Kanta-Häme

Elenia nostaa sähkön siirtohintaa - sähkölämmittäjälle noin 80 euron lisälasku

Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkölaskussa maksettavaa siirtohintaa keskimäärin yli kuusi prosenttia elokuun alusta lähtien.

Elenialla on yli 425 000 sähköasiakasta yli sadan kunnan alueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hämeenlinnan seudulla käytännössä kaikki sähkönkäyttäjät ovat myös Elenian asiakkaita.

Elenian mukaan kerrostalossa asuvan ja 2000 kilowattituntia sähköä vuodessa käyttävän asiakkaan sähkölasku nousee noin 20 eurolla vuodessa.

Rivi- tai omakotitalossa 5000 kilowattituntia vuodessa sähköä kuluttavalle asiakkaalle korotus tietää noin 40 euron lisämenoja ja 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan omakotitaloasukkaan menot kasvavat yli 82 eurolla.

 

Elenian toimitusjohtajan Tapani Liuhalan mukaan hintoja nostetaan sähköverkon uusimisen rahoittamiseksi.

– Ensinnäkin kauan sitten rakennettu ilmajohtoverkko on tullut tai on tulossa käyttöikänsä päähän. Sähköverkko on uusittava joka tapauksessa.

– Toiseksi sekä asiakkailla että yhteiskunnalla on tarve parempaan sähkönjakelun varmuuteen. Täytämme odotukset rakentamalla säävarmaa verkkoa, uudistamalla teknologiaa sekä huolehtimalla verkon jatkuvasta kunnossapidosta, Liuhala perustelee yhtiön tiedotteessa.

Liuhalan mukaan koko sähkömarkkina on muuttumassa perusteellisesti. Hänen mukaansa tuuli- ja aurinkovoiman kasvu tekee sähköjärjestelmän tasapainon ylläpidon entistä vaativammaksi, koska sähköä on tuotettava joka hetki sama määrä kuin sitä käytetään.

 

Elenian investoinnit säävarmaan sähköverkkoon nousevat yhtiön mukaan lähes 750 miljoonaan euroon vuodesta 2012 alkaen. Sähköverkkoa Elenialla on noin 70 000 kilometriä.

– Tänä vuonna satsauksemme sähkönjakelun varmuuteen ylittää 140 miljoonaa euroa. Säävarmaa sähköverkkoa rakennamme noin 3000 kilometriä, Liuhala sanoo.

 

Energiayhtiö Elenia myytiin viime vuonna ulkomaisille omistajille. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan kauppahinta oli yli 3 miljardia euroa.

uusista omistajista Macquarie Group on ympäri maailmaa toimiva australialainen finanssiyritys, jolla on hoidossaan yli 300 miljardin euron sijoitusvarat. Allianz-konserni on puolestaan Saksan suurin rahoituspalveluyritys.

Näiden lisäksi Elenian omistajiin kuuluvat Real Assets sekä Valtion Eläkerahasto. HäSa

Menot