Kanta-Häme Hämeenlinna

Elementtien asennuksessa kävi vahinko Ruununmyllyn koulun työmaalla – "Säänsuojaus petti hetkellisesti"

Kaupungin talonrakennuttamispäällikön mukaan kosteudenhallinta petti hetkellisesti seinäelementtejä asentaessa, mutta siitä ei aiheudu suurempia ongelmia.
Ruununmyllyn koulun rakennustyömaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Ruununmyllyn koulun uudisrakennuksen työmaalla kävi torstaina vahinko asennustöissä, minkä vuoksi osa pystytetyistä seinäelementeistä altistui kosteudelle.

Valpas kaupunkilainen huomasi tilanteen ja oli yhteydessä kaupungin rakennuspalveluihin. Kaupungin talonrakennuttamispäällikkö Mika Rajala kertoi perjantaina, että tilanne huomattiin pian ja asia on korjattu.

Ongelma oli Rajalan mukaan lyhytaikainen, eikä siitä aiheudu urakan viivästymistä tai suurempaa haittaa.

– Tuuli oli ilmeisesti päässyt repimään suojauksia, minkä vuoksi osa ennen kattoelementtiä pystytetyistä seinäelementeistä altistui hetkellisesti. Olemme dokumentoineet tapahtuneen, ja ongelma koskee hyvin pieniä osia elementeistä.

Rajala kertoi perjantaina, että puiset seinäelementit on jo kuivattu ja niiden kosteutta seurataan urakan edistyessä.

– Kosteus ei kuitenkaan lähde ihan heti imeytymään puuhun. Mittaustulostemme perusteella kyse on marginaalisesta kosteuden noususta.

 

Urakointisopimuksessa on tiukat vaatimukset kosteudenhallinnalle.

– Tuolla hetkellä laatu ei vastannut sitä, mitä on tilattu. Olemme antaneet jo palautetta kvr-urakoitsijan (kokonaisvastuussa oleva urakoitsija) kautta runkoporukalle, ja urakoitsija oli samoin pettynyt tapahtuneeseen.

Rajalan mukaan todettu virhe oli kuitenkin niin lyhytaikainen, ettei sopimussanktioita ole tarve ottaa käyttöön.

– Meillä on tapana rakentaa yhdessä (urakoitsijan kanssa) eikä vastakkain. Ymmärrämme, että siellä on saattanut olla joku uusi asentaja, joka ei ole ymmärtänyt laatuvaatimusta. Nyt terävöitämme vielä, miten tällä työmaalla toimitaan.

 

Lue myös: Rakennuskohteiden sääsuojaus entistä tärkeämpää – Hämeenlinnan kaupunki on terävöittänyt laadunhallintaa (1.10.2018)

 

Ruununmyllyn lisärakennus valmistuu elokuussa 2020. Uusi rakennus sisältää opetustiloja noin 160 oppilaalle, terveydenhoitajan huoneen sekä aputiloja. Budjetti on 2,6 miljoonaa euroa. Pääurakoitsija on hämeenlinnalainen JTR-Rakennus oy.

Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta löytyy raksalive, josta voi seurata rakennustöiden etenemistä. Pääset raksaliveen tästä linkistäHäSa

Päivän lehti

19.1.2020