Kanta-Häme

Eläkkeelle jäävä Isä Markus: Hyvyys ja kauneus esiin

Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran Isä Markuksen eli Markku Aroman kotona kävijä hämmästyy. 

Esillä on muutama ikoni, kuten ortodoksikotiin kuuluukin. Yllätys on se, kuinka Aasia tulee Aroman kotona lähelle. Ikkunalaudoilla on aasialaisia patsaita, ja kukkien vieressä nököttää iso buddha. Stereoissa soi melodinen aasialainen musiikki, ja kirkkoherra tarjoilee srilankalaista Oolong-teetä pienistä kupeista.

Markku Aroman lapsuudenkodissa ei oltu ortodokseja. Sen sijaan luokanopettaja oli ortodoksi, ja uteliasta lasta kiinnosti opettajan uskonto ja siihen liittyvä mystiikka.

Lukioikäisenä ortodoksisuus alkoi kiinnostaa älyllisesti.

– Erityisesti ihmiskäsitys. Mielestäni lännessä ihmiskäsitys on turhan tumma. 

Nuori Aroma löysikin ortodoksisuudesta henkisen kotinsa, sillä ortodoksisuudessa ihmisyydestä annetaan valoisampi kuva – ihminen on Jumalan kuva.

Aroma näkeekin, että kirkon tehtävä on pitää ihmisen kauneutta ja hyvyyttä esillä. 

Aroma ehti olla töissä 25 vuotta Hämeenlinnan ortodoksisessa seurakunnassa. Kun kirkon seurakuntasihteerin 200 000 euron kavallus paljastui tänä keväänä, Aroma joudutti eläkkeelle jäämistään.

– Näin parhaaksi, että nyt on hyvä aika jäädä pois. Alun perin minun piti jäädä eläkkeelle kesän jälkeen. 

Aroma sanoo, että kirkkoherrana joutuu istumaan paljon kokouksissa, sillä hallinnolliset prosessit ovat raskaita. Tärkeimpänä työnään hän on kokenut seurakuntalaisten kanssa olemisen.

Kirkkoherrana hän on tuonut seurakuntaansa viikoittaisen ehtoollisen ja siihen kuuluvan yhteyden sekä opetuksen. 

Kirkkoherrana Aroma on pannut merkille, kuinka ihmisyys on muuttunut. Moni unohtaa oman sisimpänsä ja rakkauden. 

– Jumalan kuvasta on tehty kone, ja ihmisyyttä poljetaan. Se surettaa. Sellainen vanhanaikainen patruunahenki puuttuu, missä ihmisistä pidettiin huolta. Kaikkea ei pitäisi uhrata. Vain todellinen rakkaus kannattelee elämää.

Luopumistyötä omasta seurakunnastaan Aroma on tehnyt jo pitkään. Hän ei kuitenkaan aio muuttaa pois Hämeenlinnasta, joten seurakuntayhteys ja pappeus säilyy. 

Ortodoksikirkkoa piti ryhtyä purkamaan pääsiäisen jälkeen. Aroma sanoo, että purkaminen viivästyy, sillä hankkeeseen etsitään parhaillaan ulkoista projektinvetäjää.

– Sitä on puuhattu kuusi vuotta. Ei muutama kuukausi tunnu siinä enää missään.

Palataan Aasiaan. Aroman toiseen henkiseen kotiin. Aasiassa hän pitää erityisesti aasialaisten tavasta olla ja kohdata toiset ihmiset. 

– Meillä olisi paljon opittavaa esimerkiksi heidän tavastaan kunnioittaa vanhempia ihmisiä. 

Aroma kuuluu ortodoksi-buddhalaiskeskusteluryhmään. Siellä muutama buddhalainen ja muutama ortodoksi keskustelevat kerran kuussa tuntikausia toistensa vakaumuksista ja elämänarvoista.

– Minulla on halu ymmärtää toisten ajattelumaailmaa. Vain keskustelemalla se on mahdollista. Se on sellaista aivojumppaa. 

Tulevaisuudessa Aroma haluaa vetää pienten ryhmien teemamatkoja Aasiaan ja laittaa ruokaa. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic