Kanta-Häme

Elämässä pitää vähän kuplia

Arkiaamu ja lasissa kuplii. Toiset kuplat maksavat 45 euroa, toiset 12 euroa. Onko niissä eroa?

Hämeenlinnan Munskankärna -viiniseuran entinen ja nykyinen viinimestari ovat samppanjamiehiä.

– Jos haluaa juhlistaa jotain, samppanja on tyylikkäin vaihtoehto, Jari Prami sanoo.

– Pullotettua auringonpaistetta, Matti Launo jatkaa.

Tavallinen tallaaja miettii, onko samppanjalla ja kuohuviinillä nyt niin hirveästi muuta eroa kuin hinta ja nimi.

Vahvat naiset samppanjan takana

Nyt maistetaan. Jari Prami kaataa laseihin samppanjaa ja kuohuviiniä. Emme tiedä, kummassa lasissa on kumpaa.

Viinimestarit ovat ehdottomasti sitä mieltä, että eroa on.

Samppanja tulee Ranskasta Champagnen alueelta ja se tehdään ihan omalla menetelmällään. Aidossa samppanjassa on yleensä kolmea eri rypälettä: chardonnayta, pinot noiria ja pinot meunieria. Rypäleet puristetaan varovasti, sillä osa rypäleistä on punaisia, eikä kuoresta haluta väriä juomaan. Viiniä kypsytetään ensin tynnyreissä tai tankeissa.

Sitten viini pullotetaan ja juoma käy pulloissa toisen kerran. Pulloihin lisätään hiivasokeriliuosta, jotta juomaan saadaan halutut kuplat. Pullot suljetaan kruunukorkeilla ja sitten pulloja ”tanssitetaan” eli käännellään tietyin väliajoin. Lopuksi kruunukorkit otetaan pois ja pullot kastetaan nestemäiseen typpeen, jolloin hiivasakka poksahtaa pois. Pulloihin lisätään vähän jo valmista samppanjaa ja ne korkitetaan uudelleen.

Oman makunsa samppanjaan tuovat Pohjois-Ranskan hapokkaat rypäleet, jotka kasvavat kalkkipitoisessa maaperässä.

– Hapokkuus on tärkeä asia, Prami tietää.

Samppanjaan liittyy vahvoja naisia, jotka ovat selviytyneet samppanjan valmistamisesta miesten ollessa sodassa ja sen jälkeen leskinä.

Pitkä maku paljastaa hyvän juoman

Viinimestarit muistuttavat, että oma maku on tärkein. Ensivaikutelma on yleensä oikea. Laseissa kuplii Winston Churchillin lempisamppanjatalona tunnetun Pol Roger perussamppanjaa ja Codorníu Anna -cavaa.

Cavat valmistetaan samanlaisella menetelmällä kuin samppanjat, joten nyt ollaan niin lähellä toisiaan kuin voidaan olla. Tosin toinen maksaa 45 euroa ja toinen melkein 12 euroa.

Ensimmäisessä lasissa tuoksuu cavalta. Se myös maistuu cavalta. Toisen lasin maku on pehmeämpi, mutta molemmissa laseissa kuplat näyttävät noviisista samanlaisilta.

Arvaus osuu oikeaan. Ensimmäisessä lasissa on cavaa, toisessa samppanjaa. Molemmat ovat makeudeltaan erittäin kuivia.

– Oma maku ratkaisee. Joku tykkää makeammasta, joku kuivemmasta. Yleensä makuaistin kehittyessä kuivat maistuvat paremmilta, Prami kertoo.

– Pitkä maku paljastaa hyvän juoman. Samppanjasta jää pehmeä maku pitkäksi aikaa, Launo kommentoi.

Tutkimusten mukaan naisilla on makunystyröitä enemmän kuin miehillä.

Edullinen pitää tarjoilla jääkylmänä

Kun on maisteltu, alkaa juomien vertailu. Launon mukaan samppanjassa on rikkaampi tuoksu, ”savunomaista pähkinää, mitälie”.

– Paahtoleipää, hiivaa, Prami jatkaa.

Samppanjan väri on myös hieman tummempi kuin cavan.

– Karvan verran saisi olla kylmempää, Launo huomauttaa.

Niin. Mitä edullisempaa kuohuviiniä tarjoilee, sitä kylmempänä se kannattaa tarjota. Jyvät erottuvat akanoista, kun juoma on pitkään lasissa, heikompilaatuinen väljähtyy.

Molemmat viinimestarit valitsevat mieluummin juomakseen samppanjan kuin kuohuviinin, sillä ”samppanjan voittanutta kuohuviiniä” ei vielä ole löytynyt. Mutta eivät he kuohuviinilaseihin sylje, sillä on paljon hyviä kuohuviinejä. Pramin mielestä esimerkiksi monet cavat ovat hyviä. Launo taas pitää Ranskan crémanteista.

Viinimestarit tietävät, että kuohuviinejä ja samppanjoita maistellaan nyt mielellään. He eivät osaa sanoa, mistä se johtuu. Ehkäpä siitä, että ylipäätään kiinnostus viinejä kohtaan on koko ajan kasvussa.

Matti Launo nostaa esille Essi Avellanin, joka on Suomen koulutetuin viini- ja samppanja-asiantuntija.

– Huikea nainen, kansainvälinen tähti, joka on erikoistunut samppanjaan.

Lasissa pitää olla tilavuutta

Kuohuviinejä ja samppanjoita maistellessa tärkeää on paitsi tunnelma, myös juomalasi. Vappupiknikilläkään ei kannata mukaan pakata kertakäyttömukeja vaan ihan oikeat kuohuviinilasit.

– Lasin pitää olla ohutta lasia ja tilavuutta pitää olla. Jos maistelee kahdenlaisesta lasista, juoma saattaa tuoksua ja maistua aivan erilaiselta.

Erinomaisia kuplivat juomat ovat myös siksi, että ne sopivat melkein ruuan kuin ruuan kanssa. Tosin sillit ja silakat asiantuntijat jättäisivät oluen kanssa syötäviksi. Sen sijaan puolikuivan samppanjan ja mansikan liitto on vertaansa vailla. (HäSa)