Kanta-Häme

Eloisa-talo Wetterhoffin kortteliin

Virkeille senioreille tarkoitettu Eloisa-talo alkaa nousta Hämeenlinnan keskustaan Wetterhoffin korttelin sisäpihalle ensi vuoden alussa. Sen ja muiden uusien asuintalojen myötä ikääntyville ihmisille on kaupungissa ja lähiseudulla jo useampia erilaisia asumisen vaihtoehtoja.

Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskus piti viime viikolla senioriasumisen iltapäivän Osuuspankin kerhohuoneessa. Tila täyttyi kiinnostuneista kuulijoista.

Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo esitteli aluksi erilaisia asumismuotoja. Hän mainitsi moottoritien katteelle tulevat NCC:n rakentamat omistusasunnot, joiden ikäraja on 55 vuotta ja joiden vastikkeeseen kuuluu palvelumaksu.

Valmiista asunnoista vapaana on muun muassa yksi kolmio Asunto Oy Hämeenlinnan Hugosta Sairionrannassa ja Asunto Oy Hattulan Parolanpuistosta, joka on hissitalo. Sairionrantaan on lisäksi tulossa vielä yksi kerrostalo ja rivitalomaisia villoja.

Hän muistutti myös, että omistusasumisen vaihtoehtona ovat vuokra-asunnot, joita vuokraavat muun muassa yksityiset ihmiset, säätiöt, sijoittajayhtiöt, rakennusyhtiöt ja Hämeenlinnan Asunnot (kunta).

Värjäämö

OP-Kiinteistökeskus on mukana myymässä Wetterhoffin kortteliin tulevia Asunto Oy Hämeenlinnan Värjäämön Eloisa-asuntoja. Niitä esitteli kuulijoille Eloisa-konseptin projektipäällikkö Heli Toukoniemi.

– Eloisa-taloissa ei ole ikärajaa eikä palvelumaksuja. Ne rakennetaan lähelle palveluja, ne ovat esteettömiä, turvallisia ja muunneltavissa asukkaiden toiveiden mukaan. Yhteinen kerhohuone ja pihaliikuntavälineistö mahdollistavat yhteisöllisyyden. Yksin ei tarvitse olla jos ei halua, Toukoniemi kertoi.

Värjäämöön tulee 41 asuntoa, joista jo yli puolet on varattuna. Huoneistot ovat kooltaan 37,5-90,5 neliömeteriä. Talon rakentaa Pohjola Rakennus Oy Sisä-Suomi. Valmista on tarkoitus olla keväällä 2015 niin, että asukkaat pääsevät muuttamaan maaliskuussa.

Wetterhoffin vanhaan osaankin, torniin ja Arjanlinnaan, peruskorjataan asuntoja, mutta ne eivät ole yhtä esteettömiä kuin Eloisa-talon huoneistot.

Asemapäällikkö

Keinusaareen on jo hyvää vauhtia rakentumassa YIT:n markkinoille tuoman Elo-konseptin talo (Elämäsi mukainen koti). Se on saanut nimekseen Asunto Oy Hämeenlinnan Asemapäällikkö.

Elo-asuntojen ominaispiirteenä on muun muassa se, että niitä voivat ostaa kaiken ikäiset ihmiset. Asunnot tehdään vedottomiksi, hometta hylkiviksi ja allergisille sopiviksi. Niissä on myös tilava lasitettu parveke tai terassi. Pihoihin panostetaan, ja ne rakennetaan valmiiksi, ennen kuin asukkaat muuttavat taloon.

Asemapäällikköön tulee 24 huoneistoa kooltaan 30,5-116 neliömetriä. Talon on määrä valmistua kesäkuun lopulla ensi vuonna.

– Kauppa on jo alkanut, mutta vielä on vapaitakin asuntoja. Nyt on kuitenkin jo kiire, jos haluaa muokata asuntoja oman mielen mukaisiksi. Laatoituksiin, keittiöön ja lattiamateriaaleihin voi vielä vaikuttaa, mutta päätös on tehtävä marraskuun aikana, OP-Kiinteistökeskuksen myyntipäällikkö Jorma Ollikka kertoi.

Asuntoihin saa tarvittaessa myös lisävarusteluita, kuten tukikahvoja pesutilaan.

– Varustelua voidaan lisätä asukkaiden mielen mukaan. Vain taivas on rajana, Ollikka kuvailee.

YIT-kodista täysi hinta erääntyy vasta, kun asunto on valmis. Kaupanteon yhteydessä maksetaan 15 prosenttia velattomasta hinnasta.

– Puolet velattomasta hinnasta voi jättää yhtiölainaksi. Laina-aika on yleensä 25 vuotta, ja 2 ensimmäistä vuotta maksetaan pelkkiä korkoja, Ollikka selvitti.

Mitä maksaa?

Seniori-iltapäivän kuulijoita kiinnosti luonnollisesti, kuinka paljon esitellyt asunnot maksavat.

– Keskustan uustuotannossa asunnot maksavat 3000-4000 euroa neliöltä tai sen yli. Keskustan ulkopuolella velaton hinta jää noin 3000 euroon neliöltä, Ollikka kertoi.

Esimerkiksi Värjäämössä 78,5 neliön kolmio maksaa velattomana 247 000 euroa. Asemapäällikössä 76 neliön kolmion saa 270 700 eurolla. Hoitovastike Asemapäällikössä on 3,2 euroa neliöltä ja Värjäämössä noin 6 euroa neliöltä. Värjäämön vastikehintaa nostaa se, että talo sijaitsee vuokratontilla.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic