Kanta-Häme

"Elämä ei vain ole helppoa"

Hämeenlinnan kaupunginjohtajan tehtävät virallisesti reilun viikon kuluttua jättävä Tapani Hellstén näkee seutukunnan tulevaisuuden menestymisen ehtona kuntaliitokset Hattulan ja Janakkalan kanssa sekä pikaisen yhteisen kunnallispoliittisen näkemyksen löytämisen Hämeenlinnassa.
Hämeenlinna

– Hämeenlinnan alueen menestyksen ehtona on yhden kunnan syntyminen. Ei ole mitään järkeä paloitella alle 100 000 asukkaan alue pieniin osiin, kun valtakunnallisen aluepolitiikan tukirajana tulee jatkossa olemaan vähintään 100 000 asukasta.

– Ei ole myöskään mitään järkeä hoitaa alueen elinkeinopolitiikkaa palasina. On koko seudun etu, että alueen vetovoimaisuutta lisätään yhteisvoimin, koska hyödytkin hajautuvat. Esimerkiksi matkailussa tuskin Hattulalla on yksinään mahdollisuuksia houkutella venäläisturisteja tänne, vaikka palveluja on tarjolla. Yhdessä toimien markkinointi onnistuu ja tuo samalla niitä hyötyjä. Itseensä käpertyminen ei ole missään nimessä tätä päivää, Tapani Hellstén sanoo.

Hän uskoo, että Hattulan liittyminen nykyiseen Hämeenlinnan tulee vastaan nopeammin kuin mahdollinen liitos Janakkalan kanssa.

Hellstén muistuttaa, että harvapa huomaa kuntarajaa esimerkiksi Tiiriöstä pohjoiseen matkatessa, tai Harvialan rajalinjaa Janakkalan kanssa.

– Rakenteellisesti ollaan jo yhtä, miksi pitää teennäisiä rajoja pelkkien tunteiden vuoksi.
Kevan vakuutusjohtajaksi siirtyvä Hellstén painottaa, että jo aivan lähitulevaisuudessa tarvitaan elinvoimaisia alueita taistelemaan menestyksestä.

– Tosiasia on, että Hämeenlinnan kilpailee esimerkiksi Tampereen seudun kanssa yrityksistä, työpaikoista ja työvoimasta. Ne tuovat kunnille verotuloja, mikä puolestaan on menestyvän kunnan edellytys. Pieni jää jalkoihin.

Kuntaliitosasiassa ollaan Hellsténin mielestä jo kymmenen vuotta myöhässä.

”Yhteinen näkemys löydettävä pian”

Tapani Hellstén tuli kaupunginjohtajaksi kymmenisen vuotta sitten valtionhallinnosta. Nyt hän siirtyy kuntakentän eläkejohtajaksi. Ennen ministerin erityisavustajan postia hän ehti toimia kunnallispolitiikassa luottamushenkilönä.

– Tiesin kaupunginjohtajan työnkuvan melko tarkkaan. Sitä en ihan arvannut, kuinka ison roolin joutuu ottamaan tuhansien ihmisen johtajana. Olen saanut aika vapaat kädet, ja olen pyrkinyt sen ansiosta myös haastamaan luottamushenkilöitä uusilla ideoilla. Tämä ei silti ole missään nimessä yhden miehen show, vaan mitä suurimmassa määrin joukkuepeliä, Hellstén painottaa.

–  Jos kyseessä olisi pelkkä kaupungin talous, niin tämä olisi helppoa kuin heinänteko. Kyse on organisaatiosta, joka tuottaa asukkaille palveluja kouluista vanhustenhoitoon ja aina lumenauraukseen saakka. Samalla on muistettava muun muassa heikommassa asemassa olevat. Se on pienten palasten palapeli. Muuttujia on paljon enemmän kuin pelkkää taloutta vaalivassa yrityksessä.

Sen verran Hellstén suostuu antamaan eväitä Hämeenlinnan poliittisille päättäjille, että toivoo yhteisen sävelen löytyvän mahdollisimman pian.

– Kunnallispoliitikkojen täytyy kaivaa yhteinen tahtotila, eikä aikaa ole paljon. Samalla on muistettava, etteivät poliitikot ja virkamiehet ole vastakkain, vaan mitä suurimmassa määrin samalla puolella yhteisen asian puolesta!

– Kaupungissa täytyy olla luottamus molemmin puolin. Suomesta löytyy surullisia esimerkkejä paikkakunnista, jotka menettivät vetovoimaisuutensa julkiseen riitelyyn. Yleisellä ilmapiirillä on valtava merkitys koko kaupungin menestymiseen, ei pelkillä muotoseikoilla ja pilkun paikoilla, Hellstén sanoo kokemustensa perusteella.

– Minä hyvä, sinä paha -ajatusmalli ei toimi, ei tämä maailma sellainen ole. Mottoni onkin ”elämä ei ole helppoa”. Siinä sitä on haastetta jokaiselle.

Hellstén sanoo olevansa erittäin pahoillaan siitä, että kaupungin virkamiehiä syytetään rakenteellisesta korruptiosta.

– Ei meillä ole rosvoja töissä, vaan suoraselkäisiä suomalaisia. Väite on äärettömän loukkaava.
Avoimeksi jäävästä kaupunginjohtaja virasta Hellstén sanoo, ”että nyt Hämeenlinnassa on mietittävä millainen kaupunginjohtaja tähän kaupunkiin lähitulevaisuudessa tarvitaan. On pohdittava, tarvitaanko toisenlaista johtajuutta”.

”Säilyttäminen ei enää riitä”

Hellstén tunnetaan yleisesti innovatiivisena ja uusiin hankkeisiin positiivisesti suhtautuvana kaupunginjohtajana. Hän näkee tulevaisuuden niin, että nykyisen säilyttäminen ei toimi enää kauan, vaan on uskallettava etsiä uusia toteutusmalleja ja ratkaisuja kaikilla sektoreilla.

– Kun katsoo taaksepäin, niin moni viisi–kymmenen vuotta sitten asetettu tavoite on toteutunut. Samanlaisia visioita tarvitaan jatkossa. Pelkästään nykyisen säilyttäminen ei riitä, koska koko maailma muuttuu niin, että on löydettävä uusia tapoja toimia. Suurin kynnys on löytää rohkeus päätösten tekemiseen.

Hellstén harmittelee suomalaisten yleisesti elävän liian impivaaralaisesti.

– Olemme sellaisten asioiden edessä, ettei niistä selvitä pelkällä rahalla vaikka sitä oli kuinka paljon tahansa, hän viittaa kuntien tarjoamiin palveluihin.

Keskusteluyhteys kaupunkilaisiin

Tapani Hellstén sanoo tavallaan jo kaivanneen isojen linjojen pariin, kun on toiminut kymmenen vuotta kaupunginjohtajana. Jatkossa työsarkana on koko kuntakenttä, ihmisten jaksaminen ja työssäviihtyvyys.

– Hämeenlinnassa on loistavaa se, että kuka tahansa tulee juttelemaan. Ei kauppareissua ilman jotakin kommenttia. Se on pelkästään positiivista.

Oma aikaa Hellstén sanoo kaivanneensa jo jonkin aikaa, kun työ on vienyt miestä arjet ja pyhän kellon ympäri.

– Tämä on ollut kiva pesti, kiitos kaikille!

 

 

Mainos