Kanta-Häme

Elämää jo vuoden ensi minuuteilla

Ilotulitusraketit paukkuivat vielä ulkona, kun Anna ja Simo Suontaustan esikoislapsi päästi elämänsä ensimmäiset huudot Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Vuoden ensimmäinen vauva syntyi tänä vuonna jo 12 minuuttia yli puolen yön.

– Kello 23.50 jännitimme, meneekö synnytys vielä vanhalle vuodelle vai uudelle, tuore isä Suontausta toteaa.

Neljä päivää etuajassa syntynyt tytär näki maailman 2 760 gramman painoisena, 47,5 senttimetriä pitkänä ja ennen kaikkea terveenä. Synnytyskin oli mennyt lopulta nopeasti, vaikka Anna Suontausta oli saapunut osastolle jo keskiviikkona.

Suontaustat asuvat Valkeakoskella, joten asuinpaikan perusteella heidän ensisijainen synnytyssairaalansa olisi Tampereen yliopistollinen sairaala. Neuvolassa Anna Suontaustalle kuitenkin tarjottiin vaihtoehdoksi myös Kanta-Hämeen keskussairaalaa.

– Muutama tuttu on ollut täällä synnyttämässä, ja he kokivat, että tämä on rauhallisempi kuin Tays. Sen takia päätin kokeilla, Anna Suontausta kertoo.

Kokemus vastasi odotuksia. Vuodenvaihteessa synnytysosastolla oli nimittäin rauhallista, jopa hiljaista, eikä edellispäivänä ollut edes syntynyt ketään.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi vuonna 2014 kaikkiaan 1 622 ihmistä. Viime vuoden tilastot eivät olleet vuoden ensimmäisinä tunteina vielä valmiina, mutta edellisvuosista synnytysten määrässä on ollut pientä laskua.

Vuonna 2013 synnytyksiä oli keskussairaalassa 1 679. Vertailun vuoksi Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa syntyi vuonna 2014 yli 5 330 lasta.

Synnytyssairaaloiden määrä Suomessa on laskenut, ja sote-uudistus voi myös vaikuttaa verkostoon. Kanta-Hämeen keskussairaala on maakunnan ainoa synnytyssairaala.

Syntyvyys on tällä hetkellä Kanta-Hämeessä pienempi kuin kuolleisuus, ja maakunnan asukkaiden synnytysmäärät ovat niin ikään laskeneet muutamalla kymmenellä vuosittain. Hämeen liiton ennakkoarvion mukaan vuoden 2015 tammi–marraskuussa koko maakunnan asukasluku putoaa 559 ihmisellä.

Syntyvyyden lisäksi väestömäärään vaikuttaa siirtolaisuus, ja muuttoliike maakunnasta pois on suurempi kuin muuttoliike maakuntaan.

Edellisen kerran Kanta-Hämeessä on syntyvyys ollut kuolleisuutta suurempaa vuonna 2011.

Pirkanmaalaisen Valkeakosken kaupungin osalta syntyvyyslukuja kuitenkin kaunistaa muutaman tunnin ikäinen Suontaustojen tyttövauva, joka haastattelun ajan keskittyi pitämään silmänsä visusti ummessa ja valmistautumaan elämänsä ensimmäisiin päiviin.

Valmistautumista on myös tuoreilla vanhemmilla.

– Tästähän se uuden opettelu vasta oikeastaan alkaa, toteaa Simo Suontausta. HäSa