanhanaikaisesti”, koska se on varttuneemmille työntekijöille tuttu ja turvallinen toimintatapa.

– Uskon, että eläkeläiset pitävät enemmän tavasta, jossa he ovat palkansaajina yrityksessä. Onnexi maksaa heille palkan ja hoitaa kaikki työntekijän velvoitteet. 

”Olen rajannut työtehtävistä pois ainoastaan ruoanlaiton. Poikamiesaikoina opettelin valmistamaan pyttipannun, mutta muuten en osaa kuin lämmittää eineksiä.”

Soinisen mukaan Onnexi operoi suurten henkilöstövuokrausyritysten ”katvealueella”. Yritys aloitti Hämeenlinnasta, mutta toimintamalli on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi.

– Yritystoiminta syntyy pienten, mahdollisesti vain yksittäisen kerran työntekijää tarvitsevien palvelun ostajien kautta. Tämä ei kiinnosta suuria yrityksiä, mutta valtakunnallisesti kysyntää voi olla paljon.

 

Esko Anttola kertoo ilmoittautuneensa töihin enemmän uteliaisuudesta kuin lisäansioiden perässä.

– Voin tehdä täysiäkin työpäiviä, mutta en kokonaista viikkoa. Toki raha on aina tervetullutta, mutta lisäansiot ovat tervetulleita lähinnä harrastusten rahoittamiseen. Radioamatööritoiminta voi olla melko kallista. Jos tähän ikään mennessä ei ole saanut talouttaan kuntoon, niin tuskin se osa-aikatöillä korjaantuu. HäSa

 

Eläkeläisten työ lisääntyy

Vuoden 2016 lopussa 
vanhuuseläkkeellä olevista 
yli 30 000 kävi töissä. 
Valtaosan eläkkeet olivat 
selvästi muita eläkkeensaajia korkeampia.

Vuosina 2007–2016 työssä käyvien eläkeläisten osuus 
nousi 7,5 prosentista 
8,9 prosenttiin mukaan lukien osa-aikaeläkkeet.

Eläkeläisten työssäkäynti yleistyi erityisesti vuodesta 2007 vuoteen 2011. Viime vuosina 
kasvu on ollut hidasta.

Vuosina 2007–2016 työssä käyvien eläkkeensaajien määrä on kasvanut lähes 30 prosenttia, mikä selittyy mm. suurten 
ikäluokkien eläköitymisellä.

Naiset innostuneita

Työnteko on yleisempää 
eläkeläisnaisten kuin eläkeläismiesten keskuudessa.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan eläkkeen rinnalla tehty työ on pääasiassa osa-aikaista ja epäsäännöllistä. Eläkeläisillä onkin kysyntää myös perinteisissä vuokratyöfirmoissa.

VMP Hämeenlinnan vuokratyöntekijöistä jopa neljäsosa on eläkeläisiä.

Hämeenlinnan Opteamilla on eläkeläisille tarkoitettu Nestor-työnvälityspalvelu, joka kasvaa tasaisesti. Pääosin eläkeläisiä on vuokratöissä palvelusektorilla sekä esimerkiksi pakkaus- ja logistiikka-alalla.

Vanhuuseläkkeellä voi työskennellä ilman tulorajoituksia.

Eläkkeellä tehdystä työstä kertyy uutta eläkettä, kunnes täyttää 68 vuotta. Vuoden 1957 jälkeen syntyneillä eläkettä kertyy tätäkin pidempään.

Osa-aika- tai työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla on ansaintarajat, joita ei saa ylittää. Työkyvyttömyyseläkkeellä voi jättää eläkkeen lepäämään, jos ansiorajat ylittyvät.