Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen kampaaja ulotti elämäntaparemonttinsa myös työhön ja opiskeli ekokampaajaksi

Kampaaja Heini Ingman-Jokela kiinnostui kasviväreistä ja yrttihoidoista. Nyt hän haaveilee siitä, että voisi muuttaa kampaamonsa kokonaan ekologiseksi.
Heini Ingman-Jokela kertoo, että ekokampaajan opintoihin häntä kannustivat sekä oma kiinnostus että asiakkaiden toiveet. Asiakkaiden hiuspohjan ongelmat sekä hajusteyliherkkyys ja erilaiset allergiat ovat yleistyneet selvästi. Kuva: Esko Tuovinen
Heini Ingman-Jokela kertoo, että ekokampaajan opintoihin häntä kannustivat sekä oma kiinnostus että asiakkaiden toiveet. Asiakkaiden hiuspohjan ongelmat sekä hajusteyliherkkyys ja erilaiset allergiat ovat yleistyneet selvästi. Kuva: Esko Tuovinen

Kampaaja Heini Ingman-Jokela kertoo alkaneensa muutama vuosi sitten kiinnittää aiempaa enemmän huomiota elintapoihinsa. Hän halusi syödä mahdollisimman terveellistä, puhdasta ruokaa ja aloitti joogan.

– Havahduin siihen, että halusin ottaa ympäristöasiat huomioon ja vähentää kemikaalikuormitustani, mutta samaan aikaan olen työssäni koko ajan tekemisissä kemikaalien kanssa. Tuntui tarpeelliselta tehdä jotakin myös sille asialle, Ingman-Jokela kertoo.

Viime syksynä hän aloitti ammatti-instituutti Prakticumissa Helsingissä ekokampaajaopinnot. Opetukseen kuului kahdesta kolmeen lähiopetuspäivää kuukaudessa, ja alusta asti myös työskentelyä kasvivärien ja luonnosta saatavien hoitoaineiden, kuten saven, turpeen, merilevän ja yrttien kanssa.

– Kevät mentiin pääosin etänä koronan takia, mutta sain opinnot suoritettua loppuun kesän alussa, Heini Ingman-Jokela kertoo.

Ekoa ja perinteistä rinnakkain

Hänen haaveenaan on muuttaa koko kampaamonsa ekokampaamoksi, mutta vielä se ei ole mahdollista.

– Teen nyt sekä perinteistä kampaajan työtä että ekopuolta sen mukaan, mitä asiakkaat haluavat. Jo ennen opintojani moni asiakas oli kiinnostunut luonnonmukaisesta hiustenhoidosta, ja sen osuus varmasti kasvaa jatkossa, Ingman-Jokela arvelee.

Yksi syy hänen opintoihinsa oli myös se, että asiakkailla on yhä enemmän hiuspohjaongelmia sekä esimerkiksi hajusteyliherkkyyttä ja allergioita.

– Halusin auttaa asiakkaita tekemään terveellisempiä valintoja. Luonnonmukaisessa hiustenhoidossa on kyse asiakkaan kokonaisvaltaisesta hoitamisesta.

Koronakevät oli hänen yrityksessään risainen, sillä varsinkin maalis- ja huhtikuussa riskiryhmään kuuluvat asiakkaat peruivat aikojaan.

– Toukokuussa aikoja ei enää juurikaan peruttu, mutta ihmiset olivat kyllä tosi varovaisia. Samoin minä kuulostelin tuntemuksiani tarkasti. Mutta ainakin minä selvisin vähällä verrattuna kollegoihin Helsingissä, monella katosivat siellä kaikki asiakkaat pitkäksi aikaa.

Värit purkista puuroksi

Ekokampaamossa käytetään kasveista saatavia väriaineita, joista voi tehdä omia sekoituksia. Lisäksi tukut myyvät valmiita sekoituksia.

Värit ovat jauheena lasipurkissa, ja käyttöä varten niistä sekoitetaan lämpimän veden kanssa löysähkö puuro.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvivärit ovat lasipurkissa, ja värjäystä varten niistä sekoitetaan puuromainen seos veden kanssa. Kuva: Esko Tuovinen
Kasvivärit ovat lasipurkissa, ja värjäystä varten niistä sekoitetaan puuromainen seos veden kanssa. Kuva: Esko Tuovinen

– Kasviväri kiinnittyy hiuksen pintaan eikä sitä ajeta hiuksen sisään, kuten synteettiset värit. Siksi kasviväri on hiuksille hellävaraisempaa, mutta hiusten kunnosta riippuu, kuinka hyvin väri tarttuu.

Kasvivärien lisäksi ekokampaamo tarjoaa erilaisia hoitokäsittelyitä päänahalle ja hiuksille, ja hoitoja voi yhdistää värjäämiseen.

Värjäys kasviväreillä vie pitemmän ajan kuin synteettisillä väreillä. Ingman-Jokelalla on käytössä tuntiveloitus, ja se on molemmissa töissä sama, mutta hitaampana kasvivärjäys on yleensä kalliimpaa kuin perinteinen värjäys.

Allergiat selvitettävä tarkoin etukäteen

Perinteisestä työskentelystä ekokampaamo eroaa myös siinä, että asiakkaan mahdolliset allergiat pitää selvittää tarkasti etukäteen.

– Kaikelle voi allergisoitua, myös luonnonmukaisille aineille, ja ekokampaamossa tämä on otettava huomioon joka vaiheessa.

Aiemmin kampaajat saattoivat itse kerätä luonnosta tykötarpeita, kuten esimerkiksi nokkosia yrttihoitoja varten. Nykyisin säädökset oivat kiristyneet niin, ettei tämä ole mahdollista, vaan hoidoissa käytetään tukusta hankittuja, sertifioituja tuotteita.

Heini Ingman-Jokela on työskennellyt pitkään hämeenlinnalaisissa kampaamoissa. Kolme vuotta sitten hän päätti perustaa oman yrityksen, Heini Ingman Hairdesignin Palokunnankadulle. Oma yritys oli samalla yksi kimmoke opiskella ekokampaajaksi.

– Jo silloin perustamisvaiheessa valitsin käyttöön mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita, ja ekokampaajana toimiminen on siitä askel eteenpäin.

Hänen tietääkseen Hämeenlinnassa toimii ennestään vain yksi ekokampaamo eli Hius Ateljé. HÄSA

Heini Ingman-Jokela

Kampaaja, oma yritys Heini Ingman Hairdesign

Ylioppilas vuonna 1999, hiusalan perustutkinto 2007, ekokampaaja 2020.

Työskennellyt useissa hämeenlinnalaisissa kampaamoissa, perusti oman yrityksen kolme vuotta sitten.

Koulutusta kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2008 alkaen.

40-vuotias, perheessä aviomies, 11-vuotias tytärpuoli ja 10-vuotias bichon frisé.

Kasvivärjäys

Kasvivärjäyksessä on neljä pääraaka-ainetta.

Henna (Lawsonia Inermis) sävy kirkkaan oranssista lämpimän punaruskeaan.

Indigo (Indigofera Tinctoria) sinivihreä, tummin ja viilein pigmentti.

Cassia (Cassia Obovata) Kullansävyinen, kutsutaan värittömäksi hennaksi. Vaalean sävyjä jo valmiiksi vaaleahkoon hiukseen, neutraloi hennan punaisuutta.

Amla (Emblica Officinalis) auttaa väriä kiinnittymään, tuo kiiltoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

 

Näitä sekoittamalla saadaan tehtyä sävyjä vaaleasta kuparinpunaiseen ja suklaanruskeasta pehmeään mustaan.

Perusvärien sekaan voi sekoittaa kasveja ja yrttejä syventämään ja murtamaan sävyjä. Sekoituksissa voidaan käyttää esimerkiksi nokkosta, kamomillaa, punajuurta, saksanpähkinää, raparperijuurta, krappijuurta, hibiscusta ja kurkumaa.

Päivän lehti

12.8.2020