Kanta-Häme

Elintarviketeollisuusliitto: alan sääntely tarvitsee arkijärkeä

Kuvituskuva

Elintarviketeollisuusliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Valio Oy:n toimitusjohtaja Annikka Hurme vaatii tarkoituksenmukaisuutta alan sääntelyyn.

– Suomessa on oltu historiallisen hyviä sääntelemään. Sääntely kuuluu asiaan ja pitää elintarvikealalla laadun korkeana, mutta sen pitää olla tarkoituksenmukaista ja tämän päivän yhteiskunnan tarpeita vastaavaa, Annikka Hurme linjasi liiton 75-vuotisjuhlassa torstaina.

Elintarviketeollisuus on Euroopassa suurin teollisuudenala, joka työllistää 4,5 miljoonaa ihmistä.

Ala on myös kaikkein säännellyin: Suomessakin siihen kohdistuu liiton mukaan raskas ja paikoin vaikeasti hallittava säädöskokonaisuus, joka kattaa elintarvikelainsäädännön lisäksi ympäristö-, kilpailu- ja työlainsäädännön, hankintalain, alkoholi- ja anniskelulain, rehulainsäädännön sekä lainsäädännöt kotieläintuotannosta ja terveydensuojelusta.

 

Hurmeen mukaan lainvalmistelijoiden ja päättäjien on käytettävä arkijärkeä ja mietittävä yhdessä yritysten kanssa, mitä toimintoja kannattaa säännellä laeilla ja normeilla ja milloin sääntelyä ei tarvita.

– Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun esimerkiksi elintarvikkeisiin kohdistuvaa verotusta tarkastellaan kokonaisuutena eikä yksittäisille tuotteille aseteta pisteveroja. Myös edellytykset kannattavalle alkutuotannolle on turvattava Suomen pohjoisia olosuhteita tasaavilla EU- ja kansallisilla tuilla, Annikka Hurme sanoo.