Kanta-Häme

Eläkeläisille oma päivä Hämeenlinnan taidemuseossa

Mikko Hovi, Majesteetti, 1953. Hämeenlinnan taidemuseon kokoelma. Kuva: Reima Määttänen
Mikko Hovi, Majesteetti, 1953. Hämeenlinnan taidemuseon kokoelma. Kuva: Reima Määttänen

Hämeenlinnan taidemuseossa vietetään keskiviikkona 20.3. kello 11–18 Senioripäivää, jolloin eläkeläiset pääsevät eurolla sisään.

Perinteiseen tapaan päivän ohjelmistoon kuuluu myös opastettuja kierroksia. Kuvanveistäjä Mikko Hovin tuotantoon tutustutaan kello 11 alkavalla opastuksella ja Hämeenlinna 380 -juhlavuosinäyttelyyn kello 13 alkaen.

Hovi-opastuksen päätteeksi on mahdollista osallistua työpajaan, jossa osallistujat pääsevät muovailemaan kierrätysmateriaaleista oman pienoisveistoksen Mikko Hovin taiteen innoittamana.

 

Hämeenlinna 380 -näyttely esittelee monipuolisen otoksen Hämeenlinnaa ja sitä ympäröivää maaseutua kuvaavasta taiteesta.

Hämeen linna on kautta aikojen ollut alueen kiinnostavimpia kuvauskohteita. Myös kirkot, näkymät kaduilta ja toreilta sekä seudun viljava maalaismaisema ja rehevä luonto ovat ikuistuneet teoksiin aina 1700-luvun lopulta nykypäivään.

Näyttely on koottu Hämeenlinna-aiheisten teosten kartoituksen tuloksena, ja valtaosa näyttelyn teoksista on lainattu yksityiskodeista.

 

Kuvanveistäjä Mikko Hovia (1879–1962) on kutsuttu primitivistiksi, humoristiksi, naivistiksi ja modernistiksi, ja hän olikin tätä kaikkea varsin persoonallisella tavalla.

Taidemuseon näyttely esittelee kiinnostavia teoksia taiteilijan uran eri vaiheilta. Näyttely on avoinna tämän viikon loppuun.

Teoksissaan Hovi kuvasi ihmistä lempeästi, arjen hetkissä ja tilanteissa. Eläinhahmoista hän suosi karhua, leikkimässä ja painimassa tai eräänlaisena rakenteellisena toteemieläimenä.

Hovin veistoksissa on aina vahva sisäinen rytmi. Pienikokoisetkin veistokset uhkuvat voimaa ja ovat muodoltaan massiivisia.