Kanta-Häme

Elintarvikemyymälästä löytyi harvinaisia tuholaisia Hämeenlinnassa – Isännöitsijä ryhtyi ripeästi torjuntatoimiin

Terveystarkastajan yllätti sekä laji että määrä.
Elintarvikeliikkeestä löytyneet tuholaiset ovat todennäköisesti herne- tai kahvipapupiilokkaita. Hämeen Sanomat ei kerro myymälän nimeä eikä sijaintia, jotta tuholaisongelma ei aiheuta haittaa taloyhtiön muille liikeyrityksille ja asukkaille. Kuva: Janne Kuittinen
Elintarvikeliikkeestä löytyneet tuholaiset ovat todennäköisesti herne- tai kahvipapupiilokkaita. Hämeen Sanomat ei kerro myymälän nimeä eikä sijaintia, jotta tuholaisongelma ei aiheuta haittaa taloyhtiön muille liikeyrityksille ja asukkaille. Kuva: Janne Kuittinen

– Ihan poikkeuksellinen tapaus, sanoo terveystarkastaja Pirjo Suominen.

Suominen on antanut hämeenlinnalaiselle elintarvikeliikkeelle määräyksen, että tuholaistorjujien pitää myrkyttää liikehuoneisto ja kaikki tuhohyönteisten saastuttamat elintarvikkeet on toimitettava hävitettäväksi.

Suominen ei ole ollut koskaan aikaisemmin tekemisissä herne- tai kahvipapupiilokkaiden kanssa, joita hyönteiset todennäköisesti ovat. Myös niiden määrä yllätti hänet.

– Olen ollut alalla 35 vuotta enkä ole aikaisemmin nähnyt, että tuholaiset ovat levinneet koko huoneistoon. Yksi muovilaatikko kuhisi kuoriaisia kuin muurahaispesä. Puhumme tuhansista.

Valvontakäynti paljasti ongelman

Terveystarkastaja kävi liikkeessä valvontakäynnillä marraskuussa ja havaitsi tuolloin muutamia eläviä hyönteisiä hyllyillä ja lattialla. Myymälässä ei ollut hyönteistorjunta-ansoja.

Yrittäjälle annettiin kehotus myrkyttää hyönteiset ja hävittää saastuneet elintarvikkeet. Liikehuoneistossa vuokralla oleva yrittäjä ei reagoinut myrkytyskehotukseen ja uusintatarkastuksen jälkeen Suominen määräsi hyönteisten lisääntyneen määrän takia toimenpiteiden takarajaksi huhtikuun alun.

Päätös perustuu mm. elintarvikelakiin ja asetuksiin elintarvikehygieniasta. Yrittäjän on hoidettava ongelma pois päiväjärjestyksestä välittömästi.

– Tein varmuuden vuoksi riittävän rankan päätöksen, etteivät tuholaiset lähde leviämään taloyhtiössä.

Yrittäjä ei ole ollut alkuvuodesta säännöllisesti paikalla liiketiloissaan, mikä on vaikeuttanut terveystarkastajan valvontakäyntien tekoa. Kun taloyhtiön isännöitsijä kuuli ongelmasta, alkoi tapahtua.

– Olisimme halunneet reagoida tilanteeseen jo aikaisemmin, jos olisimme tienneet siitä, sanoo Realia oy:n Hämeenlinnan yksikönpäällikkö Janne Kuittinen.

Yksittäisiä löytöjä viereisistä liikehuoneistoista

Nyt tuholaistorjujat ovat käyneet paikalla ja todenneet, etteivät piilokkaat ole levinneet liikkeen ylä- tai alakertaan eivätkä asuntoihin. Joitakin yksittäisiä yksilöitä on löydetty viereisistä liikehuoneistoista.

Sekä saastunut myymälä että naapuriliikkeet myrkytetään kuukauden aikana kahdesti. Operaatio ei ole kovin kallis eikä vaivalloinen.

– Myrkky sekoitetaan veteen ja suihkutetaan seinille ja lattioille. Se ei näy eikä haise, kertoo Kuittinen.

Herne- ja kahvipapupiilokkaat ovat elintarviketuholaisia, joita on kulkeutunut Suomeen jo yli sadan vuoden ajan. Hämeenlinnan yksilöt saattavat olla lähtöisin tropiikista tai jostakin matkan varrelle osuneesta välivarastosta.

Muutaman millin mittaiset kuoriaiset eivät hakeudu talojen rakenteisiin, ja ne leviävät etsiessään ravintoa.

– Ne hakeutuvat kuivaelintarvikkeisiin ja kuolevat, elleivät saa ravintoa, sanoo Suominen.

Piilokas ei ole ihmiselle vaarallinen

Ihmiselle piilokas on ehkä inhottava, muttei vaarallinen. Pieni määrä kuolleita toukkia papujen joukossa ei aiheuta terveydellistä vaaraa.

Terveystarkastaja Pirjo Suominen on varma, että piilokkaista päästään eroon suunnitelluilla myrkytyksillä. Hän myös kiittelee isännöitsijää nopeasta toiminnasta.

– Tämä asia on hoidossa, sanoo Suominen.

Samaa mieltä on myös Janne Kuittinen.

– Jos talossa olisi esimerkiksi luteita, asia olisi aivan toista kokoluokkaa.

Kuinka tapaus vaikuttaa yrittäjän vuokrasuhteeseen, on vielä avoin kysymys. Selvää joka tapauksessa on, että yrittäjän on nostettava elintarvikehygienian tasoa, josta hän on yksin vastuussa.

– Isännöitsijä hoitaa ongelman, mutta tekee sen vuokralaisen kustannuksella. Lasku lähtee, sanoo Kuittinen. HäSa

Päivän lehti

28.1.2020