Kanta-Häme

Elenia Lämmön kaukolämpötoiminta siirtyy kolmelle ulkomaalaiselle sijoittajayhtiölle

Elenian kaukolämpötyömaa Hämeenlinnan keskustassa marraskuussa 2017. Arkistokuva. Jani Suhonen
Elenian kaukolämpötyömaa Hämeenlinnan keskustassa marraskuussa 2017. Arkistokuva. Jani Suhonen

Elenia-konsernin emoyhtiö Elenia Oy on tehnyt sopimuksen Elenia Lämpö Oy:n myynnistä ulkomaille.

Elenian kaukolämpöliiketoiminnan ostavat SL Capital Infrastructure II SCSP, DIF Infrastructure V Coöperatief U.A. ja LPPI Infrastructure Investments LP.

Yhtiön lähettämän tiedotteen mukaan kauppa mahdollistaa sähköverkkoyhtiö Elenia Oy:n keskittymisen sähkönjakelun varmuuden parantamiseen sekä älykkään sähköverkon ja asiakaspalveluiden kehittämiseen asiakkailleen.

Kaupan avulla Elenia myös lyhentää velkojaan.

Elenia Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Matti Tynjälän mukaan kauppa ei paljoakaan vaikuta lämpöliiketoimintaan.

– Liiketoiminta jatkuu normaalisti. Sillä ei ole vaikutusta asiakassuhteisiin, eikä investointiohjelmaamme. Vanajan voimalaitoksen uuden biokattilan investointi etenee suunnitellusti sekä myös muut investoinnit ja kehityshankkeet, Tynjälä kertoo.

Kaupalla ei ole Tynjälän mukaan vaikutusta Elenia Lämpöliiketoiminnan henkilöstöönkään, jonka koko on vajaa 90 työntekijää.

– Kaupalla ei pitäisi olla vaikutuksia hintoihin. Olemme jo pitkään toimineet itsenäisesti Elenia konsernissa kaukolämmön tuottamisessa asiakkaille ja jakelemisessa, joten kauppa ei sinällään siihen vaikuta.

Vanajan voimalaitokselle rakennetaan toista biokattilaa, joka korvaa vanhan 1950-luvun kattilan. Vanajan voimalaitoksen kaksi biokattilaa tuottaa kotimaisella metsäpolttoaineella kaukolämpöä Hämeenlinnan kaukolämpöverkkoon.

– Ensi vuoden lopusta Hämeenlinnassa tuotetaan jo lähes 90 prosenttia kaukolämmöstä metsähakkeella, Tynjälä sanoo.

Elenia Lämpö Oy tuottaa ja jakelee kaukolämpöä Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa kaikkiaan 16:lla kaukolämpöverkkoalueella.

Elenia Lämmöllä on kaukolämpöverkkoa lähes 500 kilometriä ja noin 85 000 loppukäyttäjää.

Juttua päivitetty kello 17.20 Elenia Lämpö Oy:n toimitusjohtajan Matti Tynjälän kommenteilla.