Kanta-Häme

Elenia investoi 30 miljoonaa euroa Hämeenlinnan kaukolämpöön – Vanajan voimalaitokseen uusi biokattila

Samalla haudattiin suunnitelma Karanojan uudesta lämpölaitoksesta.
Vanajan voimala Hämeenlinnassa. Arkistokuva / Esko Tuovinen

Elenia Lämpö uudistaa Hämeenlinnan Vanajan voimalaitoksen ja hankkii sinne uuden biopolttoaineita käyttävän kattilan. Investoinnin arvo on noin 30 miljoonaa euroa.

Valmet Technologiesin toimittama biokattila on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Tällöin Elenia Lämmön uusiutuvien polttoaineiden osuus Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa nousee reilusti yli 80 prosenttiin.

Uusi kattila käyttää puupohjaisia polttoaineita kuten metsien harvennushakkuiden tähteitä ja puutuoteteollisuuden sivutuotteita, muun muassa sahapurua ja puun kuorta.

– Tämä on meille merkittävä investointi. Edellinen tämän kokoluokan investointi oli Vanajan nykyinen pääkattila vuonna 2009, kertoo Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

 

Korkean hyötysuhteensa ansiosta uusi 35 MW:n leijupetikattila nostaa lämmöntuotannon energiatehokkuutta. Savukaasulauhdutin nostaa lämpötehoa vielä 10 MW.

Biokattila korvaa 1950-luvun alussa rakennetun kattilan, joka on nyt käytetty loppuun. Uusi kattila rakennetaan purettavien kattiloiden paikalle. Se on samaa teknologiaa kuin vuonna 2009 valmistunut kattila. Asennustyöt alkavat syksyllä 2019.

Kun uusi kattila on käytössä, Vanajan voimalaitoksessa on kaksi kattilaa.

 

Investointipäätöksen myötä haudattiin Elenia Lämmön, kierrätysyhtiö Demoliten ja Kiertokapulan yhteinen lämpölaitoshanke. Suunnitelmissa oli rakentaa Karanojalle uusi lämpölaitos, joka polttaisi käytöstä poistettua kyllästettyä puuta.

– Meillä on tietty rajallinen kaukolämpökuorma, johon kapasiteettia tarvitaan. Totesimme, että tämä on meille parempi hanke, Tynjälä sanoo.

Karanojan lämpölaitos olisi joka tapauksessa ollut vain osaratkaisu, jonka lisäksi kapasiteettia olisi pitänyt lisätä Vanajalla tai jossain muualla verkon varrella.

 

Tynjälä toteaa, että kattilainvestoinnilla toteutetaan Elenian strategista valintaa panostaa ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin ja energiatehokkuuteen.

– Investointi myös lisää entisestään uusiutuvien polttoaineiden osuuttamme, jossa olemme selkeästi Suomen edelläkävijöitä.

Toimitusjohtajan mukaan hankkeella on alueelle työllistävä vaikutus rakennusaikana ja sen jälkeenkin polttoainetoimituksissa. Polttoaineet hankitaan mahdollisimman läheltä voimalaitosta. HäSa

Lue myös: Karanojalle suunniteltu kestopuun polttolaitoshanke kaatunut

Uutista päivitetty kauttaaltaan 15.11. klo 16.05

Päivän lehti

18.1.2020