Kanta-Häme

Elämä janottaa on lapparifanien unelmaa - Kesäteatteriin mahtuisi vielä katsojia

TEATTERI: HUK: Elämä janottaa
Käsikirjoitus: Mikko Kivinen ja Tapio Liinoja. Ohjaus: Mikko Kivinen. Kapellimestari: Lasse Sakara. Rooleissa: Tapio Liinoja, Helena Rångman, Otto Kanerva, Tuula Penttilä, Kalle Pylvänäinen, Ville Keskilä.

Yleisö rakastaa Elämä janottaa -näytelmää. Se käy viimeistään loppuaplodien aikana selväksi. Rakastamiseen vaaditaan kuitenkin jonkinlainen suhde Lapinlahden Lintuihin. Jos se puuttuu, myös katsomiskokemus jää väistämättä rammaksi, kuten allekirjoittaneella. 

Juoneltaan Elämä janottaa on käytännössä helpoin mahdollinen ratkaisu kesäteatterille: viedään stadilaispoika maalle, kehitetään pieni romanssi ja kolmiodraama. Ja naureskellaan kaupunkilaisille ja maalaisille tasapuolisesti.

Juonta on juuri ja juuri tarpeeksi ensimmäiseen puoliaikaan, ja toinen puoliaika koostuu enemmänkin irrallisista sketsipaloista, joista osa naurattaa enemmän kuin toiset.

Jos Lapinlahden Lintujen laulut ja huumori ovat uponneet aiemmin, uppoaa varmasti myös tämän näytelmän huumori. Jos taas Lintuja ei ymmärrä, saa katsomossa istua hölmistyneenä muiden hörähdellessä ympärille.

Yleisö palvoo maaseudun rikasta pohattaa Johanssonia esittävää Tapio Liinojaa. Aito Lapinlahden lintu saa yleisön puolelleen jo ennen kuin ehtii lausua ensimmäistäkään repliikkiä.

Liinojalle on myös kirjoitettu näytelmän herkullisimmat repliikit.

Otto Kanervan esittämä stadilaiskundi Morgan taas jää hieman sivuosaan. Morgan saa katsojan jopa kiusaantumaan näytelmän alussa slangillaan, jonka tarkoitus toki on korostaa stadin ja landen eroja, mutta liika on vain jo liikaa.

Näytelmä sisältää kesäteatterille sopivan annoksen paikallista kuittailua. Osansa saa tietenkin Renko, mutta myös Hauholle ja Riihimäelle riittää sanailua.

Myös jalkapallon EM-kisojen tapahtumat on ehditty ottaa mukaan, ja pari muutakin ajankohtaista kuittia löytää paikkansa dialogissa.

Komedian helmi on ehdottomasti munkkikuoro. Juonen kannalta täysin irrallinen poppoo irrottaa ehdottomasti hersyvimmät naurut. Sketsin idea on lainattu vanhoista Lappareiden sketseistä, mutta toimii edelleen.

Kesäteatterin lavastuksen virkaa toimittavat muutama heinäseiväs ja traktori.

Näyttelijöiden ja avustajien kunniaksi on sanottava, ettei yhtään heikkoa tai kiusallista laulusuoritusta kuulla, ja Lappareiden laulut saavat musiikillisesti jopa ehkä paremman tulkinnan kuin ansaitsisivat.

Myös ammattitaitoinen bändi hoitaa osuutensa kunnialla. Vain elämää -ohjelmastakin tutun kitaristi Peter Engbergin astuminen lavan puolelle on näytelmän parhaita hetkiä, vaikka ei silläkään juonen kanssa mitään tekemistä ole.

Juonta ei kuitenkaan ole edes tarkoitettu tämän näytelmän sydämeksi. Sitä ovat Lapparinostalgia ja sketsihuumorin ylistys. HäSa

Mitä yleisö piti näytelmästä? Lue lisää torstain Hämeen Sanomista tai digilehdestä.