Kanta-Häme

Elintasosairaudet vaivaavat lemmikkieläimiä

Diabetes on kissojen ja koirien yleisin elintasosairaus, mutta myös allergiat, ylipaino, sydänvaivat, kohonnut verenpaine, hammassairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaivaavat niitä.

– Etenkin vanhenevilla kissoilla diabetes on elintasosairaus. Ne ovat liikkumaan tottuneita aavikkoeläimiä, jotka lemmikkeinä liikkuvat liian vähän ja niitä hemmotellaan niin, että ne lihovat. Kissojen diabeteksesta 70-80 prosenttia johtuu samoista syistä kuin ihmisten kakkostyypin diabetes, hattulalaisen Vethaus-eläinsairaalan eläinlääkäri Anssi Tast sanoo.

Koirien diabetes on useimmiten perinnöllistä.

Kissojen lihominen johtuu väärästä ruokavaliosta. Tast sanoo, että valmiissa eläinten ruuissa hinta ja laatu korreloivat. Kallis on tutkittua, tasapainotettua ja terveellisempää kuin halpa.

– Kissa tarvitsee hyvin vähän hiilihydraatteja. Se on lihansyöjä, jonka ruokaa on proteiini kuten liha ja sisäelimet.

Ei makupaloja, vaan leikkimistä

Anssi Tastin mukaan koirien diabeteksen syntyyn ei voi vaikuttaa ruokavaliolla kovin paljon. Sen sijaan ylipainon syntymiseen voi.

– Kakkostyypin diabetesta esiintyy etenkin pienillä seurakoirilla, jotka liikkuvat vähän ja joita hellitään ja syötetään paljon, Tast sanoo.

Hän korostaa, että oikeata lemmikin rakastamista on siitä välittäminen ja sen kanssa oleminen, ei makupalojen jakeleminen. Peuhaaminen koiran kanssa on oikea tapa, makkaranpalan antaminen väärä.

Koiran diabetes hoidetaan ruokavaliolla ja insuliinilla. Kissan hoito on mutkikkaampaa.

– Alussa korjataan ruokavalio ja annetaan insuliinia. Kun tasapaino on saavutettu, kissat usein pärjäävät ilman insuliinia, Anssi Tast sanoo.

Hänen mukaansa insuliininpiikitys ja verensokerin mittaaminen korvalehdestä, ikenestä tai tassun polkuanturasta otettavasta näytteestä sujuu hyvin, kunhan sekä omistaja että kissa pääsevät alkujännityksestä.

Ruokavalio ja pitkä ikä syinä

Väärän ruokavalion ohella myös eläinten pidentynyt elinikä lisää sairastavuutta. Kissoilla yleisiä aineenvaihdunnan sairauksia ovat diabeteksen lisäksi munuaisten vajaatoiminta ja kilpirauhasen liikatoiminta. Koirilla sairauksia ovat diabeteksen kaltaisia oireita aiheuttavat lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoiminta sekä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Anssi Tastin mukaan allerigat ovat lisääntyneet kissoilla ja koirilla. Tähän ovat syynä ainakin ympäristön allergeenien määrän lisääntyminen ja eläinten geenipopulaation kaventuminen. Jälkimmäisen syynä on muun muassa koirien liiallinen jalostaminen.

Diabeteksen oireet eläimillä ovat samat kuin ihmisillä, janottaa, pissattaa ja väsyttää. Eläimillä myös voimakas laihtuminen on sairauden merkki. Kissan yleisin aineenvaihdunnan sairaus on kilpirauhasen liikatoiminta, joka aiheuttaa levottomuutta ja laihtumista, vaikka eläin syö paljon.

Eläimen hoitaminen myös maksaa

Kun sairautta epäillään, eläimen terveydentila tutkitaan laajasti. Se maksaa nelisensataa euroa. Esimerkiksi diabeteksen hoitokulut ovat eläimen koosta riippuen muutamasta eurosta muutamaan kymppiin kuukaudessa.

Alkuvaiheessa tarvitaan kontrollikäyntejä, jotka maksavat laboratoriokokeineen noin satasen kerralta. Myöhemmin kontrolli noin kerran vuodessa riittää.

– Riittävän ajoissa aloitettu hoito pitää eläimen kunnossa siten, että se elää normaalin ikäiseksi. Joskus voi kuitenkin tulla vakavia lisäsairauksia ja eläin voidaan joutua lopettamaan, Anssi Tast sanoo.

Hänen mukaansa ne ihmiset, jotka ovat sitoutuneet lemmikkinsä hoitoon ja tuovat sen eläinlääkäriin, myös ovat valmiita maksamaan hoidon ja ymmärtävät, jos eläimen eutanasia on sille itselleen oikea ratkaisu.

– Joskus ihmisillä voi olla sellainen elämäntilanne, ettei säännöllinen hoito ole jostakin syystä mahdollista. Silloin on vastuun kantamista päätyä eutanasiaan, Tast sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020