Kanta-Häme

Elävä syötti tuo leivän

– Suurin osa tuttavista ei ymmärrä, mitä työtä oikein teen. Että matoja myydään, sanoo Tiia Sarin.

No, asia ei välttämättä avaudu helposti ainakaan kaikille, mutta juuri sitä Sarinien perheyritys Easy Fishing tekee. Kyseessä on kalastustarvikkeiden tukkuliike, joka on erikoistunut elävien syöttien eli matojen ja toukkien maahantuontiin ja pakkaamiseen.

Nanson entisessä leikkaamossa Parolassa on hyllyt täynnä tarvikkeita, mutta pääosassa on kaksi isoa kylmiötä. Niistä toisessa on talvikalastuksen täkyjä eli Milanosta lennätettyjä toukkia ja toisessa hollantilaisen matofarmin matoja.

Madot ovat varsinaisesti kesätuote, mutta niitä on nytkin kylmiössä jonkin verran esimerkiksi kuhan pilkkijöitä varten.

– Meille tulee toukkalähetys kaksi kertaa viikossa, ja pakkaamme toukat myyntipurkkeihin tilausten perusteella, kertoo Kirsi Sarin.

Paljon omaa tuotekehittelyä

Elävät syötit vaativat paljon työtä, jotta ne pysyvät elossa. Toukat pakataan käsin, mutta pitkän tuotekehittelyn jälkeen Easy Fishingillä on käytössä pakkauskone, joka tupruttaa purut toukkien päälle ja sulkee purkin kannen.

– Se nopeuttaa tätä hommaa huomattavasti. Nopeimmillaan olemme tehneet koneella 1 500 purkkia tunnissa, kuvailee toimitusjohtaja Heikki Sarin.

Madot taas työllistävät, koska niitä ruokitaan viikoittain ja kasvatuslaatikoihin vaihdetaan puhtaat turpeet säännöllisesti. Ennen myyntiä madot puhdistetaan pyörivässä seulassa.

Myös madot pakataan myyntirasioihin vasta tilausten perusteella käsin, ja näin ne pysyvät hengissä rasiassa vähintään kuukauden.

– Monta juttua olemme itse opetelleet matkan varrella. Esimerkiksi matojen myyntipakkaukset ovat omaa tuotekehittelyä, kun muissa oli aina jokin puute, Kirsi Sarin kertoo.

– Meillä menee 20 kuutiota turvetta kesässä matojen ravintoalustaksi. Vapolla olivat ihmeissään, kun tilasin turvetta ensimmäisen kerran ja kerroin, mihin sitä tarvitsen, Heikki Sarin muistelee.

Maailmalla iso bisnes

Maailmalla elävien syöttien kasvatus on iso bisnes. Sarinien yhteistyökumppanit Hollannissa ja Italiassa ovat suuria tuottajia, esimerkiksi hollantilainen yritys tuottaa ja myy vuodessa 300 000 kiloa matoja eri puolille maailmaa. Matoja kasvatetaan noin kuukausi.

– Meidän osuutemme on vain pieni raapaisu heidän myynnistään, Sarinit sanovat.

– Me tuomme maahan noin 3 000 kiloa matoja eli 60 000 myyntipakkauksen verran, Heikki Sarin kertoo.

Italialainen toukkafarmi kasvattaa 12 tonnia kärpäsentoukkia viikossa. Ne kasvatetaan lihassa ja ne kasvavat myyntikuntoon kuudessa päivässä.

– Kalamiehet tietävät lihassa kasvatetun toukan edut. Ne ovat tiiviimpiä kuin kalassa kasvatetut. Tämä kaikki on ollut minulle aivan uutta, mutta matkan varrella oppii, Kirsi Sarin nauraa.

Sarinit muistelevat, kuinka hämmästynyt heidän milanolainen yhteistyökumppaninsa oli vieraillessaan Parolassa.

– Hän ajatteli, että me pilailemme, kun näki pienet myyntipakkaukset. Italiassahan toukkia myydään irtotavarana kiloittain. Täällä niitä näprätään syötiksi yksitellen.

Tukkukaupan kilpailu kovaa

Heikki Sarin kertoo, että elävien syöttien tukkukaupan kilpailu on kovaa. Suomessa on Easy Fishingin lisäksi viisi merkittävää elävien syöttien tukkumyyjää ja runsaasti pieniä.

– Muut myyvät enemmän omaa tuotantoa, me olemme ainoa, joka toimittaa valtakunnallisesti tuontitoukkia.

Kirsi Sarin kertoo, ettei yritys kilpaile hinnalla vaan laadulla.

– Pyrimme toimimaan siten, että tuotteet ovat laadukkaita ja ne toimitetaan perille nopeasti. (HäSa)

Mainos