Kanta-Häme

Elämä palailee Riihimäen keskustaan

Riihimäen keskusta on vaikeiden vuosien jälkeen heräämässä eloon, kun pääkadun eli Hämeenkadun varrella olevat liiketilat täyttyvät hiljalleen. Kun asemanseudulle valmistunut Atomi avasi marraskuussa 2007 ovensa, nähtiin kaupungissa melkoinen muuttoaalto. Uuteen kauppakeskukseen lähtivät etenkin aiemmin keskustassa sijainneet isot muotiliikkeet.
 
– Siitä alkoi keskustan lamakausi, joka jatkui oikeastaan aina vuoteen 2012 asti. Väliin mahtui vuosia, joina yrittäjienkin fiilikset olivat aika alhaalla, tiivistää toimitusjohtaja Mika Herpiö Riihimäen Tilat ja Kehitys -yhtiöstä.
 
Kannatti ryhtyä soittelemaan
Vaikka kuluvana vuonna on otettu hieman takapakkia, on keskustan liiketilojen täyttöaste kivunnut Herpiön mukaan jo yli 90 prosentin.
 
Tyhjää tilaa huutavat lähinnä vain Hämeentien varrella sijaitseva ja purkamista odottava vanha Sokoksen kiinteistö sekä peruskorjausta odotteleva Kassatalo Keskuskadun varrella.
Herpiön mukaan kiitos kuuluu kaupungille, joka on satsannut tilojen markkinointiin.
 
– Täällä on otettu puhelin käteen ja ryhdytty soittelemaan yrittäjille. Esimerkiksi kahvila Laurell saatiin Riihimäelle niin, että soittelin varmaan 20:een leipomoon. Muutama kävi tilaa katsomassa ja lopulta Laurellin kanssa päästiin sopimukseen.
 
Kun työ alkoi tuottaa tulosta, ilmestyi keskustaan ensimmäisenä palveluita. Kahviloiden lisäksi muun muassa uusi kuntosali. Tänä vuonna perinteiset kivijalkakaupat ovat alkaneet avata oviaan keskustassa.
 
– Keskusta on kehittynyt sellaiseksi hengailu- ja viihtymisalueeksi, jollainen sen pitäisi ollakin. Riihimäen, mutta myös muiden kaupunkien tapauksessa kyse on siitä, että keskustojen täytyy luoda nahkansa uudelleen.
 
Maaliin on vielä matkaa
Myönteinen kehitys ei ole jäänyt huomaamatta Riihimäen yrittäjien puheenjohtaja Markus Frimanilta. Maalissa ei kuitenkaan hänen mukaansa vielä olla.
 
Keskusta kaipaisi paikoitellen pientä kasvojenkohotusta, mutta myös liikevalikoima voisi olla monipuolisempi. Palveluiden rinnalle Friman kaipaisi etenkin vaateliikkeitä, joiden puute ajaa tällä hetkellä kaupunkilaiset muualle ostoksia tekemään.
 
Keskustassa nyt kolmannessa eri osoitteessa toimivan Entraamon toinen yrittäjä, Lea Kurki näkee, että esimerkiksi sisustustuotteita myyvä liike voisi pärjätä keskustassa hyvin.
 
– Keskustasta puuttuu monipuolisuus. Lisäksi meillä on ollut aiempien liiketilojen kanssa huono tuuri. Vuokranantajat saisivat pitää liiketiloista parempaa huolta, yrittäjä sanoo.
 
Liikerata tyhjenee yrittäjistä
Jos keskustan tilanne n��yttää nyt aiempaa valoisammalta, on tilanne asemanseudulla hyvin toisenlainen.
 
Ongelmissa on matkakeskuksen yhteydessä sijaitseva Liikerata, josta yrittäjät ovat kaikonneet yksi toisensa jälkeen.
 
Rautatieaseman puoleisessa päässä toimii enää kaksi yritystä – Siwa ja Eija Lankisen jalkahoitola – sekä Riihimäen Kuvataiteilijat ry:n Galleria Tärinä. Toisessa päässä toimii muutama ravintola.
 
– Tämä on yksinkertaisesti mennyt todella siivottomaksi. Nuoriso kulkee ympäriinsä ja pitää meteliä. Sisällä ajetaan skeittilaudoilla, polkupyörillä ja on täällä kerran mopollakin ajettu. Ovien edustat ovat täynnä räkää ja tupakantumppeja, summaa itsekin Liikeradan jättävä Lankinen.
 
Yrittäjän mukaan ongelma on se, ettei tiloissa ole jatkuvaa vartiointia. Rautatieaseman vartijat eivät matkakeskuksen asioihin puutu ja matkakeskuksellakin on vartija käytössään vain perjantaisin ja lauantaisin.
 
– Kello 22:een asti arkisin tämä on vartioimatonta tilaa. Ja kun poliisille soittaa, käskevät he soittaa vartijoille, sanoo Lankinen.
 
Perusajatus ontuu pahasti
Markus Friman katsoo, että Liikeradan tapauksessa monet asiat ovat menneet heti alusta lähtien pieleen.
 
Paitsi että markkinointi ontui, ontui myös perusajatus.
 
– Senhän pitäisi mennä niin, että ihmisten pitäisi joutua kulkemaan Liikeradan läpi. Nyt sinne kuitenkin pitää varta vasten mennä. Matkakeskuksen pitäisi olla kuin käyntikortti, jonka liiketiloissa olisi esillä riihimäkeläisiä yrityksiä, Friman sanoo.
 
Myös Mika Herpiö sanoo matkakeskuksen olleen alusta lähtien hankala tapaus.
 
– Liikerata kaipaisi täydellistä makeoveria. Sitä on kaavailtu jonkinlaiseksi outlet-keskittymäksikin, mutta toistaiseksi asioissa ei ole edetty.
 
Merkoksella menee hyvin
Riihimäen ongelmaksi on koettu se, että kauppa on keskittynyt kolmelle suunnalle: ydinkeskustan lisäksi asemanseudulle, mutta myös moottoritien varressa sijaitsevaan kauppakeskus Merkokseen.
 
Vaikka Liikerata on vaikeuksissa, on tien toisella puolella sijaitsevassa kauppakeskus Atomissa tilanne kirkastumassa.
 
Isoja tyhjiä liiketiloja Atomissa on, mutta Osuuskauppa Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Reijo Aaltosen mukaan kahdesta isosta ja yhdestä pienestä liiketilasta on parhaillaan vuokrasopimusneuvottelut meneillään. Lisäksi tyhjinä olleisiin tiloihin on saatu vuokralaisia, kun Subwayn lisäksi Nordea on siirtynyt Atomiin.
 
– Voi sanoa, että olosuhteisiin nähden tilanne on hyvä, Aaltonen tiivistää.
 
Paras tilanne on moottoritien varressa sijaitsevalla kauppakeskus Merkoksella, joka on täynnä. Herpiön mukaan Merkoksen tilanne on ollut vakaa siitä lähtien, kun vaateketju H&M avasi siellä liikkeensä keväällä 2012. (HäSa)
 
 
 

Ensin tyhjensi Willa, sitten taantuma

Hyvinkään ydinkeskustaan rakennetun ja Suomen kuudenneksi suurimman kauppakeskuksen avajaisista on pian kulunut kaksi vuotta. Hyvinkään yrittäjien puheenjohtaja Anne Rantasen mukaan pahimmat pelot ovat tänä aikana taittuneet, joskin pelkoja ja epävarmuutta on edelleen.
 
– Liiketiloista tuli ylikapasiteettia, ja se näkyy tyhjinä liiketiloina. Nyt tyhjistä tiloista osa sijaitsee vieläpä aika näkyvällä paikalla. Voi tietysti olla, että ilman yleistä taantumaa tilanne saattaisi näyttää Hyvinkäällä hyvinkin erilaiselta, Rantanen sanoo.
 
– Tilanne on haasteellinen, mutta yrittäjillä on myönteinen, odottava fiilis, hän kuvaa.
 
Kun Willa avautui, tapahtui se, mitä monet ounastelivatkin. Keskustaan ilmestyi tyhjiä näyteikkunoita, kun osa liikkeistä siirtyi kauppakeskukseen.
 
Yritysasiamies Jari-Heikki Laitisen mukaan tilanne saatiin kuitenkin käännettyä melko pian ja tyhjiksi jääneet tilat täyttyivät viime vuoden aikana.
 
– Tämän kesän aikana tyhjentymistä on tapahtunut taas. Todennäköisesti tämä johtuu paljon yleisestä taloustilanteesta. Laskin juuri, että jos keskustassa on ollut kymmenkunta tyhjää tilaa, on niitä nyt 17.
 
Vaihtuvuutta on ollut kauppakeskus Willassakin.
 
Willan markkinointipäällikkö Miia Aro kertoo, että kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana vuokralaisista on vaihtunut noin 10–15 prosenttia. Viimeisimmät lähtijät ovat Spirit Store ja My Way. Näiden tilojen vuokraamisesta käydään jo neuvotteluja uusien mahdollisten kumppaneiden kanssa.
 
Tällä hetkellä tilojen kauppakeskuksen käyttöaste on 95 prosenttia.
 
Hyvinkää sai selkeän keskustan
Vaikka ilmassa on epävarmuutta, on Willa tuonut myös paljon hyvää kaupunkiin.
 
– Kauppakeskusryhmittymän ansiosta Hyvinkää on kaupungistunut paljon, ja kaupungilla on nyt selkeä keskusta. Kun pysäköintipaikat ovat hyvät, ihmiset osaavat tulla, Laitinen sanoo.
 
Lisäksi kauppakeskus on houkutellut uutta asiakaskuntaa kaupunkiin. Viime syksynä tehdyn tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia Willan asiakkaista tulee Hyvinkään ympäristökunnista.
 
– Hyvinkäällä liikkuu aikaisempaa enemmän mahdollisia asiakkaita myös kivijalkaliikkeiden näkökulmasta. Toisaalta, asiakkaista käydään kovaa kilpailua, Rantanen kuvaa yrittäjien ajatuksia.
 
Entä onko Hyvinkäällä tutkittu sitä, kuinka moni Willassa asioiva pistäytyy kauppakeskuksen ulkopuolella sijaitsevissa keskustan liikkeissä?
 
– Hyvinkään asuntomessujen aikaan tätä seurattiin. Sanotaan, että liikehdintää on, mutta se ei ole kovin suurta ja keskittyy suppealle alueelle, hän jatkaa. (HäSa)

Menot