Kanta-Häme

Eläkeliitto: Kanta-Hämeen Kela-taksien ongelmat korjattava – "Ihmiset jäävät jatkuvasti ilman kyytejä"

Kela-taksikyytejä ajetaan usein autoilla, joissa on mahdollisuus matkustaa pyörätuolissa.

Eläkeliiton Etelä-Hämeen piiri vaatii pikaisia toimia Kela-tuetun taksiliikenteen ongelmien ratkaisemiseksi.

Kanta-Hämeessä on kärsitty poikkeuksellisen pahoista ongelmista, kun tilattujen taksien saaminen on kestänyt jopa tunteja, ja toisinaan auto on jäänyt jopa kokonaan saapumatta.

Kannanotossaan piiri toteaa, että sairausvakuutuslain mukaisten Kansaneläkelaitoksen järjestämien kuljetuspalveluiden ongelmat ovat vaikeuttaneet kansalaisten terveyspalveluiden käyttöä. Jos taksikyytejä jää saamatta ongelmien vuoksi, henkilö voi jäädä esimerkiksi ilman lääkäripalveluita, kun hän ei pääsekään saapumaan varaamalleen vastaanottoajalle.

 

Kela on viime kuukausina lukuisia kertoja vakuuttanut taksipalveluiden ongelmista valittaneille kansalaisille, että ongelmat ovat ratkenneet.

– Tästä huolimatta saamme jatkuvasti yhteydenottoja piirimme yhdistyksistä, että ikäihmiset jäävät edelleen ilman heille myönnettyjä lakisääteisiä kuljetuspalveluita, kannanotossa todetaan.

Eläkeliiton Etelä-Hämeen piiri muistuttaa, että sairausvakuutuslain mukaiset taksikyydit ovat elintärkeä osa kansalaisten terveydenhuollon palveluketjua. Perustuslaki turvaa kansalaisille oikeuden riittäviin sosiaali- ja

terveyspalveluihin.

– On kohtuutonta, mikäli kansalaisten tarvitsema hoitotoimenpide peruuntuu taksiliikenteen ongelmien takia. Muistutamme, että taksikyydin ongelmista aiheutuva dialyysi- tai sädehoidon peruuntuminen keskussairaalassa voi aiheuttaa jopa potilaan henkeä uhkaavan vaaratilanteen.

Piiri piti keskiviikkona syyskokouksen, jossa jatkavaksi puheenjohtajaksi valittiin forssalainen Pentti Jolanki. HäSa

Lue myös: Sote- ja Kelataksit nostivat verenpaineita keskusteluillassa Hattulassa

Päivän lehti

7.8.2020